Trijuose Lietuvos rajonų miestuose vyko projektas „Kūrybinės – edukacinės dirbtuvės jaunimui: skulptūra ir ready–made kūryboje“

Balandžio ir gegužės mėnesiais, galerijos (AV17) vykdomo tęstinio edukacijų projekto metu Plungės, Skuodo ir Kelmės meno mokyklose dirbtuves vedė profesionalūs Lietuvos menininkai ir pedagogai: Aurelija Maknytė, Gintas Kavoliūnas, Austė Jurgelionytė – Varnė, Neringa Zakarauskaitė, Saulė Noreikaitė ir Simonas Nekrošius.

Šiais metais vykusio projekto veiklos buvo orientuotos į ready-made kūrybos metodą, kuris apima antrinių žaliavų ir jau sukurtų, egzistuojančių objektų pritaikymą gaminant naujus objektus. Šis principas veikia ne tik kaip visiems prieinamas saviraiškos būdas, bet ir atkreipia dėmesį į vartojimo kultūrą, skatina sąmoningumą bei suteikia ekologinę potekstę, kuriant intelektualų ir visuomenei aktualų meną. Kūrybinių dirbtuvių metu meno mokyklų mokiniai buvo įtraukiami į praktinius–kūrybinius užsiėmimus ir diskusijas apie šiuolaikinę skulptūrą, objektą bei darnų meną.

Projektas susilaukė didelio susidomėjimo iš vietinių dailės mokyklų ir paskatino ne tik moksleivių, bet ir mokytojų profesinį tobulėjimą. Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos mokytoja Živilė Meištininkienė dėkojo už kūrybinę – edukacinę savaitę ir džiaugėsi, kad jos mokiniai turėjo galimybę išsamiau susipažinti su konceptualiuoju menu, žinias perimdami tiesiogiai iš profesionalių menininkų. Pedagogė pasakojo, kad mokinius itin pradžiugino improvizacijos užduotys, susiejančios skulptūrą su kūno judesiu, kurias vedė lektorė Saulė Noreikaitė. Taip pat labai nustebino vaizduojamojo meno ir muzikos jungtis garso menininko Simono Nekrošiaus dirbtuvėse „Skulptūra – instrumentas“. Mokiniams įsiminė ir su keramika dirbančios menininkės Neringos Zakarauskaitės dirbtuvės „Objektas šiuolaikiniame mene“, kurių metu dalyviai kūrė skulptūrinius objektus – mozaikas iš įvairiaspalvių keramikos duženų.

Edukacijas vedusieji menininkai taip pat džiaugėsi galimybe pasidalinti savo žiniomis Lietuvos rajonų meno mokyklose. Neringa Zakarauskaitė, pravedusi dirbtuves Plungės Mykolo Oginskio mokykloje, dalinosi:

„Jau kelis metus turiu galimybę keliauti po Lietuvos dailės mokyklas kartu su (AV17) galerijos projektu. Teko apsilankyti įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, sutikti daugybę mokinių bei mokytojų, kurie entuziastingai dalyvavo dirbtuvėse, domėjosi šiuolaikinės skulptūros kūrybos būdais. Man tai yra didelė dovana dalintis savo patirtimi su jaunimu.“

Galerija (AV17) Lietuvos meno lauke išskirtinai koncentruojasi ties šiuolaikinio objekto, skulptūros ir instaliacijos meno pristatymu. Kūrybinių edukacinių dirbtuvių projektą „Kasdieniai objektai kūryboje“ galerija pradėjo 2019 m. ir nuo to laiko skatina šiuolaikinio meno pažinimą bei domėjimąsi mažesniuose Lietuvos miestuose. Nuo didžiųjų miestų nutolusiuose regionuose dažnai pastebimas profesionaliojo šiuolaikinio meno renginių trūkumas, tad pasitelkiant šiuolaikiškus moksleivių švietimo ir ugdymo metodus šios kūrybinės dirbtuvės prisideda prie kultūrinės atskirties mažinimo.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.