Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ grįžta su roko jėga ir miško ošimu

Tradiciškai paskutinį vasaros savaitgalį į savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros šventę pakvies festivalis „Mėnuo Juodaragis“. Vienas seniausių ir didžiausių festivalių Lietuvoje šiemet rengiamas rugpjūčio 26-28 dienomis Dūburio ežero saloje Zarasų rajone. Po keletos metų pertraukos ir apribojimų „Mėnuo Juodaragis“ vėl rengiamas pilnos apimties – vaizdingoje saloje įsikurs keturios įvairiems muzikos žanrams skirtos scenos, pasirodys gausus būrys užsienio kolektyvų, o festivalio teminė programa daugiausiai kalbės apie medžius ir miškų tausojimą.

Pastaruosius ketverius metus festivalis „Mėnuo Juodaragis“ rengtas taikantis prie įvairių ribojimų, rengėjai negalėjo pateikti lankytojams įprastos gausios įvairialypės programos. „Tai buvo „glausti“ ir „pusiniai“ Juodaragiai. Atrodo tos negandos atsitraukia ir džiaugiamės, kad vėl galėsime sulaukti didelio bičiulių būrio, bei išsiplėsti su programa, kuri jau dabar nesutelpa į tris dienas, – sako festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Mūsų laukia per 60 muzikinių pasirodymų ir kaip genys marga žinių, kūrybos bei pramogų šventė.“

Muzikinė „Mėnuo Juodaragis XXII“ programa stebins ne vienu gerai žinomu vardu – festivalyje pasirodys legendinė švedų grupė „Tiamat“, kurios muzikiniai albumai per tris dešimtmečius smarkiai paveikė sunkiosios roko muzikos istoriją. Taip pirmą kartą Lietuvoje koncertuos „Me And That Man“ – garsios juodmetalio grupės „Behemoth“ lyderio Adam Nergal Darski projektas, grojantis „velniškai tamsų“ kantri ir bliuzą.

Tarp festivalio įžymybių taip pat „Bani Hill Band“ iš Sakartvelo, magiškų tradicijų tęsėjos „Sutari“ iš Lenkijos, garsiausia Latvijos metalo grupė „Skyforger“, estų folkrokeriai „Trad.Attack!“, neofolk klasikai „Darkwood“ iš Vokietijos, elektroninės muzikos atlikėja „Šuma“ iš Baltarusijos, kolektyvai iš Suomijos, Norvegijos, Čekijos.

Ypatingą pasirodymą kartu su žinomais Lietuvos atlikėjais surengs Ukrainos grupė „Taruta“. Iš Kanados atvyksta unikalus lietuvės ir suomio duetas „Honey Paw“, grojantys medžių kamienuose įrengtomis kanklėmis.

Tarp Lietuvos atlikėjų – Alina Orlova, Domantas Razauskas su grupe „Vos Vos“, roko veteranai „Poliarizuoti stiklai“ bei „Ir Visa tai Kas Yra Gražu Yra Gražu“, „Obtest“, „Kedrostuburas“, puikiai žinomi folkloro ansambliai „Ugniavijas“, „Kūlgrinda“, „Sadūnai“, šiuolaikinio skambesio projektai „Elektroninės sutartinės“, „Tamsaulė“, „Girių dvasios“, „Irena Upė“ ir daugelis kitų.

Pasak rengėjų, šiemet festivalyje bus daugiau roko energijos, griežtesnių gitarų akordų. „Laikmetis nelengvas ir pilnas iššūkių, tad ir šventės muzika sunkesnė,“ – sako U. Liogė.

Šaknim gilyn, šakom aukštyn!

Festivalio tema skiriama vienam esmingiausių baltų kultūros simbolių – Gyvybės medžiui, mitologinei, religinei ir istorinei miškų reikšmei, taip pat šiuo metu visuomenėje aktualioms miškosaugos iniciatyvoms. Pasak rengėjų, „Mėnuo Juodaragis“ sieks ne tik supažindinti, bet ir suburti žmones drauge prisidėti prie gamtos tausojimo realia veikla.

„Šių metų festivalio šūkis „Šaknim gilyn, šakom aukštyn!“ gerai atskleidžia renginio prasmę, – teigia festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Visa baltų kultūra kilusi iš medžio, anksčiau beveik viskas, ką šių kraštų žmonės gamino ir naudojo savo aplinkoje, buvo iš medienos, – tą parodo ir pats žodis medžiaga. Pažindami savo prigimtinę dvasią, istoriją, protėvius, mes semiamės jėgų kūrybai, augame, branginame ir brandiname savitumą – stiebiamės į ateities šviesą.“

Miškai ir girios turi ypatingą reikšmę Lietuvos istorijai, lietuvybei, tad reikšminga festivalio programos dalis skirta Miško broliams ir Laisvės kovoms. Festivalio lankytojai galės susipažinti ir su dabartiniam laikmečiui itin aktualiomis praktinėmis pilietinio pasipriešinimo galimybėmis, organizacijomis, krašto gynybos veiklomis.

Jau 24-tą kartą rengiamas „Mėnuo Juodaragis“ pasižymės ypatinga kultūrinių veiklų gausa – vaizdingoje saloje įsikurs senųjų amatų miestelis, kūrybinių dirbtuvių erdvės, rengiamos paskaitų, kino, meno projektų programos, tradicinės apeigos, vakaronės, vyks sporto turnyrai, pažintiniai žygiai, užsiėmimai vaikams ir visai šeimai.

„Antroje pagal dydį Lietuvos saloje lankytojai ras vietos ir šventimui, ir susikaupimui, – teigia rengėjai. – Žodis meditacija taip pat susijęs su medžiu, kai nutils triukšmingi roko ir elektroninės muzikos šou, auštant prie aukuro ugnies galėsite išgirsti M.K. Čiurlionio šedevrą „Miške“. Tikime, kad šiuo metu mums visiems svarbu dažniau būti kartu, kurti ir stiprinti mūsų vienybę.“

Šiemet festivalyje „Mėnuo Juodaragis XXII“ galios ir anksčiau (2019-2020 metais) įsigyti bilietai, kurių didelė dalis lankytojų rengėjams negrąžino. Norintys gali tai padaryti iki rugpjūčio 1 d. Šių metų bilietus galima įsigyti festivalio svetainėje www.mjr.lt, atskira kaina taikoma šeimoms su mokyklinio amžiaus vaikais. Pasak rengėjų, šiemet festivalyje laukiama nuo 3000 iki 4000 lankytojų ir dalyvių.

Festivalio rengimą parėmė Lietuvos kultūros taryba.