VDA Telšių galerijoje atidaryta skulptoriaus Andriaus Ermino paroda „Pjūvis“

Personalinėje parodoje bus pristatomi nauji ir anksčiau sukurti darbai, perteikiantys autoriaus kūrybai svarbias tarpžmogiškas, egzistencialistines temas. Pjūvis čia suvokiamas, kaip plonytė riba tarp fizinės materijos ir žmogaus pasąmonės išgyvenimų. Tai padeda kūriniuose atrasti dialektinių priešybių, tokių kaip mirtis ir gyvybė, kultūra ir gamta, praeitis ir dabartis apmąstymus. Andrius Erminas yra gerai žinomas dėl savo konceptualių skulptūros objektų bei instaliacijų, kuriuose neretai pastebimos įvairios jautrios ribinės būsenos. Jos kūriniuose pasireiškia su autoriaus ir kiekvieno žmogaus gyvenimu susijusiais simboliai ir nuorodomis, kurie iškelia atsiminimus ir formuoja pasakojimus. Darbams sukurti naudojamos skulptoriaus kūrybai būdingos medžiagos: cementas, šaknys, koriai, rasti objektai bei jų junginiai, kurie ir padeda vystyti savotišką laiko ir erdvės pjūvį. Andriaus Ermino parodoje atvirai analizuojami kiekvienam žmogui pažįstami gyvenimo momentai, kuriuos žiūrovas gali savaip interpretuoti ir jungti į siužetines linijas, remiantis asmeniniais išgyvenimais ir patirtimis.

Vieni svarbiausių Andriaus Ermino kūrybos principų – kalbėjimas nuorodomis, menamo naratyvo konstravimas bei kasdienių, panaudotų, lengvai atpažįstamų daiktų ir medžiagų transformavimas į naują, simbolišką skulptūrinį kūną. Andrius Erminas netikėtų jungčių pagalba, ne tik keičia daiktų prasmes, bet ir vidines savybes, paversdamas juos įtampos, filosofinių idėjų ir asmeninių patirčių pripildytais ženklais. Andriaus Ermino skulptūrose svarbūs asmeninių patirčių įprasminimai, kuriuose atskleidžiamos individualumo, autorystės, koncepcijos.

Andrius Erminas (g. 1971 m.) – Vilniaus dailės akademijoje baigė freskos – mozaikos bakalauro ir skulptūros magistro studijas. Autorius įvertintas valstybės stipendijomis kultūros ir meno kūrėjams, ne kartą apdovanotas specialiais prizais už kūrybos išskirtinumą bei paskatintas jos plėtotei. Skulptorius aktyviai rengia personalines parodas, kurių yra jau surengęs virš dešimties, dalyvauja įvairiuose jungtiniuose projektuose Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje, Ukrainoje, Izraelyje, Austrijoje, Bulgarijoje, Vokietijoje ir kt. A. Ermino darbų yra įsigiję privatūs Lietuvos ir užsienio kolekcininkai, jo kūriniai yra papildę nuolatinę MO muziejaus Vilniuje kolekciją.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Andriaus Ermino paroda „Pjūvis” VDA Telšių galerijoje, Kęstučio g. 3, veiks iki rugpjūčio 5 d.