Jaakko Eino Kalevi grįžta į Lietuvą sukurti chaotiškos magijos

Lietuvai puikiai žinomas ir tikrai jau pamiltas suomių muzikos genijus Jaakko Eino Kalevi su savo grupe atvyksta į Vilnių pristatyti mažiau nei prieš mėnesį išleisto albumo „Chaos Magic”. Pasirodymas numatomas pirmąjį Vasario penktadienį kultūros komplekso Sodas 2123 „Aktų Salėje”.

Apie Jaakko ir jo sąsajas su Lietuva galima kalbėti valandų valandas. Nors tai ne pirmas kartas lankantis mūsų krašte, tačiau paskutinis gyvas pasirodymas vyko prieš daugiau nei 4 metus. Itin laukiamas JEK buvo ir tuomet, kai salės „lūžo” nuo klausytojų gausos. Mūsų širdis pavergia ir tai jog Ieva Kabašinskaitė režisavo vieną unikaliausių Jaakko video klipų kūriniui „Emotions in Motion”. Na, o Lietuvą garsinantis ir nuolat po pasaulį savo muziką vežiojantis Manfredas yra geras Jaakko bičiulis. Būtent pastarasis pakvietė suomį prieš porą metų Lietuvai atskleisti savo DJ talentą bei supažindino su įvairiomis kultūrinėmis erdvėmis. Viena jų buvo Sodas 2123 kuriame Jaakko išreiškė norą kada nors pasirodyti.

Žymusis multiinstrumentalistas Lapkričio antroje pusėje pristatė savo jau šeštąjį albumą „Chaos Magic” išleistą Weird World įrašų kompanijos. Dvigubas albumas susideda iš gaivaus pop bei barokinės elektronikos skambesio, perpintas paslaptingu melodiškumu. Jaakko albumą įvardiją kaip kol kas savo drąsiausia išleistą darbą. Pirmasis singlas pasaulį išvydo dar vasarą, pavadinimu „I Forget”, pasak suomio yra apie visišką sąmonės užtemimą bei pamiršimą kur tu ir kas tu toks. Ir nors visa tai gali skambėti labai rimtai, Jaakko tvirtina, kad viskas pasikeičia prijungus unikalias sintezatoriaus diktuojamas ritmikas.

Albumo pagrindinė inspiracija tapo naujieji atlikėjo namai Atėnuose į kuriuos jis persikėlė iš Berlyno. Šiltesnis oras bei vietinių atsipalaidavimas susipynė su tuo metu itin nagrinėtais sub-žanrais: kosminis džiazas, regis, neoninis synthpopas, švelnios baladės bei psychadelinis rokas. Tiesa prie šio albumo prisidėjo ir daug kitų garsių vardų, tokių kaip prancūzų daininkė, modelis bei aktorė Alma Jodorowsky, Jimi Tenor ar Faux Real.

Ir nors inspiracijos įrašams daug davė Graikijos bei viduržemio jūros svaigingesnis gyvenimo būdas, įrašai buvo atliekami ne tik ten. Prie albumo daug dirbta Ženevos muzikos stovykloje bei Estijoje esančioje dedikuotoje menų bei technologijų fermoje šalia Tartu, kur atlikėjas taip pat buvo įsirengęs savo kūrybinę oazę. Stilistiškai kaip ir inspiruotas ar pavadinimo indikuojamas, albumas yra visoks ir nebando savęs spausti į rėmus. Jaakko džiaugiasi galėdamas grįžti prie šaknų bei neprisirišti prie vienos tematikos. Nuo šaltų new-wave garsų „Dino’s Deo” iki žadinančio disko „Night Walk”. Albumas buvo pripažintas ir Lietuvos muzikos entuziastų, o LRT Opus tapo net savaitės albumu.

Jaakko Eino Kalevi yra vienas unikaliausių savo kartos kūrėjų. Lietuvai puikiai žinomi kūriniai „No End” ar „Deeper Shadow” bei „Flexible Heart” taipogi žada būti nepamiršti. Asmenybiškai Jaakko turi labai daug ką parodyti savo gyvuose koncertuose. Visiškai atsipalaidavęs ir muzikai atsidavęs šviesiaplaukis prikausto dėmesį net ir pirmą kartą jį matančius. Nepraleiskite šios unikalios progos susipažinti ar vėl susitikti su mūsų geru draugu iš Suomijos Vasario 2 dieną, kultūros komplekse Sodas 2123. Koncertą organizuoja agentūra sad people, į Lietuvą šiais metais atvežusi tokius pasaulinius vardus, kaip Ultraflex, Gents bei Hector Gachan. Bilietus platina kakava.lt