Nemokami Lietuvos muzikos kūrėjų koncertai bibliotekoje

Vilniaus senamiestyje įsikūrusi Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka tęsia iki pat birželio mėnesio kas antrą ketvirtadienį vykstančių nemokamų koncertų ciklą.

Gegužės 11 dieną bibliotekoje koncertuos Jausmė, kuri teigia, kad jos misija yra ieškant naujų skambesių ir grojimo būdų, ne folkloro, o eksperimentiniame kontekste pristatyti kankles. Jos kompozicijose ir dainose jaučiami minimalistiniai soul, dub, džiazo, post-roko, elektronikos bei kitų muzikos žanrų elementai. Po kūrybinio etapo Bristolyje (Jungtinėje Karalystėje) į Lietuvą kurti grįžusi atlikėja prieš metus pristatė solinį albumą „Namolio“, sėkmingai sudalyvavo projekte „X faktorius“, taip pat televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ ir šiuo metu toliau aktyviai koncertuoja. Renginyje bibliotekoje Jausmė pasirodys su kontrabosininku Gabrielium Rimeika.

Gegužės 25 dieną bibliotekoje gros naująją lietuvišką pajūrio muziką kuriantis duetas „Superkoloritas“. Jų kūryboje maišosi senosios estrados aidai, tropiniai garsai ir surf roko motyvai. Duete groja ir dainuoja Giedrė Nalivaikaitė iš grupės „shishi“ bei „Planeta Polar“ narys Adomas Koreniukas. Patys savo kuriamą ir atliekamą muzikos žanrą jie vadina „kurortiniu disko“ arba „naująja elektrine estrada“. Elektrine, nes čia nemažai retro futuristinio skambesio, jaukių elektrinių garsų, šiltų sintezatorių, pukšinčių ritmo mašinų, senoviškų vargonėlių, aidų ir aidelių. Estrada, nes čia pajūrio nostalgijai pasiduoda ir poetiniai lietuviški tekstų rimai. „Superkoloritas“ pernai buvo nominuotas M.A.M.A. muzikos apdovanojimuose, taip pat sėkmingai pasirodė LRT televizijos projekte „Dainuoju Lietuvą“. Esant geram orui koncertas planuojamas bibliotekos kieme.

Birželio 8 dieną bibliotekoje saksofonininkas Simonas Šipavičius pristatys džiazo, eksperimentinės ir elektroninės šokių muzikos įkvėptą savo projektą „Sheep Effect“. Jo koncertų metu saksofono garsai, ritmai ar net publikos šūksniai keliaudami per garso efektų ir įrašymo įrangą sluoksniuojami naujomis muzikinėmis mintimis. Simonas Šipavičius muzikos klausytojams yra pažįstamas kaip grupių „Sheep Got Waxed“, „Baroque Contempo“, „Lithuanian JJazz Ensemble“ bei kitų projektų narys, o kaip „Sheep Effect“ yra išleidęs solinius albumus „Saxual Harassment“ ir „Grandes Saxitos“.

Birželio 22 dieną koncertą surengs dainų kūrėja ir atlikėja Liucija Vaicenavičiūtė „Liucė“, supinanti švelnią melodiją su tvirtu žodžiu. Tai muzika, dvelkianti gaivumu, lietuvišku ramumu ir ypatingu dainų melodingumu. Liucė atranda įkvėpimą folklore, alternatyvioje muzikoje, džiaze bei poezijoje. Būdama daugelio nacionalinių muzikinių konkursų laureatė, Liucė įvairius garsus supina į unikalų patyrimą. Klausytojai sako, kad Liucės muzika šiek tiek magiška – padeda nuraminti sielą ar pasimetusią širdį. „Muzika man yra apie žmogiškumą – kai ji tikra ir gili, kūnas pašiurpsta ir oras tampa gaivesnis. Ir kartais tam tereikia tik balso ir kelių skambančių stygų“.

Bibliotekoje šį pavasarį jau koncertavo Rokas Kašėta su grupe, dainų kūrėja ir atlikėja Migloko, elektroninę muziką su liaudies dainomis jungiantis duetas „Adas ir Viltė“ bei multiinstrumentininkas Remis Rančys.

Šie koncertai – asocacijos LATGA paremto projekto „Koncertai Adomo Mickevičiaus bibliotekoje“ dalis. Projektu kuriamos sąlygos bibliotekos bendruomenės nariams nemokamai dalyvauti kokybiškuose ir išskirtiniuose koncertuose, susipažinti su rečiau girdima originalia Lietuvos kūrėjų muzika. Visų koncertų pradžia 18.30 val., įėjimas laisvas.

Daugiau informacijos: https://amb.lt/lt/naujienos/pavasari-biblioteka-pasitinka-su-muzika/3626