Mokslinio „YouTube“ žvaigždės Ph. Dettmerio knygoje – paslaptys apie imunitetą

Užmetę akį į Philippo Dettmerio gyvenimo aprašymą nepatikėtumėte, kad jis – vienas sėkmingiausių mokslo populiarintojų pasaulyje. Penkiolikos buvo metęs mokyklą, vėliau, mokytojos įkvėptas, ją pabaigė ir įstojo į universitetą, įgijo istoriko specialybę. Į mokslą įsitraukė susidomėjęs informacijos dizainu. 2013 m. įkūrė šiandien vieną populiariausių „Youtube“ mokslo kanalų „Kurzgesagt – In a Nutshell“ ir neseniai išleido knygą apie vieną sudėtingiausių žmogaus kūne veikiančių sistemų – „Imunitetas“. Knyga ką tik pasirodė lietuviškai. Tekstą iš anglų kalbos vertė Rūta Montvilienė, išleido leidykla „Kitos knygos“.

Imunologija Ph. Dettmeris susidomėjo, kai studijuojant informacijos dizainą reikėjo pasirinkti temą grafiniam apipavidalinimui. Bandant iš esmės perprasti imunitetą teko pripažinti: kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių. Apie šią sudėtingą sistemą daug ko nežino net ir ją tyrinėjantys mokslininkai, neretai nesutariantys dėl vieno ar kito aspekto. Trisdešimt dvejų išgirdęs diagnozę „vėžys“, panoro dar geriau suprasti – ir kitiems paaiškinti, – kaipgi veikia mūsų imunitetas.

Imunitetas – viena seniausių ypatybių, būdingų gyvoms būtybėms Žemėje. Be imuniteto mirtume per kelias dienas. Mūsų kūne nuolat vyksta stulbinančio masto kova: kuriamos strategijos, puolama, budima sargyboje ir net kilniai pasiaukojama. Kol skaitote šį tekstą, jūsų imuninė sistema tikriausiai spėjo atpažinti ir sunaikinti jūsų organizme pradėjusią augti vėžinę ląstelę.

Kiekviename knygos skyriuje Ph. Dettmeris gilinasi į vis kitą žmogaus imuninės sistemos elementą: aptaria kūno gynybos priemones – antikūnus, uždegimą – ir grėsmes, tokias kaip bakterijos, alergijos ar vėžys. Skaitytojai sužino, kaip veikia virusai, kas vyksta žaizdoje ir kodėl papildais stiprinti imunitetą gali būti beprasmiška.

„Pokovidiniame pasaulyje ši knyga praskleidžia užsklandą ir leidžia pažvelgti į procesus, kurie iš pirmo, antro žvilgsnio bei krūvos „rėkiančių“ antraščių per pandemiją atrodė painūs – tarsi tam, kad suprastume, kas ir kodėl vyksta mūsų kūne, būtinai reikėtų mokslinio laipsnio. Imunitetas – išties yra mūsų supergalia, ir tai autorius užtvirtina įvairiais pavyzdžiais, ne vien kalbėdamas apie virusinius susirgimus“, – apie knygą sako Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė Indrė Dalgėdienė, vertimo į lietuvių kalbą mokslinė redaktorė.

Ph. Dettmerio įkurtame „Youtube“ kanale „Kurzgesagt – In a Nutshell“ – kaip ir knygoje – kalbama paprasta kalba, sudėtingus terminus vartojant tik kai būtina ir daug ką parodant spalvingomis, šmaikščiomis iliustracijomis. Šiandien kanale dirba daugiau nei keturiasdešimt žmonių, jis kiekvieną mėnesį sulaukia per trisdešimt milijonų peržiūrų. Kūrėjų tikslas – suprantamai ir patraukliai pateikti informaciją, perduoti mokslo žinias.

Anot Ph. Dettmerio, „Žiūrint filmukus apie mokslą, galima sužinoti vieną kitą faktą, bet suvokti temos visumą sunku. Knygos smegenis veikia kitaip. Tikėtina, perskaitę šią, naujomis akimis pažiūrėsite į savo kūną ir į tai, ką reiškia sirgti“, – taip autorius paaiškina sprendimą parašyti knygą.