Vilniuje vienintelį koncertą surengs kultinė Ukrainos grupė Dakhabrakha

Rugpjūčio 24 d., trečiadienį, „Vasaros terasoje“ pasirodys kone labiausiai kvapą gniaužiantis muzikos kolektyas iš Ukrainos „Dakhabrakha“. Ketveriukė kvies ne tik susipažinti su Ukrainos avangardiniu „etnochaosu“, bet dalį koncerte surinktų lėšų skirs paramai Ukrainoje.

Grupės nariai – tai keturi etnomuzikologai, prikeliantys dažnai tik seniems trobesiams žinomus folkloro garsus bei derinantys juos su miestietišku avangardu. „DakhaBrakha“ iš ekspedicijų po Ukrainos kaimus į pasaulines scenas atnešė nepakartojamą požiūrį į liaudies kūrybą ir nežemiškų harmonijų gelmes – tuo pat metu avangardines bei šventas. Kolektyvas gerbėjus iš viso pasaulio traukia agresyviu garsu, aprėpiančiu daugybę ritualinių genčių ritmų ir įtūžusių, pribloškiančių vokalų. Tai įtaigu ir mistiška, tai jungia dvasingą ukrainiečių liaudies muziką, džiazo bei tranzo garsus.

Negana to, kad kolektyvas muzikaliai įtaigus – jis ir vizualiai įspūdingas! „Dakhabrakha“ susibūrė 2004 m. Kijevo šiuolaikinio meno centre „DAKH“ avangardinio teatro režisieriaus Vladislav Troitskyi iniciatyva. Todėl jų šou niekada neapsieina be įspūdį keliančių sceninių efektų. „DakhaBrakha“ pavadinimas taip pat yra išskirtinis ir senojoje ukrainiečių kalboje reiškia „duoti / imti“.

Šis „duoti / imti“ burtažodis yra ir 2022 m. turo ašis – rugpjūčio 24 d. koncertu Vilniuje prasidedantis ir spalio 8 d. Santa Barbaroje, JAV besibaigsiantis turas yra skirtas sąmoningumui didinti. Visų Ukrainos regionų dainas dainuojantys ir per muziką visą Ukrainą vienijantys „Dakhabrakha“ nori perduoti žinią, jog Ukraina yra laisva ir nepriklausoma tauta ir kad Rusijos kruvinas karas prieš Ukrainą turi būti sustabdytas, antraip blogis pasklis po likusį pasaulį.

Kolektyvas iš Kijevo yra išleidęs šešis albumus, jų muzika yra naudojama daugiau nei dešimtyje filmų bei naujame žinomo Irano režisieriaus Mohsen Makhmalbaf darbe. „Dakhabrakha“ pasirodė daugiau nei penkiuose šimtuose koncertų ir spektaklių, dalyvavo daugybėje tarptautinių festivalių tiek gimtinėje, didelėje dalyje Europos, teik Kinijoje, Australijoje, JAV, Kanadoje, Kolumbijoje, Naujojoje Zelandijoje, Brazilijoje. Juos kvietėsi groti tokie festivaliai kaip „Glastonbury“, „Sziget“, „Roskilde“ ir kiti.

Ukrainiečiams įėjimas laisvas.

Koncertą iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Koncertas:

Rugpjūčio 24 d. “Vasaros terasa”, Vilnius. Durys 19 val., koncertas 20 val.

Atlikėjai:

Olena Tsybulska – vokalas, būgnai, perkusija, armonika.

Iryna Kovalenko – vokalas, džembė, būgnai, akordeonas, perkusija, klavišiniai, birbynė, bugajas.

Nina Garenetska – vokalas, violončelė, būgnas.

Marko Halanevych – vokalas, darbuka, tabla, didžeridu, akordeonas, trombonas.

Bilietai: www.bilietai.lt

Daugiau informacijos:

www.gmgyvai.lt