Intelektualinės fotosintezės aparatas Mondayjazz

Tyliai praleidusi savo penktąjį gimtadienį, Mondayjazz komanda šeštajame žada atsigriebti ir sukurti šventinį vakarėlį, kurį kiekvienas ten buvęs galėtų pavadinti nepamirštamu ir kaip patys Mondayjazz‘ai įvardina – istoriniu! Skambūs žodžiai ne veltui, o pagrįsti atlikėjų pavardėmis, kurios jau puikuojasi artėjančio vakaro grojaraštyje: Jam City, Girl Unit, Bok Bok. Justas ir Tadas sako, jog net nežino, kaip geriau išreikšti savo džiaugsmą. Trys skambūs prodiuserių vardai, kurie taps jų gimtadienio dovana tiek vakarėlio svečiams, tiek visai Mondayjazz komandai, šiuo metu, jiems yra esminės figūros. Dar prieš metus pasikviesti juos į Lietuvą atrodė per daug nerealu, kad tai kada nors taptų realybe.

Apie Mondayjazz atradimus, pasiekimus, pokyčius ir kitus dalykus kalbuosi su šio projekto tėčiais, Justu Fresh ir Tadu Quazar.

Mondayjazz gimimas.

Justas Fresh: Supratom, kad trūksta nišos groti. Pradinė idėja buvo sukurti puslapį, kuriame būtų galima dėti miksus , skirtus ne šokių aikštelei, o klausymui. Kaip sakydavom: „Ausiai, bet ne kojai“. Tuo metu nebuvo panašios terpės, tai sugalvojom sukurti tokią vietą, kur būtų galima groti sielai mielą muziką ir ja dalintis.

Tadas Quazar: Kažkaip greitai viskas ir įsivažiavo. Gal net po ketvirto mikso. Pradžioje galvojom, kad 5GB traffic‘o užteks kokiem metam, bet jau po pirmo mėnesio permokėjom…

Justas Fresh: …nes tris kartus viršijom normas. Tuo metu Lietuvoje nebuvo labai daug iniciatyvių projektų. Dėl to, manau, kad jis taip greit ir įsivažiavo. Iš pradžių, puslapis turėjo tiek lietuvišką, tiek anglišką versijas, bet palaipsniui užsieniečiai nustelbė lietuvišką auditoriją. Todėl nematėm tikslo kankinti copyright‘erius ir palikom tik anglišką versiją.

Pradinė idėja buvo, kad tai muzika „ausiai, o ne kojai“. Kaip tapot muzika ausiai ir kojai?

Tadas Quazar: Viskas gavosi labai natūraliai.

Justas Fresh: Nebuvo taip, kad padarėm tinklalapį ir supratom, kad reikia pradėt grot. Patys grojom ir mums to buvo per mažai. Nuolatos vyko tokie kaip ir projektai, grojimas gyvai, diskotekos, vakarėliai ir taip toliau. Tai taip atsirado ir šitas mūsų… kaip galima įvardinti nekomercinis projektas (juokiasi). Gal netgi labiau sakyčiau švietėjiškas, edukacinis. Aišku, dabar čia skambiai pasakyta, bet yra malonu taip galvot, nes tada jautiesi, kad darai labai gerą darbą.

Tadas Quazar: Realiai, buvo du renginiai iki pirmojo „Mondayjazz live“ – puslapio launch‘as Sattoj ir antras su Jolita Pabludo ir tokiu veikėju O.boogie. Kaip tik tuo metu Satta atsidarinėjo, tai buvo milžiniškas anšlagas. Gal idėja kilo iš to, kad buvo atsibodus visa ta dj‘ų kultūra, nes vakarėliuose – vien jie. Mes pamatėm labai daug būsimų projektų, kuriuose vienas prodiuseris daro live pasirodymus su laptopu ar hardware‘u. Bet atrodo, kad tas ratas vėl apsisuko ir dabar dj‘ai yra labiau populiarūs. Tai va, gal po kokių metų, kiek pamenu tai buvo vasaris, Woo bare mes sumąstėm daryti seriją „Mondayjazz live“ .https://soundcloud.com/mondayjazz-official/mondayjazz-vi-by-tadas-quazar#new-timed-comment-at-2614862

„Mondayjazz live“.

Justas Fresh: Nusprendėm daryti būtent live pasirodymus, nes kalbant apie dj‘us, kurie grojo Vilniuje, buvo labai daug nusivylimo atvejų. Pavyzdžiui, organizatoriai paskelbia ,kad jų renginy dalyvaus Coldcut, o pasirodo atvažiuoja tik vienas iš jų narių ir groja kokius nors Jackson5 . Tokių renginių buvo labai daug. Todėl mes pagalvojom, kad fuck tuos pavadinimus. Žiūrėjom kokią pinigų sumą turim ir ką už ją būtų galima geriausio pakviest. Kiekvieną renginį norėjome daryti kaip šventę, įvykį, ne šiaip vakarėlį apie kurį visi užmiršta. Ruošdavom dekoracijas, sugalvodavom temą ir visa ši koncepcija labai gerai suveikė. Pirmam vakarui pasikvietėm Fulgeance ir pridarėm visokių dėžių. Kaip debilai ėjom, pirkom pašte dėžes, spalvojom dažais jas, dėjom ten visokius kubikus rubikus iki lubų, na ir daug visokių tokių dalykų, kur tu darai ir nežinai ar tu debilas ir juokingai stengiesi dėl nieko (juokiasi). Pirmą vakarą viskas buvo labai gerai, bet atėjo nedaug žmonių, o antrą vakarą jie jau nebetilpo.

Kas įkvėpdavo visoms šioms idėjoms?

Tadas Quazar: Noras padaryt kažką kitaip.

Justas Fresh: Žinoma, buvo didelė pagalba iš šalies. Mes tik dviese nebūtumėm nieko padarę.

Kaip per tuos šešis metus keitėsi požiūris į muziką? Patys?

Justas Fresh: Nuo to laiko kai viską pradėjom, muzika labai pasikeitė. Nuolatinė kaita ir muzikinė rotacija kažkaip gelbsti. Visuomet noris šviežumo ir neužsisėdėti ties tuo, kur jau viskas aišku. Kaip pabaigta knyga, kuri nesinori, kad būtų be galo. Jeigu nori būt aktualus ir įdomus, manau, kad labai svarbu tas atsišviežinimo momentas.

Tadas Quazar: Galbūt kažkas norėjo Mondayjazz‘ams klijuoti tam tikras etiketes, bet tokios kaip etiketė niekad nebuvo ir galbūt niekad nebūtume buvę tokie aktualūs, jeigu ne mūsų muzikinė kaita. Kas dar pasikeitė… Manau, kad į visą klubinę kultūrą, muzikinę rinką įgavom profesionalesnio požiūrio.

Justas Fresh: Nesinori susitapatinti su kultūra, kurios nėra. Nesinori eiti į diskoteką, kurioje groja Dj Antanukas ir visi ateina alaus gert…

Tadas Quazar: …ir apskritai, pastebėjau, jog tai iškreipia visą muzikinę rinką. Krizės laikotarpiu buvo atsiradę labai daug nemokamų vakarėlių (čia gal jau nukrypstant nuo temos), bet būtent taip žmonės atprato mokėt už renginius. Todėl dabar nors ir pasiūlai gerą renginį, produktą ar kažką įdomaus, yra labai sunku prisitraukti žmones, kad jie ateitų.

Justas Fresh: Jo, nes: „Ką penki litai? Duuurnas?“

Tadas Quazar: Dėl to niekad nenorim kažkokio neužbaigto dalyko dėt. Kai anksčiau galėjom sau tai leisti, kažkiek daugiau neapgalvotai tam tikrus dalykus daryti. Tuo turbūt labiausiai ir džiaugiuosi iš visų šių šešių metų.

Kuo save per šiuos šešis metus labiausiai nustebinot?

Tadas Quazar: Asmeniškai save.. Manau, kad šis šeštas gimtadienio vakarėlis. Aš žiauriai džiaugiuosi surinktu line- up‘u . Mums tikrai yra didelė inspiracija Night Slugs label‘as. Ir dar prieš metus laiko mums būtų skambėję nerealiai atsivežti tokius atlikėjus kaip Jam City, Girl Unit.

Justas Fresh: Būtų reikėję stadiono.

Tadas Quazar: Bet pavyko kažkaip susitart, įgauti pasitikėjimą. Padarėm labai gerą įdirbį. Aš tuo labiausiai džiaugiuosi.

Justas Fresh: Toks labai keistas dalykas. Jie atvažiuoja, o mums sunku parodyti tą džiaugsmą, kaip stipriai mes esam laimingi, kad jie čia gros (juokiasi).

Kokią sau didžiausią dovaną norėtumėt įteikti gimtadienio proga už šiuos visus Mondayjazz gyvavimo metus?

Tadas Quazar: Aš dar labiau norėčiau sustyguoti visą komandą. Tai ta dovana galėtų būt energija man ir mano kolegom iš Mondayjazz, kad mes pagaliau galėtumėm iki galo susitarti, kas kartais būna labai sudėtinga ir motyvuoti vieni kitus.

Justas Fresh: Man tai būtų idealiausia dovana aštunta diena savaitėje.

Prieš keletą metų, vienam iš interviu esat minėję kad į leidžiamas kompiliacijas norit dėt tik „gerą mėšlą“. Ką dabar vadinat tuo „geru mėšlu“?

Tadas Quazar: Labai subjektyvi „gero mėšlo“ sąvoka, nes tiesiog kažkas yra tavyje, kai tu išgirsti muziką ir sakai, kad va – tai yra „geras mėšlas“. Tikrai negalėčiau įvardinti kokie yra mano kriterijai, bet man tai turi būti kažkas naujo, šviežio, originalaus, atlikėjo charizma muzikoj.

Justas Fresh: Ne bandymas kažko atkartot. Aišku, šiais laikais tai padaryt labai sunku. Reiktų tai pripažinti (juokiasi). Lietuvoj iš tiesų yra labai daug gerų muzikantų. Tik gaila, kad jie yra tam vadinamajam underground‘e. Jie turėtų prodiusuoti ir uždirbti daug pinigų. Kaip ir pavyzdžiui, Hudson Mohawke, kuris prodiusuoja Kanye West‘ą . Tai galėtų, tarkim, Fingalick‘as prodiusuoti kokį Soliarį. Būtų jėga! (juokiasi).

Iššūkis gyvenime, kas jums tai?

Justas Fresh: ( po ilgo susimąstymo) Čia dabar reikia kažką šabloniškai atsakyt, nepasiduot silpnumo akimirkai (juokiasi). Manau, didžiausias iššūkis gyvenime – nebūt vidutinišku ir šūdinu. Iššūkis visą laiką siekt geresnio ir dirbti dėl to. Tas nuolatinis būdas kaip atrasti tam jėgų.

Tadas Quazar: Aš gal truputį jau paaugau ir į šitą klausimą taip nebūčiau atsakęs prieš kokius du ar tris metus, bet kuo toliau, tuo labiau linkstu prie to, kad iššūkis gyvenime man yra stabilumas, nes iki šiol jis yra dar ganėtinai chaotiškas. Tai norisi padaryti, kad viskas veiktų stabiliai ir taip būt laimingam.

Ką laikote gyvenimo žaidimu? Impulsas žaisti gyvenimu?

Tadas Quazar: Man tai patinka gyvenime bendraut su žmonėm. Tas laviravimas tarp jų, nes turiu daug pažįstamų, gal neturiu tiek daug draugų. Negaliu vienas ilgai būti. Tai tas playground‘as ir yra bendravimas su žmonėm. Tame jaučiuosi labai gerai.

Justas Fresh: ( po ilgo susimąstymo) Žinai kas yra žaidimas? Paieška dalykų, kurie tave įkvepia ir sugebėjimas… fotosintezės principu grąžinti atgal tik kitu pavidalu…

Tadas Quazar: Oho! Giliai.

Justas Fresh: …savęs išnaudojimas kaip…

Tadas Quazar: Fotosintezės aparato (abu juokiasi).

Justas Fresh: Yra gerai Erlickas pasakęs, kad lietuvis yra individuali įmonė, kuri perdirbinėja alų į myžalus. Čia gal norėjau pasakyt ne taip baisiai, bet „in a good way“ – intelektualinės fotosintezės aparatas.

Kai palieka įkvėpimas ar pritrūkstat entuziazmo, kas būna paskata nepasiduot?

Tadas Quazar: Aš Justui būnu.

Justas Fresh: O aš Tadui ( abu juokiasi).

Tadas Quazar: Šiaip mes per daug niekada netinginiaujam. Aš visada Justui knisu protą. Tikrai. Aišku, nebūna visada taip, kad tau viskas sekasi ir tu gali viską daryti.

Justas Fresh: Turi būti genijum arba bedarbiu, kad taip.

Tadas Quazar: Man atrodo, kad būna dažniau išsisėmimo momentų, nusivylimų ar kažkokių egzistencinių klausimų. Bet kažkaip tie dalykai visą laiką susitvarko, gal dėl to, kad labai smagu kurt komandoj, o ne kai tu esi vienas. Tarkim, jeigu kažkokios idėjos iniciatorium būnu aš ir pradžioje entuziazmo daug, o ties finišu jis išblėsta, tada įstoja Justas, o tuo metu pas jį energijos pliūpsnis. Tuomet jis viską sutvarko iki galo ir būna „wow“. Na arba atvirkščiai. Aš kažkaip galvoju, kad visą laiką ta nematoma ranka, kaip aš vadinu, sustumdo viską į vietas.

Kuo šis gimtadienis jums yra ypatingas?

Tadas Quazar: Mes nešventėm savo penktojo gimtadienio, tai galima sakyti, kad šaunam du kartus.

Justas Fresh: Antrą kartą kartojasi geriausi Mondayjazz pasiekimai – antram gimtadieniui mes esam pasikvietę tuo metu mums labiausiai patikusius prodiuserius ir dabar, kai praėjo keturi metai, mes dar kartą pasikviečiam šiuo metu mums aktualiausius atlikėjus, esmines figūras.

Tadas Quazar: Labai geras buvo Vidžio pasakymas, kai susirašinėjau su juo dėl šito renginio, nes jis yra Opiumo muzikos direktorius: „ neuždirbsim mes čia tų pinigų iš vakarėlių, bet tada padarom istoriją.“ Tai aš manau, kad šitas vakarėlis, kas iki šiol buvo – yra istorinis mums ir mūsų draugams.

Justas Fresh: Dovana! Iš tiesų, tai yra dovana mūsų draugams.

Gimtadieninis mixas – https://soundcloud.com/mondayjazz-official/mondayjazz-vi-by-tadas-quazar

Gimtadienio renginys – http://www.facebook.com/events/429467767137128/?fref=ts

Mondayjazz Soundcloud – https://soundcloud.com/mondayjazz-official

www.mondayjazz.com