Utopinio balanso paieškos Živilės Minkutės parodoje „Triukšmas”

Kaune įsikūrusioje galerijoje Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas) pirmą kartą eksponuojama jaunosios kartos menininkės Živilės Minkutės personalinė grafikos ir tarpdisciplininio meno paroda-instaliacija „Triukšmas”. Paroda veiks iki rugsėjo 8 d.

Pristatydama netikėtos formos darbų seriją, menininkė Živilė Minkutė kviečia leistis į vidinių pasaulių ir psichinės sveikatos tyrinėjimus, kontempliuojant ribų poreikį ir balanso, kaip tvarios psichinės sveikatos kertinę ašį. Greito gyvenimo tempas perteklinės informacijos triukšme tampa rutina, kurioje svarbią vietą užima nuolatinis lyginimasis su kitais, akrobatika tarp siekių ir galimybių talpinti savyje viską — būti nuostabiais tėvais, bet kartu nepailstančiais karjeristais; būti socialiai atsakingais visuomenės dalyviais, tuo pačiu neapleidžiant idealiai sustyguotos buities. O po visu tuo — dar ir begalinė laisvė rinktis, kuri anot parodos autorės dažnai ir telieka iliuzinė. Stengiantis išgyventi šiuolaikiniame išorinės informacijos ir vidinių išgyvenimų pertekliuje, tenka atsigręžti į realybę, kurioje kartais tuo vieninteliu stabiliu pagrindu tampa utopinis balansas nuolatiniame triukšme.

„Ši paroda tai įprasminimas mano pačios skirtingų gyvenimo etapų, kuriuose vietos yra ir begaliniam entuziazmui, ir perdegimui, kai nebesinori nei to, ką daryti privalai, nei to, kas malonu. Ilgainiui pajaučiau poreikį ieškoti tvaresnės rutinos, o sau aktualias temas išgyvenu per vizualinius ieškojimus ir taip aiškinuosi su savimi, ieškau kelių, kurie, tikiu, kad yra aktualūs daugeliui”, – sako parodos autorė.

Živilės Minkutės kūriniuose toliau tiriamos grafikos ribos, ieškoma šios medijos formos vietos šiuolaikinio meno kontekste. Autorė siekia tradicinę mediją pristatyti inovatyvioje, šiuolaikinėje koncepcijoje bei prakalbinti dabarčiai aktualiu ir suprantamu tonu. Paroda-instaliacija atskleidža santykį tarp mišria technika atliktų plokštuminių kūrinių, mobilios skulptūros bei daugiasluoksnės monotipijos.

„Visada mėgstu eksperimentuoti su medžiagomis, įdomus pats ieškojimo ir atradimo procesas. Tai man labai siejasi su pačios parodos tematika, ieškant balanso, tvaraus būvimo, kuriame galiu įtraukti ir šiek tiek žaidimo elementų”- dalinasi menininkė.

Živilė Minkutė (g. 1990) — jaunosios kartos kūrėja, 2015 metais baigė grafikos magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2012–2013 m. studijavo École Supérieure d’Art de Lorraine Meco mieste Prancūzijoje. Nuo to laiko aktyviai dirba meno bei kūrybinių industrijų lauke. Pagrindinis domėjimosi laukas — vidiniai bei socialiniai ryšiai ir jų raiška asmenybėje. Menininkė koncentruojasi ties tradicinės grafikos jungtimi šiuolaikinio meno kontekste. Savo kūrybą pristatė daugiau kaip trejose dešimtyse grupinių parodų, surengė septynias personalines parodas.

Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir asociacija LATGA.