„Mėnuo Juodaragis“ atskleidžia viltingą baigiamojo festivalio temą

Nepriklausomas savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis 2024 m. rugpjūčio 22-25 d. dvidešimt ketvirtą kartą pakvies tapti nepamirštamos šventės dalimi. Tik „Mėnesio Juodaragio“ festivaliui būdinga įvairialypė kultūros, muzikos, meno, žinių ir pramogų patirtis tūkstančiams lankytojų tradiciškai atsivers paskutinį vasaros savaitgalį pasakiškoje Dūburio ežero saloje, Zarasų raj. Lietuvos valstybės atkūrimo dieną rengėjai skelbia ir susijusią baigiamojo festivalio temą.

Akyliau viešoje erdvėje sekantys naujienas apie festivalį jau spėjo pastebėti, kad 2024-tieji „Mėnuo Juodaragis“ yra ypatingi: šiais metais festivalis uždaro dar praėjusiame tūkstantmetyje užgimusios istorijos ciklą. Todėl festivalio rengėjai žada ne tik rinktinių ir nematytų užsienio bei Lietuvos atlikėjų muzikos scenose, bet ir turtingą kultūrinę programą – senuosius amatus, pažintines paskaitas, kino peržiūras, ypatingų istorinių įvykių paminėjimą, teatro vaidinimus, gamtiško meno reiškinius, sporto turnyrus ir dar kelias dešimtis turiningų ir naujų veiklų, įtraukiančių visų amžiaus grupių lankytojus.

Išskirtinis festivalio „Mėnuo Juodaragis“ bruožas – kiekvienais metais parenkama vis kita renginio tema, kuri tampa ne tik jungiamąja programos šerdimi, bet ir baltiškąją savastį pabrėžiančia žinia. Per savo gyvavimą festivalis gentainius kvietė sugrįžti namo, pasinerti į sapnus, susibičiuliauti su bitėmis, prisijaukinti burtus, pasinerti į sapnus, susipažinti su aitvarais ir kaukais, arba, kaip pernai, uždegti sakraliąją ugnį savyje.

„Dvidešimt ketvirtasis ir paskutinis vyksmas, neabejotinai, reikalauja šviesios ir stiprios temos, atspindinčios viso „Mėnesio Juodaragio“ , kaip cikliško kultūrinio reiškinio, esmę – sako festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Todėl manome, kad šįkart toks šventės ženklas turi būti AUŠRA – naujos dienos, atgimimo, vilties, laiko kaitos ir visa jungiančios lemties leitmotyvas, kuris tarsi veržlus virsmas apibendrina nenutrūkstamą baltiškos kultūros kūrybą.“

Šios festivalio temos atskleidimas Lietuvos valstybės atkūrimo dieną yra neatsitiktinis ir turi simbolinę sąsają. Juk Lietuvos valstybės atkūrimo procesas, kurį vainikuoja 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės Akto priėmimas, yra sunkiai įsivaizduojamas be J. Basanavičiaus, aušrininkų ir pirmojo lietuviško laikraščio „Aušra“, pabudinusio lietuvių savimonę telktis ir kurti.

„Aušra žadina mus pabusti, semtis jėgų iš protėvių palikimo bei imtis veiklos su mintimis apie ateitį. Todėl festivalyje taip pat kalbėsime ir mąstysime apie vieną gražiausių mitologijos simbolių – Aušrinę, dangiško grožio ir meilės deivę, kuri baltiškoje kultūroje tokia pat ryški, kaip ir Aurora ar Venera Antikoje.“ – sako Ugnius Liogė.

Festivalio rengėjai kviečia nepraleisti rugpjūčio 22-25 d. vyksiančio renginio ir pasirūpinti išankstiniais bilietais, kuriuos galima įsigyti festivalio svetainėje arba užsukus į atstovybę, esančia parduotuvėje „Ragainė“, adresu Skapo g 3, Vilnius.

“Mėnuo Juodaragis” taip pat prisistatys netrukus vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje, leidyklos “Dangus” Muzikos salėje. O vasario 24 d., šeštadienį, 13:00 val. festivalio organizatoriai visus nuolatinius lankytojus kviečia į teminį pokalbį, kurį ves LRT žurnalistas ir radijo laidų vedėjas Ramūnas Zilnys.