Pravda Naujokai’11 @ Loftas, gruodžio 8 d.

Apdovanojimai įvyko, bet netapo įvykiu.

Scenoje, kurioje mažai veiksmo, kiekvienas veiksmą skatinantis yra svarbus. Tie, kurie tai darydami sugeba išlaikyti tęstinumą, tampa aukso vertės. „Pravda“ sugeba: jų organizuojami naujokų apdovanojimai šiemet įvyko šeštąjį kartą. Stebint pastarųjų metų šio leidinio transformacijas, tęstinumas neatrodė užtikrintas ir savaime suprantamas.

Nuo 2004-ųjų „Pravda“ buvo žinomas kaip nemokamas meno ir ne tik žurnalas, kas mėnesį graibstomas labai konkrečios auditorijos – jaunų miesto žmonių, progresyviai mąstančių, ar save tokiais laikančių. 2010-ųjų pradžioje žurnalas nelauktai dingo, liko tinklalapis. Tų pačių metų rudenį „Pravda“ grįžo, tik ne ant popieriaus, o į issuu.com, išleido keturis numerius, vėl dingo.

Galiausiai šią vasarą atsinaujinta iš pagrindų: naujas tinklalapis, nauji autoriai, naujas savęs pozicionavimas. Dabartinis redaktorius Marius Mozūraitis skiltyje „Apie“ paaiškina: „Naujasis tinklapis bus labiausiai orientuotas į naujokus. Į amžiną šaltinį viso ko, kas gera, nekalta ir nesutepta. Visi menininkai ir kultūrinės pakraipos pirmapradžiai sveikinami ir giriami. „Pravda“ tampa šių jaunuolių būstine – vieta, kur jie rodomi ir eksponuojami.“

Kitaip tariant, „Pravda“ pasuko toliau nuo žiniasklaidos, arčiau kūrybinių industrijų. Pradėjo koncentruotis į ten ir tik į ten, kur yra stipriausi ir labiausiai patyrę – į naujokų protegavimą. Dabartinėje koncepcijoje naujokų apdovanojimai yra dar labiau privalomas įvykti renginys, nei anksčiau. Dėl to kai prieš gerą mėnesį buvo paskelbta, kad apdovanojimai bus, atrodė, kad viskas grįžta į savo vėžes: tęstinumas išlaikytas, laukia neeilinis vakaras. Ankstesnių metų apdovanojimų patirtys pačios savaime kėlė lūkesčius, aktyvi komunikacija facebooke (Romo Zabarausko agitacija), didelis attending skaičius (477 tikrai, 403 galbūt) juos kilstelėjo dar pora sprindžių.

Kaip ir dažnai su viskuo, dideli lūkesčiai nebuvo pateisinti. Tai nereiškia, kad renginys buvo prastas – pamatyti 11 naujų muzikantų scenoje per vieną vakarą savaime buvo vertybė.

Buvo ten ir įtikinusio freestyle’o:

Buvo neaišku kur vedančios elektronikos:

Buvo aišku kur vedančios elektronikos, atliekamos 15-mečio kompozitoriaus:

Buvo metų best kept secreet, niekada anksčiau nematyta ir dėl to dar labiau stebinanti Umiko:

Buvo avangardinio džiazo:

Buvo Eurovizijos:

http://www.youtube.com/watch?v=nWNc9gevIMQ

Buvo į ritmą trepsintis Algis Greitai, grojęs bent penkiems graffiti piešėjams:

Taip pat buvo Dee & Kamy su Daiva Starinskaite ir nauju bendru singlu, mmpsuf ir vakarą užbaigę, kadaise „Pravdos“ metų muzikos naujokai Freaks on Floor. Stipru.

Pats apdovanojimų procesas nepretenzingas, netgi rutiniškas: „Midnight City“ fone šiek tiek vedėjo vaidmenyje patogiai besijautusio MC Messiah iškalbos, naujokai-nominantai pasirodo ekrane, naujokai-nugalėtojai lipa į sceną, naujokai-nugalėtojai lipa nuo scenos. Viskas lengvai ir greitai, be patoso, be dėkojimų tėveliams, be Kanye Westo. O to trūko. Kad ir kaip už kūrėjus kalbėtų jų darbai, naujokus reikia ne tik įvertinti, bet ir duoti jiems žodį. Award Speech gali būti labai žavus žanras, tik jam reikia suteikti šansą.

Bet tai viso labo forma. Pagrindinė priežastis, kas su šiuo vakaru buvo ne taip, gilesnė: apdovanojimai įvyko, bet netapo įvykiu. Naujokai išsidalino prizus, muzikantai sugrojo savo minutes, pora portalų parengė reportažus. Viskas atrodo savo vietose, tačiau nebuvo jausmo. Trūko euforijos, simbolinės vertės, kurią apdovanojimai gali sukurti. Apdovanojimas yra virtuali sąvoka, jis vertingas tiek, kiek vertės jam suteikiama. Po apsilankymo „Lofte“ gruodžio 8-ąją tapo aišku, kad „Pravda“ šiuo metu laikosi ant ankstesniais metais pakloto pamato, kad šiuo metu jų siūlomas real thing neturi tokio stipraus užtaiso, kokį manai jį esant.

Būtų neracionalu, jei būtų atsitikę kitaip. Šiais metais buvo periodas, kai „Pravda“ visiškai nefunkcionavo: neleistas nei popierinis, nei elektroninis žurnalas, jokio turinio nesiūlė internetinė svetainė. Tikėtis, kad sulig nauju startu bus iškart šauta į 2008-ųjų lygmenį buvo naivu. Tai, kad vien entuziazmo vedamai redakcijai pavyko atsinaujinti, yra savaiminis laimėjimas, su kuo juos reikia sveikinti. Už tai, kad pavyko suorganizuoti Naujokus – taip pat. Apdovanojimų reikalingumo kvestionuoti neverta, nes jei neįvertins „Pravda“, greičiausiai neįvertins ir kiti. O jei ir įvertins, tai neturės tokios vertės. „Pravda Naujokai“, kaip prekės ženklas, vis dar turi didelę simbolinę vertę, dėl to jų praradimas kartu būtų praradimas visai Lietuvos kultūrinei erdvei. Tačiau norint vertės nesumenkinti, reikia, kad kitų metų apdovanojimai būtų įvykis tikrąja to žodžio prasme. Šiemet apdovanojimai įvyko, ir tai svarbiausia. Tačiau didesniu įvykiu jie tapo tiems, kurie juose nebuvo.

Pravda Naujokai’11 nugalėtojai:

Metų naujokas: TWODICKS
Metų muzika: The Ball & Chain
Metų mada: Robertas Kalinkinas
Metų vieta: Gargaras
Metų kinas/video: TWODICKS
Metų iniciatyva: Vilnius Temperature
Metų fotografija: TWODICKS
Metų dizainas: GRLA
Metų vaizdo klipas: Satta Outside 2011 – Fear Not the Dark (by TWODICKS)
Metų frazė: Haters Gonna Hate
Metų trendas: Protmūšiai
Metų naujokų tėvas: Viper