Interviu su Rimu Šapausku

Labas vakaras… Gal galėtumėte plačiau papasakoti apie projektą „Baltish““, kurį rengiate Muzikos televizijai – MTV? Kas tai bus, kokios trukmės, ir kokio „žiaurumo“?
Tai bus pusvalandinė laida, tai „Radioshow“ stiliaus laida ir pirmą kartą mūsų istorijoje angliškai.

Kaip manote ar įmanoma vienoje laidoje atspindėti visų Baltijos šalių nacionalinį charakterį ir mąstymo būdą, ar tokių užmačių turite?
Tiesą pasakius apie tai nemąstome, bet bendrų problemų yra panašių, kad ir išpūstos būsto kainos.

Ar galima pažinti pasaulį, jei gyveni Vilniuje?
Su internetu dabar viskas galima.

Kodėl iš eterio dingo laida „Ragai“, kuri buvo santykinai populiari, sprendžiant bent jau iš „YouTube“ atsidūrusių vaizdo klipų – citatų skaičiaus? Ar tai buvo tik „Dviračio“ žmonių užgaida užkariauti ir juodojo jumoro segmentą, ar…?
Mūsų su Algiu humoro samprata yra kiek kitokia. „Dviratis“ rašo gerus scenarijus šios dienos politinėmis temomis, bet kas kita yra kasdieniškos gyvenimiškos situacijos. Kadaise jie darė „Burbulą“. Tai mes nebenorėjome tapti antru „Burbulu“ su visokiom babytėm Bronėm.

“Ragai”

Iš viso, kokia dalis jūsų tekstų būna parašyta iš anksto, kokia – improvizuojama? Ar turite tarnų / redaktorių, kurie jums kuria tekstus?
Didelė dalis mūsų sėkmės ir yra improvizacija. Be jos „Ragų“ tekstai būtų buvę nykoki. Laidoje „Baltish“ mes turime vieną pagalbininką, bet kas jis, paaiškės po pirmų laidų. Tai-žinomas žmogus, norintis likti inkognito.

Kaip galvojate, kodėl Lietuvoje neprigijo tokie žanrai kaip „stand up comedian“ ar netgi politinis kabaretas?
Tai sovietmečio palikimas. Žmonės ir dabar žiūri zadornovus ir žvaneckius. Ko galima iš jų išmokti? Tik daryti tą patį ir šaipytis iš „buitinio aptarnavimo sferos“ problemų. Humoras taip ir liko agitbrigadų lygyje. Išlenda boba apsirengęs vyras ir tauškia „o Stefanija, tai Apolinaras atvažiavo…seimo deputatas pats būsi… iš kočėlo…ambrozija…“ ir visiems juokinga. Arba dabar visi perrežisuoja anekdotus, kad jie tiktų televizijai. Turim, ką turim. Keista, kad jaunimas nieko nedaro.

“Radioshow”

Kaip šiandien prisimenate pirmąjį susitikimą su Algiu Ramanausku?
Susitikome pankų grupės „Dustas Nuodai“ studijoje, tada kartu su dabar garsiu scenaristu Smalke repetavome. Atėjo Algis ir sako, kad ne jo reikalas, bet nykščio ant bosinės gitaros lados geriau nedėti…

Kuris iš „Radioshow“ etapų, jūsų nuomone, buvo įdomiausias, labiausiai kvapą gniaužiantis – pradiniai eksperimentai radijo eteryje, pirmoji audio kasetė, persikėlimas į Baltijos televiziją, gyvi koncertai, bandymai pratęsti tradicijas „Užupio radijuje“ ar…?
Visi etapai geri, nes tai-gyvenimas. Nieko čia nebeišbrauksi ir nepatvarkysi.

Ar kada nors pasirodys „tell all“ tipo knyga apie visus „Radioshow“ nuotykius?
Kas galėtų tam ryžtis? Algis prieš penkis metus pradėjo rašyti „Alekso ir Klišiaus nuotykius“. Parašė pirmą eilutę ir užkonservavo darbus. Gal kada baigs? Keista būtų knyga, jeigu, aišku, jei būtų.

Leonidas Donskis kaip politinio protesto dainą prie Prezidentūros skambino „Hey Jude“, o ar pats surengtum protesto eee diskoteką, jei demokratijai grėstų pavojus?
Diskotekos gal ne, bet atidaryti piratinę radijo stotį būtų įdomu. Sukvieti pilną aikštę automobilių ir per jų radijo imtuvus skamba tas pats dažnis. Nereikėtų net garso aparatūros nuomotis.

Ar dar demokratijai Lietuvoje gresia pavojus? Ką manote, jei minimi Ubagų maršo 10-mečiai su nemokama mėsa ir alumi? Ar galima papirkti ir jaunimą?
Pavojų visada yra, kada žmonių išsilavinimu rūpinasi pramoginės televizijos laidos ir paskalų žurnalai. Tada ir nebesupranti, kur ta Lietuva, kas gyvena aplink mus? Pasidarome sau tokie įdomūs ir svarbūs. Nemokama mėsa, alus ir ubagų maršas vienoje vietoje yra naujosios, televizoriuje iškeptos žvaigždės.

Festivalio „B2Gether“ metu stipriai šaržavote lietuvį iš Airijos, kodėl? Ar jūsų nuomone – „daugiau kvailių išvažiavo“ ar „daugiau kvailių pasiliko“?
Lietuvio iš Airijos tipas atsirado per mūsų gastroles Dubline. Pamatėm, kad daug kam tai yra aktualu ir čia. Nemažai daugelio pažįstamų ir giminaičių yra emigravę. Tai jų reikalas, žmonės mato perspektyvas gyvenime, užsidirba sau ir šeimoms. Nieko čia blogo. Yra kita medalio pusė, kad tarp išvykusių yra tikras „budulynas“. Jie išvažiavo su savo pažiūromis ir gyvenimo supratimu. Nesimoko vietos kalbos, naujienas sužino iš rusiškų televizijos kanalų, žiūri nulaužtus piratinius dvd, pirktus „Beriozkose“, geria degtinę, žviegiančiais ratais su „silkėmis“ ir „bulkomis“ laksto po miestelius, mušasi, konfliktuoja su vietiniais.

“Radioshow”@B2gether

Kas, jūsų nuomone, yra 5 asmenybės kurios geriausiai atspindi sveiką mąstymą Lietuvoje ir sveiką Lietuvos XXI a. kultūrą?
Andrius Šarapovas, Raimundas Malašauskas, Julius Sasnauskas, Nijolė Sadūnaitė, ir tas pats Leonidas Donskis.

O kas iš Lietuvoje sukurtos muzikos turi išliekamąją vertę?
Laikas parodys. Dabar yra naujų talentų. Man pvz.: patinka „DUBLICATE“, „PIENO LAZERIAI“.

Ko pats šiomis dienomis iš muzikos pasiklausote? Koks kol kas geriausias 2007-ųjų albumas?
Klausau labai nemažai muzikos, šiemet išskirčiau visą prancūzų leiblą „Ed Bangers“. Patiko „Midnight Juggernauts“, „Modeselektor“, „Digitalism“ nauji albumai. Dabar laukiu naujų Dave Gahan ir Ian Brown darbų, sako, kad greitai išeis.

Ar jūsų ketinimai surengti gastroles į Fatimą ir Lurdą – ne mediai skirtas pokštas?
Šiemet buvome su žmona ir jos sese Lurde. Labai šauni vieta, aš ten galėčiau ilsėtis. Labai graži žmonių pamaldumo vieta, kažkuo savo dvasia primena mūsų Vilniaus Bernardinų sodą, žinomą kaip Sereikiškių parką. Mes Pancūzijoje pakeliui pavežėme vokietį hipį- tranzuotoją, kuris važiavo į kažkokį meditacijos centrą prie Bordo. Kada jis paklausė, kur lekiam mes, atsakiau, kad irgi į meditacijos centrą, tik katalikišką. O į Fatimą nuvažiuosime kada nors vėliau, nes labai toli.

Taigi, ir kada sulauksime pirmos „Baltish“ laidos „YouTube“?
Manau, kad pirmą lapkričio savaitę.

Ištrauka iš filmo “Mazgas”