40-asis festivalis „Druskomanija“ kviečia į siautulingą šokių programą

Gegužės 24 – birželio 2 d. 40-tą kartą nuaidės šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“. Į jaunųjų kompozitorių kūrybą orientuotas renginys kvies pasitikti vasarą Vilniuje, Druskininkuose ir Liškiavoje. Brandų jubiliejų mininti „Druskomanija“ šiemet nusiteikusi šventiškai, todėl specialioje „Kompozitorių šokių“ programoje skambės nauji jaunųjų kompozitorių ir festivalio senbuvių kūriniai.

Per 10 „Druskomanijos“ dienų įvyks net 16 renginių, tarp kurių – koncertai, performansai, šokiai, filmo peržiūra, diskusija, kelionė šilumlaiviu ir futbolo varžybos, o dar iki festivalio pradžios išeis penktasis „Druskomanijos“ žurnalo numeris.

Festivalyje nuskambės daugybė premjerų, o pristatomi kūriniai neapsiribos vieno stiliaus rėmuose – čia galėsite išgirsti ir muzikos kameriniam orkestrui, elektronikos, išskirtinių instrumentų sudėčių, tarpdisciplininio meno performansų, Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios varpus.

Šokių pripildyta programa

Šventinė „Kompozitorių šokių“ tema – neatsitiktinė. Tarp gausybės kūrinių ir pasirodymų idėjų būtent tai išryškėjo kaip vienijantis objektas. Todėl ašiniu renginiu taps prieš daugiau nei 30 metų gimusi ir kas keletą metų atgaivinama idėja – šokiai, kuriuose skambės kompozitorių druskomanų muzika. Prie DJ pulto stos Monikaze, rengianti specialią visų laikų festivalio kompozitorių kūrinių remiksų programą. Šokis ir judesys taps svarbia tarpdisciplinių performansų dalimi, įsilies į akustinių ir elektroninių, naujų ir jau klasika tapusių kūrinių srautą bei papildys futbolo varžybas.

Šokiai „Druskomanijoje“ – tai daugiau nei tik šventinė tema. Pasak meno vadovės Gintarės Valionytės: „Šių metų festivalio tema – „Kompozitorių šokiai“ – tai duoklė amžinai senai ir amžinai jaunai keturiasdešimtąjį festivalį mininčiai „Druskomanijai“. Šokyje mes laisvi, šokyje susiliejame su muzika ir tampame bendro judėjimo dalimi. Šiemet festivalio programa atskleidžia šį amžiną šokį, kuriame apsijungia festivalio istorija ir aktualijos, jaunystės siautulys ir patyrusio santūrumas. „Druskomanija“ – tai vienas grandiozinis keturiasdešimt metų trunkantis dirigento mostas, vienas aukštas šuolis, kurį prisiminti kviečiame visus jame dalyvavusius, dalyvaujančius ar dalyvausiančius.“

Ypatingi renginiai ir gausybė premjerų

„Druskomanija“ yra daugiau nei tik koncertų serija. Ilgametes tradicijas puoselėjantis renginys atsigręžia ir į savo istoriją, todėl šiemet kaip niekad daug įdomybių. Dar prieš festivalį bus galima atsiversti penktąjį „Druskomanijos“ žurnalo numerį, kuriame tarp šiuolaikinės muzikos ir festivalio aktualijų pasirodys archyvinė medžiaga iš žurnalo pirmtako „Jaunos muzikos“ leidinio, leisto pirmaisiais festivalio metais. Festivalį atidarys diskusija su festivalio (į)kūrėjais, kurioje skirtingos kūrėjų kartos ners į retrospektyvų ir introspektyvų pokalbį. Atidarymą vainikuos iškilminga medalių įteikimo ceremonija nusipelniusiems druskomanams. Druskininkuose bus atgaivinta kompozitorių futbolo rungtynių tradicija ir skambant Elevatin‘ muzikai susigrums dvi kompozitorių komandos. Porą kartų bus rodomas Gintaro Sodeikos filmas „Steamboat“, dokumentinėje medžiagoje atskleidžiantis festivalio užkulisius. Paskutinį festivalio sekmadienį tradiciškai šilumlaiviu bus galima nusikelti Nemunu iš Druskininkų į Liškiavą, kur ir įvyks festivalio uždarymo renginys.

Per 10 dienų nugriaudės daugybė premjerų. Vienas laukiamiausių renginių – speciali vieno iš festivalio įkūrėjų Ričardo Kabelio dovana „Druskomanijai“ – kūrinio „Čiurlionio tyla“ premjera Druskininkų bažnyčios varpams. Tradiciškai skambės Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas) atliekamos Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kompozicijos bakalaurantų darbai, o taip pat – specialiai festivalio atlikėjams sukurti nauji kūriniai. Šiemet kaip niekad reikšmingas tarpdiscipliniškumas. Vilniuje bus pristatytas premjerinis audiovizualinis šokio spektaklis „Erase for Prosperity?“, taip pat – bus pristatyta labai skirtingas menų sritis apjungianti tarptautinė performansų programa.