Išskirtinis eksperimentinės muzikos pionierės iš Ukrainos koncertas

Ketvirtadienį, Rugpjūčio 25 d., Šiuolaikinio Meno Centro Skulptūrų kieme įsikūrusioje „Radio Vilnius” vasaros rezidencijoje įvyks palaikymo koncertas Ukrainai. Jame bus – unikali ir turbūt vienintelė proga išgirsti Kyjive gimusi kompozitorę, smuikininkę, eksperimentinės muzikos už geležinės uždangos pionierę Valentina Goncharova.

Valentinos Goncharovos muzikinė istorija prasideda 1969 metais, kai ji pradėjo studijuoti smuiko ir šiuolaikinės muzikos kompozicijas. Po „Ganelin trio” koncerto susidomėjusi progresyviais džiazo ir roko garsais ji pasinėrė į tuometinę muzikos kultūrą, kur pradėjo formuotis jos eksperimentinės dvasios pilna muzika. Ji persikraustė į Estiją, ten tyrinėjo muzikos įrašinėjimo namuose technikas bei su specialiai jai sukurtu elektriniu smuiku namuose įrašė daugelį kūrinių su įvairiais kompozitoriais bei atlikėjais, atrastų ne taip ir seniai. Valentinos kūrybą 2020 metais išleido ukrainiečio Nikolaienko vadovaujama „Shukai” įrašų kompanija. Dėka to kompozitorė buvo atrasta iš naujo bei rado kelią į daugelio melomanų lentynas ir širdis. Ne veltui — unikali Valentinos kūryba atvėrė langą į dar nepažintus eksperimentinės, džiazo ir naujojo amžiaus garsų, skambėjusius už geležinės uždangos, klodus. Valentina šiuo metu koncertuoja itin retai, todėl šis koncertas – ko gero vienintelė proga išgisti kompozitorę gyvai Vilniuje.

Koncertas įvyks Šiuolaikinio Meno Centro Skulptūrų kieme, kur vasarai įsikūrė internetinė bendruomenės radijo stotis „Radio Vilnius”. Ten iki pat Rugsėjo vidurio galima užsukti pasiklausyti miesto bendruomenės kuriamų laidų – pokalbių su iškiliais miesto veikėjais bei įvairių muzikantų selekcijų. Taip pat, čia vyksta Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programa, Skulptūrų kiemą pripildanti įvairiais renginiais bei iniciatyvomis.

Taip pat, šiandien, Ukrainos Nepriklausomybės dienos proga visą dieną „Radio Vilnius” eteryje skambės vien tik ukrainietiška muzika – jos archyvą surinkti padėjo vietiniai selektoriai bei radijo rezidentai – Ilius, Direktorius bei Donatas Ruočas ir ukrainiečiai – „Muscut” ir „Shukai” įrašų leidybinių kompanijų įkūrėjas Nikolaienko bei „LOW Party” renginių serijos vėliavnešys Philipp Markovich.

Daugiau informacijos čia.