„Autorių 101” – nauja „Radio Vilnius” laida apie autorių ir gretutines teises

Internetinis bendruomenės radijas „Radio Vilnius” metus baigia su laidų ciklu „Autorių 101”, skirtu edukuoti kūrėjus ir klausytojus apie muzikos autorių intelektualinę nuosavybę bei suteikti reikšminga informacija apie legalius muzikos sklaidos ir panaudojimo būdus.

Laidų cikle muzikos žurnalistas Justas Jelisejevas aptaria ne tik techninę informaciją apie autorių teisių apsaugą, bet ir gilinasi į autorių kūrybos principus, muzikos sklaidos istoriją, apžvelgia būdus kaip užtikrintį finansinę gražą savo autorinei kūrybai bei atskleidžia daug kitos muzikos autoriams naudingos informacijos, kuri padės užtikrinti efektyvų kūrybinį procesą bei jo autentiškumą.

Laidų ciklą pradėjo pokalbis su asociacijos „LATGA” teisės skyriaus vadove Radvile Bieliauskiene apie autorių teisių pagrindus. Antrajame epizode svečiavosi Domininkas Kunčinas, žinomas kaip neseniai atsikūrusios „Dr. Green” grupės vokalistas, muzikos portalo „ore.lt” redaktorius, su kuriuo buvo apžvelgti šiuolaikinius muzikos vartojimo įpročiai bei naudingi būdai kalbėti apie savo autorinę kūrybą. Trečiojo epizodo svečiuose – „Muzikos Informacijos Centro” direktorė Radvilė Buivydienė ir atsakymai, kodėl yra itin svarbu plėsti žinias apie autorinę kūryba bei efektyvius būdus siekiant finansinės paramos savo kūrybai ir jos sklaidai.

Ketvirtasis laidų ciklo epizodas yra dedikuotas tarptautinei muzikos industrijos veiklai ir sklaidai, jame apie tai pasakoja tarptautinio muzikos distributoriaus  „The state51 Conspiracy” atstovė Aistė Zabitaitė. Penktajame epizode – kūrybiškumas ir dirbtinio intelekto įtakos kūrybai kartu su „Exem” grupės nariu bei vienu iš „Soundcloud” platformos įkūrėjų – Matu Petriku. Laidų ciklą tęsia „Radio Vilnius” bendraįkūrėjas, „Louis Vuitton” mados namų garso takelių autorius ir bene garsiausias Lietuvos elektroninės muzikos atlikėjas Manfredas Bajelis bei pokalbis apie sėkmės fenomenologiją. Septintajame ir aštuntajame epizoduose lankėsi prodiuseris Martynas Tyla ir „Green Lakes Pressing” vinilinių plokštelių spaustuvės įkūrėjas Antanas Kamenskas, kuris papasakojo apie vinilinių plokštelių gamybos principus ir kitas su fizine muzikos leidyba susijusias temas.

Laidų ciklą „Autorių 101” dar pratęs du epizodai – penktadienį, 15:00 „Radio Vilnius” eteryje apie muzikos edukaciją papasakos Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos dėstytojas Vladas Dieninis, o šeštadienį tuo pat metu laidos vedėjas Justas Jelisejevas gilinsis į muzikos ir dainų rašymo subtilybes kartu su ne vieną milijoną perklausų sukančiu dainų autoriumi Karoliu Labanausku.

„Radio Vilnius yra platforma, pasiekianti jaunus kūrėjus bei jaunas kūrėjas, todėl džiaugiamės ne tik proga pasigilinti į autorių bei gretutines teises, bet ir galėdami apie tai edukuoti ir visus pradedančius muzikuoti. Tikimės, kad šis laidų ciklas bus jiems naudingas tiek jų karjeros pradžioje, tiek viduryje. Dėkojame projekto finansuotojams – Lietuvos Kultūros Tarybai bei Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugai už idėjos palaikymą.”, – pasakoja „Radio Vilnius” įkūrėjas Manfredas Bajelis.

Visus „Autorių 101” laidų ciklo epizodus galima rasti „Radio Vilnius” archyve. (hyperlinkas: www.radiovilnius.live)