Clan of Xymox siekia paliesti širdis ir sielas

Rugsėjo 16 dieną Vilniaus kultūros erdvėje Kablys koncertuos Olandijos grupė Clan of Xymox, pelnytai laikoma viena darkwave stiliaus pionierių ir nuo seno gerai žinoma tarp “gotų” Lietuvoje. Šiandien ši grupė turėtų būti aktuali visiems “liūdnojo šokio” riteriams, norintiems žinoti, Solo Ansamblio ir panašių atlikėjų ištakas.

Įdomu, jog prieš mėnesį Vilniuje koncertavo kita tamsios muzikos legenda – duetas Psyche iš Kanados. Kaip ir Ronny Moorings iš Clan of Xymox , Psyche lyderis Darrin Huss šiuo metu gyvena Vokietijoje bei keliauja po pasaulį, kuriame besisukant laiko spiralei, tokia muzika vėl paklausi, ypač Rytų Europoje ir Lotynų Amerikoje. Artėjant antrajam Clan of Xymox pasirodymui Vilniuje, pavyko pakalbinti šiuo metu Meksikoje koncertuojančios grupės lyderį R. Moorings.

Sveiki, Ronny, kaip jūs ir jūsų grupė laikotės šiais neramiais laikais?

Šiemet mums kol kas sekasi gerai. Kaip ir bet kuriai kitai grupei, pastaruosius dvejus metus mums trukdė daugybė vyriausybių taisyklių ir nurodymų, neleidžiančių žmonėms burtis į renginius bei klubus. Daugelis šalių paskelbė, kad „pandemija“ dabar yra endemija ir pamažu viskas vėl atsiveria. Mums visiems reikia išmokti tvarkytis su šia situacija, bet Europoje jau beveik įmanoma nukeliauti bet kur nejaučiant, kad mūsų judėjimas yra ribojamas.

Tačiau vis dar daug mažų klubų ir grupių kenčia nuo visokeriopų priemonių, kurių buvo imtasi. Ilgainiui jos nužudė didelę dalį kultūros ta prasme, kuria ją pažinojome anksčiau.

Mums pasisekė, kad dirbame tarptautiniu mastu, tad vienoms šalims uždarinėjant klubus, kitos šalys juos atidarinėjo. Nepaisant to vis tiek turėjome daug permainų turo tvarkaraštyje ir koncertų nukėlimų neaiškioms ateities datoms.

Dabar mes didžia dalimi grojame koncertus, sutartus dar 2020 metams, kurių negalėjome atlikti dėl aukščiau išvardintų priežasčių.

Šiuo metu esame Meksikoje, koncertuojame šešiuose miestuos ir vis dar jaučiamės nejaukiai, kadangi čia vis dar galioja daug kaukių dėvėjimo taisyklių…

Man nusišypsojo laimė apsilankyti jūsų koncerte “Be2gether” festivalyje 2008 metais. Ar ką nors atsimenate iš jūsų pirmo vizito į Lietuvą?

Žinoma! Vilnius – labai gražus miestas. Festivalis vyko atokiau nuo miesto, kažkokioje miškingoje vietovėje, buvo trys pagrindinės scenos. Manau, kad nedaug kas mus tuomet pažinojo.

Viskas buvo puikiai suorganizuota, išliko tik geri prisiminimai apie aną kelionę.

Kas pasikeitė jūsų grupėje per šiuos 14 metų? Ar esate patenkintas dabartine situacija?

Pasikeitė išties nedaug. Darau tai, ką darau. Kaip ir buvo nuo pat grupės įkūrimo pradžios. Galbūt mes daugiau grojame gyvai nei prieš dešimt metų. Man patinka ši veikla, tad tikiuosi, kad tai tęsis.

Paskutiniame albume „Limbo“ (2021-07-23) nutolome nuo man įprastos nepolitinių dainų tematikos, tačiau turėjau sukurti šį albumą, kad pasidalinčiau savo pastebėjimais ir nusivylimais.

Albumas buvo išleistas pandemijos metu, netrukus po albumo „Spider on the Wall“ (2020-07-24).

Kaip įsivaizduojate grupę Clan of Xymox 2036-ais metais?

Geras bajeris! (juokiasi)

Kokia, jūsų nuomone, yra gotų judėjimo/gyvenimo būdo esmė?

Man jo esmė yra tokia, kad skirtingi žmonės mėgsta skirtingus šios muzikinės scenos/judėjimo žanrus ir požanrius. Tolerancija būti kitokiam – labai svarbi scenoje. Galite būti kitoniškas ir visi už tai jus myli.

Kaip apibūdintumėte (mano močiutei) pagrindinę žinutę, kurią Clan of Xymox bando perteikti savo muzika?

Aš tiesiog kuriu muziką, nėra jokio politinio tikslo. Siekiu paliesti širdis ir sielas. Kai žmonėms patinka mano muzika ir žodžiai – mano misija įvykdyta.

Kaip pakomentuotumėte tendenciją, kad šiais laikais santykinai jaunos grupės (pvz. She Past Away, Lebanon Hanover, Molchat Doma, Boy Harsher, TR/ST…) sutraukia didesnes minias nei seniai gyvuojantys veteranai (Skinny Puppy, Nitzer Ebb, Project Pitchfork, Diary of Dreams ir kt.)?

Negaliu komentuoti to, kas pritraukia didesnes minias, o kas ne. Jūsų paminėtos grupės man taip pat patinka, bet jos taip pat jau pasiekė veteranų statusą. Dauguma jų gyvuoja ilgiau nei 10 metų.

Visuomet užtrunka, kad grupė taptų žinoma didesnei auditorijai. Tai beveik viso gyvenimo darbas, nes žmonės ateina ir išeina.

Mums vis dar sekasi, kadangi leidžiame naujus albumus ir atsijauniname.

Mūsų stilius nuolat evoliucionuoja, todėl neatrodo lyg kopijuotume save iki gyvenimo pabaigos, kaip kai kurios jūsų minimos grupės. Mūsų gerbėjai tai vertina. Nuolat sulaukiame naujų fanų ir tai daugiausia jauni žmonės, scenos naujokai. Mūsų koncertai visada būna išparduoti arba arti to, tad, laimei, neturiu jokių abejonių dėl savo grupės.

Kurias grupes iš „anuomet“ ir „dabar“ galėtumėte pavadinti savo mėgstamomis?

Lengviausiai atsakyti į šį klausimą man būtų ne pateikiant ilgą grupių sąrašą, o tiesiog nukreipiant jus pasiklausyti mūsų albumą „Kindred Spirit“ (2012-10-09), kuriame surinkti man patinkančių ir inspiravusių grupių dainų koveriai.

Iš šiuolaikinių man patinkančių grupių praktiškai visos darė man remiksus paskutiniams dviem albumams ir singlams iš jų. Savo ruožtu mainais remiksus toms grupėms dariau aš.

Žvilgtelkite į mūsų diskografiją ir rasite atsakymus.

Ar sutiktumėte su nuomone, kad tik jaunas protas gali sukurti kažką naujo ir šviežio, kalbant muzikiniais terminais?

Visiškai ne. Muzika turi būti įkvepianti ir turėti naujų (požiūrio) kampų. Negalima tiesiog susikurti formulę ir jos laikytis, tai netiks nei man, nei gerbėjams. Per daug nukrypti nuo savo garso taip pat nėra gerai. Turi būti progresas. Man daro įtaką naujesnės grupės, kurios savo ruožtu, gal būt, buvo įkvėptos mūsų. Taigi, taip sakant, tai yra simbiozė. „Vištos ir kiaušinio“ situacija – kas kam daro įtaką.

Paminėkite, prašau, tris albumus, kurie pastaruoju metu jums padarė įtaką.

Pastaruoju metu daugiau klausau pavienių kūrinių nei pilnų albumų. Kuriu grojaraščius tam tikroms nuotaikoms ir kai turiu laiko bei esu atsipalaidavęs – įsijungiu.

Kada paskutinį kartą ką nors darėte pirmą kartą?

Prieš 3 metus pradėjau čiuožti riedučiais (angl. inline skating). Man patinka važinėtis riedučiais aplink Leipcigo ežerą. Tai išvalo mano mintis ir turėjo gydomąjį poveiki izoliacijos laikotarpiu.

Ko galime tikėtis iš Clan of Xymox pasirodymo rugsėjo 16 d. Kablyje?

Gero koncerto.