Pankrokeriai Bezlad festivalyje “Vilniaus gatvės”

Ukrainiečių streetpunk/Oi! grupė Bezlad yra viena retų grupių, kurios, nepaisant šalį užklupusios agresijos, neišsibarstė po pasaulį, o toliau groja, geba važiuoti į turus Europoje ir skleidžia Ukrainos nepasidavimo žinią.

Šiandien, šeštadienį, gruodžio 10 d., Bezlad pasirodys festivalyje „Vilniaus gatvės“.

Kokią įtaką karas padarė jūsų grupei? Ar visi likote Kharkive ar persikraustėte gyventi kur kitur?

„Karo dėka“ mūsų grupės narių skaičius sumažėjo nuo 5 iki 4. Bosistas nusprendė išvykti gyventi į užsienį. Todėl vienas iš grupės gitaristų turėjo perimti bosinę gitarą, nes tiesiog būtų sunku dabar šiais laikais rasti naują grupės narį.

Kuomet rusija pradėjo karą mes buvome Kharkive ir Kijeve. Kuomet Kharkive tapo vis sunkiau ir sunkiau išgyventi, susiklostė palankios aplinkybės ir mes persikėlėme į Dnipro miestą, o dar vėliau atsidūrėme Lvive. Tai buvo kovo pabaiga. Ir čia vėl pradėjome kartu groti.

Papasakokite, kaip Kharkivas laikosi dabar, po to kai Ukrainos kariuomenė atkovojo jį spalio mėnesį?

Po to kai didesnė dalis Kharkivo regiono buvo išlaisvinta, daugelis gyventojų ėmė grįžti į savo namus. Tačiau tiek mieste, tiek apylinkėse vis dar nesaugu, sprogmenys bei ilgo nuotolio raketos vis kartas nuo karto pataiko į miestą.

Pačiame mieste nėra saugu. Labai daug sugriautų pastatų. Daugelis verslų užsidarė. Gatvės neapšviestos. Liūdnas vaizdas. Bet mes vis tiek pasidžiaugėme savo gimtuoju miestu užsukę į jį prieš šį turą.

Ar kas nors iš jūsų grupės narių tarnauja Ukrainos kariuomenėje? Ar kokiame kitame kariuomenės/kariniame būryje?

Grupės nariai nekovoja kariniuose daliniuose. Bet daug žmonių iš punk/hc scenos yra prisijungę prie kariaujančių. Mes dirbame kultūriniame fronte bei savanoriaujame Kharkivo Hardcore bendruomenėje ir padedame žmonėms, kuriuos pažįstame ir kurie pasirinko išeiti į frontą.

Kaip laikosi Ukrainos undergroundo scena šiomis dienomis? Ar vyksta koncertai? Ar atvyksta grupės iš užsienio groti Ukrainoje? Ar ukrainiečiai eina į koncertus, ar aplamai jie nori linksmintis šiomis sunkiomis dienomis?

Undergroundo scena, kaip ir visi Ukrainos žmonės, patiria sunkumų. Daugelis grupių nustojo egzistuoti, nes jų nariai išsikraustė į skirtingus miestus ar net šalis. Bet kai kurios grupės tęsia veiklą, nenustoja groti ir koncertai vyksta įvairiuose miestuose. Tarkim, mes šiemet sugrojome 8 koncertus savo šalyje. Daugelis koncertų buvo labdaringi ir už bilietus surinktos lėšos iškeliavo paremti karius fronte arba gyvūnų prieglaudoms. Tačiau užsienio grupės nevažiuoja į mūsų šalį šiuo metu. Kiek prisimename, tai tik viena užsienio grupė grojo Ukrainoje nuo karo pradžios.

O kas dėl linksmybių, tai koncertai nėra tik apie smagumus, tai ir proga susitikti, bendrauti bei rinkti lėšas geriems tikslams.

Ar sunku buvo išvykti į turą iš Ukrainos? Esame girdėję, jog ukrainiečiai vyrai išleidžiami tik keletu atvejų (Ukrainos vyriausybė leidžia išvykti iš Ukrainos vyrams, jei jie yra vyresni nei 60 metų, neįgalūs arba tėvai, turintys 3 vaikus – aut.pastaba). Jūs jau buvote Europoje ture šią vasarą, taigi kaip sekėsi šį kartą? Ar buvo tokia pat sudėtinga procedūra?

Tikra tiesa, tam kad išvyktume iš šalies, mes turime gauti leidimą iš valstybinių institucijų. Todėl po to, kai suderinome koncertų datas, turėjome sulaukti oficialių kvietimų iš klubų bei organizatorių ir rašyti prašymą Ukrainos Kultūros ministerijai. Kuomet ministerija peržiūrėjo paraišką bei dokumentus ir įsitikino, jog mes tikrai esame muzikantai ir tikrai turėsime realius koncertus, jie išsiuntė leidimo dokumentus Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Šie ir vėl turėjo šiuos dokumentus patvirtinti. Tuomet jie išdavė leidimą kirsti sieną, šis leidimas buvo nusiųstas būtent tam pasienio punktui per kurį mes išvykome į turą.

Taigi tai užruko nemažai laiko ir pareikalavo tikrai nemažai pastangų.

Papasakokite, kaip skirtingų politinių pažiūrų žmonės (tarkim hc/punk/oi kairieji, anarchistai – vienų kraštutinių pažiūrų ir dešinieji naciai – kitų) sugeba kovoti vienose gretose? Ar yra susiformavę atskiri būriai skirtingų politinių pažiūrų žmonėms? Kaip tai vyksta?

Dabartinėje situacijoje mes turime tikrai didesnių problemų nei politinės konfrontacijos. Nėra suformuotų tokių 100% dešiniųjų ar kairiųjų būrių. Visi Ukrainos žmonės vieningai kovoja prieš didelį blogį. Galbūt atsiranda nedidelių nesklandumų ar nesutarimų, kuomet susitinka kardinaliai skirtingų politinių pažiūrų žmonės. Tačiau kiek mes žinome, visi labiau užsiėmę siekiu išspirti okupantus iš savų žemių.

Kaip manote, ar pankrokas galėtų prisidėti spręsti karo problemas?

Tikrai ne pankrokeriai pradeda karus. Todėl ir jokių karo problemų jie negali išspręsti. Bet pankrokas kaip toks, gali turėti informacinę vertę, gali padėti skleisti mūsų ir mūsų tautos požiūrį į įvykius, dalintis mūsų emocijomis, o taip pat drąsinti bei kelti nuotaiką draugams ir panašiai mąstantiems žmonėms.

Kokią žinią norėsite perduoti lietuviams, kurie ateis į jūsų koncertus?

Mes tiek daug kalbame pauzėse tarp savo dainų, kad mūsų žinutę atėjusieji tikrai išgirs ir tikrai supras.