“Eurosonic Noorderslag” – eksportui pasiruošusių Rūtos MUR ir „Plié” pasirodymai

Praėjusią savaitę į Groningeno miestą Nyderlanduose krypo visų muzikos industrijos profesionalų akys  – čia vyko didžiausia Europos muzikos talentų konferencija ir festivalis „Eurosonic Noorderslag”. Šiemet, atrinkti iš beveik 4000 kandidatų, festivalyje Lietuvą reprezentavo alternatyvaus pop atlikėja Rūta MUR ir provokatyvūs bei triukšmingi „Plié” bei būrys kitų šalies industrijos atstovų.

Nostalgiškais 80-ųjų sintezatoriais papuošto alternatyvaus pop muzikos atlikėja Rūta MUR dalijasi, jog pasirodymas festivalyje jai buvo vienas įsimintiniausių.

„Atvykome pasiruošę taip, kaip niekada anksčiau: su komanda sukūrėme unikalų kostiumą, specialiai šiam pasirodymui paruošėme vizualizacijas, atsivežėme vinilinių plokštelių, mieste platinome skrajutes su mano pasirodymo laiku ir vieta”, – pasakojo dainininkė.

Rūta MUR „Eurosonic Noorderslag” festivalyje pasirodė vienoje didžiausių ir techniškai kokybiškiausių festivalio erdvių – vos 2019 metais atidaryto kultūros centro „Forum” salėje „Rabo”.

„Norėjome, kad festivalio klausytojai turėtų progą susipažinti su tiek ankstesne, tiek naujausia Rūtos kūryba, todėl programoje skambėjo keletas neišleistų dainų iš būsimo atlikėjos albumo. Pavyzdžiui, daina „Fix Yourself”, išleidžiama sausio 25 dieną, Nyderlanduose pirmą kartą nuskambėjo gyvai. Taip pat, kartu su komanda įdėjome maksimalias pastangas, kad pasirodymas būtų įspūdingas – išnaudojome technines erdvės garso ir vaizdo galimybes”, – įspūdžiais dalijosi Rūtos MUR vadybininkė Gintarė Mikulėnienė.

Esant poreikiui į kino salę konvertuojama „Rabo” erdvė buvo išnaudota atlikėjos naudai: galingi projektoriai užpildė visas erdvės sienas specialiai Rūtos MUR koncertui paruoštomis vizualizacijomis, kurios sukūrė ypatingą  atmosferą ir tarsi leido klausytojams įžengti į idėjų kupiną kūrėjos pasaulį.

Pilnoje „Rabo” salėje Rūtos MUR pasirodymą stebėjo gausus būrys „Eurosonic Noorderslag” delegatų, koncertų bei festivalių agentų ir kitų festivalio dalyvių. Po pasirodymo muzikos industrijos profesionalai užsiminė apie ketinimus prisidėti prie atlikėjos karjeros ateityje, gyrė įsimintiną Rūtos MUR pasirodymą bei puikų erdvės išnaudojimą.

Tuo metu šaižių gitarų ir kapotų ritmų grupės „Plié” vokalistas Matas Linkauskas džiaugiasi festivalio ir grupės pasirodymo kokybe.

„Eurosonic Noorderslag” komandos profesionalumas, visapusiška tvarka, punktualumas ir olandų svetingumas buvo aukščiausio lygio. Žinodami mūsų pasirodymo svarbą ir publikoje esančių įtakingų muzikos industrijos žmonių sąrašą, iš savo performanso išspaudėme tiek, kiek patys nesitikėjome. Nepaisant santūraus olandiško auditorijos susilaikymo nuo mosh’inimo, savo atsidavimu pasirodymui tikrai pasidžiaugėme”, – pasakojo jis.

Grupės „Plié” vadybininkė Marija Astromskaitė teigia, kad po pasirodymo ranką jai spaudė ne vienas muzikos industrijos profesionalas: grupė sulaukė sunkiosios ir eksperimentinės muzikos festivalių organizatorių entuziazmo, taip pat filmams ir reklamoms muziką atrenkančių ekspertų bei koncertų agentės Europoje dėmesio.Be to, sausio pabaigoje Vokietijos muzikos naujienų žurnalas „VISIONS” publikuos „Plié” pasirodymo apžvalgą.

„Visi atvykę teiravosi apie grupės istoriją, vokalisto ekspresiją, vinilines plokšteles ir progas, kada galėtų vėl grupę išgirsti gyvai. Džiugu, kad dauguma koncerte buvusių industrijos profesionalų užsiminė apie ketinimus savais būdais prisidėti prie „Plié” ateities”, – įspūdžiais dalijosi grupės vadybininkė.

Pasirodę „Eurosonic Noorderslag” festivalyje, Rūta MUR ir grupė „Plié” tapo Europos talentų mainų programos „ESNS Exchange” dalyviais. Remiama Europos Sąjungos kultūros programos bei palaikoma Europos transliuotojų sąjungos ir tarptautinės žiniasklaidos, ši programa vienija daugiau nei 100 festivalių bei siūlo tarptautines galimybes Europos atlikėjams.

Programos atstovai bendradarbiauja ir su partneriais Lietuvoje: Lietuvos muzikos verslo asociacija, festivaliais „What’s Next in Music?”, „8 Festival”, „Galapagai” ir radijo stotimi „LRT OPUS”.

Viename didžiausių Europos muzikos industrijos festivalių pasiekimais džiaugiasi ne tik mūsų šalies muzikos kūrėjai.

Nuo praėjusių metų „Eurosonic Noorderslag” suteikia galimybę savo karjerą plėtoti ir jauniems muzikos verslo talentams Europoje. Šiemet Lietuvą specialiai jauniems profesionalams skirtoje programoje, skirtoje megzti tarptautinius ryšius, atstovavo muzikos agentūros „Perspective Collective” atstovės Eglė Gedminaitė ir Marija Astromskaitė.

Į šią programą muzikos vadybininkes delegavo bei prie Rūtos MUR ir grupės „Plié” pasirodymų festivalyje prisidėjo Lietuvos muzikos verslo asociacija, kurios veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Dėmesys mūsų šalies muzikos verslo profesionalams tęsėsi ir uždarų durų: kasmetinės generalinės asamblėjos metu Lietuvos muzikos verslo asociacijos projektų vadovė Vilma Dzienaitė buvo išrinkta į „EMEE (European Music Exporters Exchange)” tinklo, vienijančio 28 Europos šalių muzikos eksporto organizacijas, valdybą.