“Sha:TRI:Ah”: lietuviškas post-kultūros ženklas

Jau kurį laiką interneto erdvėje ir klubuose šmėkščioja mįslingas “Sha: TRI :Ah” arba “:SHA:▽:AH:” pavadinimas. Atrodė, kad unikalus “Dropdead” festivalis, prieš kelis metus vykęs Vilniuje, nepaliko jokių pėdsakų. Kartu su renginio pabaiga iš miesto gatvių dingo itin spalvinga ir žanro prasme pakankamai laisvamaniška jo publika. Vis dėlto, panašu, tai sukėlė tam tikrą atoveiksmį. Panašias vertybes pritaikęs šiandienos ritmui pagrindinis “Šatrijos” idėjų generatorius Vaidotas Ambrozaitis užsuko, kaip jis pats sako, savotišką mikro-kultūrą. Vienas tokios veiklos pripažinimų – šios srovės įtraukimas į “Satta Outside” festivalį. Na, o mes praskleidžiame melsvą šydą ir su Vaidotu kalbamės apie jo savirealizaciją ir kitus dalykus.

Kada ir kodėl atsirado “Sha: TRI :Ah”?

“:SHA:▽:AH:” užuomazgomis galima laikyti 2010 metus, kuomet prasidėjo post-punk žanrų atgimimas, kurio paralelėje išpopuliarėjo ir witch house‘as. Kadangi tamsesni garsai yra mah cup of tea, labai stipriai į tai įsitraukiau, netgi jaučiau šiokią tokią euforiją, kad mano mėgiami žanrai išsilaisvino iš stagnacijos bei subkultūrinių stigmų ir pradėjo evoliucionuoti, pritraukdami platesnę publiką. Tuo metu Lietuvoje post-punk, witch house, chillwave buvo niša, kurią po ilgų dvejonių nusprendžiau užpildyti. Viskas prasidėjo nuo mažu žingsnių – draugų paskatintas sukūriau “:SHA:▽:AH:”  “Facebook” grupę, kuri pradžioje buvo naudojama tik dalintis nuorodomis į klipus, vėliau prasidėjo pirmieji DJ vakarėliai, koncertai, festivaliai, kolaboracijos… Per pastaruosius metus prasiplėtė ir mūsų propaguojamų žanrų paletė, nuo witch houso pajudėjome link tamsesnių beats, alternative r‘n‘b bei experimental hip-hop garsų.

Ar Šatrijos Ragana susijusi su šiuo pavadinimu ?

Šatrijos Ragana – ne, bet Šatrija ir ragana – taip. “SHA:▽:AH”  pavadinimas turi daug atspalvių, jie gali būti žaismingi, tamsūs ir jausmingi – priklauso, iš kurio kampo pažvelgsi.

Kiek žmonių šiuo metu kažką veikia po “Sha: TRI :Ah” pavadinimu ?

Kadangi esu linkęs į individualizmą, su “Sha:TRI:Ah” pagrinde veikiu vienas, tačiau didesniems projektams suburiu komandą. Džiugu, kad savo aplinkoje turiu žmonių su panašiu požiūrių į muziką ir visuomet galiu tikėtis jų pagalbos, čia galėčiau paminėti: Shaltmirą, Ai Mo, Paul Newermind, Petrą Sk, Arcana Femina ir kitus.

Savo veiklą apibūdini kaip lifestyle brand for post-culture youth. Kas, tavo nuomone, yra ta post-kultūra?

Post-kultūra man yra geriausias terminas apibūdinti tokias interneto tinkluose užgimusias muzikos ir estetikos mikro-sroves kaip seapunk, witch house ar chillwave. Post-kultūra tai yra savo mikro-kultūros kūrimas, pasitelkiant reikšmingus kitų (sub)kultūrų simbolius ir estetika. Kai kurie klysta galvodami, kad tai yra tiesiog perdirbimas ar imitavimas, tai visiškai naujos estetikos kūrimas, naudojant senus simbolius. Post-kultūriniai judėjimai turi daug subkultūros elementų, tačiau skirtingai nei pastarieji, jie gali aprėpti ir perpinti žymiai daugiau stiliaus srovių ir visiškai panaikinti visas ribas tarp jų. Hipsteriai, klausantys Burzum, modeliai su Joy Division marškinėliais, okultinė estetika hip-hopo klipuose – visą tai, mano nuomone, yra post-kultūriniai reiškiniai.

Labai neblogai visa esmė yra perteikta šioje Red Bull dokumentikoje:

Kaip suprantu, neketini apsiriboti vien e-žurnalu ir renginių organizavimu ? Dar, berods, yra ir radijo laida…

Radijo laidą turi mūsų kolega Paul Newermind, mes tik padedame jam plačiau skleisti žinią. Yra planų turėti kažką panašaus į podcastą, tačiau šiuo metu tam tiesiog nėra pakankamai laisvo laiko. Galbūt ateityje pavyks rasti bendraminčių, su kurių pagalba tai bus įmanoma. Apskritai, naujosios medijų formos yra mano hobis ir darbas, todėl visuomet bandau eksperimentuoti ir įdomiau pateikti Sha:tri:ah turinį. Yra daug sričių, kur norėčiau prasiplėsti, reikia tik laiko, žmonių ir palaikymo.

Panašu, kad nenori bet kokia kaina patekti į pagrindinį info srauto kanalą, o laikaisi nuošalyje?

Mūsų tikslas nėra laikytis nuošalėje, atvirkščiai – norėtume sudominti kuo daugiau ir įvairesnių žmonių, tačiau tai darome pamažu, nenorime per daug išsišokti, niekur neskubame ir palaikome rafinuotą žingsnį.

Ar galėčiau vyresniam žmogui tavo veiklą apibūdinti kaip post-gotiką, neo-gotiką ar kažką panašaus? Vis dėlto liūdni tonai vyrauja “šatrijos” estetikoje.

Išties, ne vienas muzikinis blogas mūsų propaguojamus žanrus apibūdina kaip neo-gotiką. Tačiau aš sąmoningai vengiu šio pavadinimo, manau, kad jis mus įspaustų į per daug siaurus rėmus ir stigmatizuotų daugelio akyse. Ir apskritai mes toli gražu nesame labai populiarūs Lietuvos gotų tarpe. Taip pat negalėčiau mūsų estetikos pavadinti liūdna, ji yra tiesiog tamsesnė, ne destruktyviai ar grotestiškai, o labiau žaismingai ir elegantiškai. Manau naujas Flume klipas būtų geriausias jos pavyzdys:

Nenori šypsotis ir vartoti, kaip visi “normalūs” žmonės ? Kaip tau atrodo dabartinė visuomenė?

Tikrai nesame prieš „sistemą“ kovojantys pikti mizantropai. Galbūt jau nebe tas amžius… Manau, kad „kitoks“ skonis nebūtinai savaime reiškia priešpriešą dominuojančiai „normaliai“ kultūrai, tai tiesiog vienas iš galimų pasirinkimų. Apie visuomenę nežinau, ar galėčiau kažką objektyvaus pasakyti, dirbdamas su žiniasklaida, supratau, kad tai, ką mes laikome visuomene tėra tik subjektyvi asmeninė salelė.

Mestelk keletą pavadinimų, video ar foto nuorodų, darančių tau įtaką ar sukeliančius gilesnius bangavimus sieloje…

“SHA:▽:AH” pradžioje vienas daugiausiai įtakos man padariusių veikėjų buvo blogeris, DJ, promoteris Daniel Dodecahedron (aka BlackBlackGold, ex-Gucci Goth). Jis buvo vienas žmonių, kurie stipriai prisidėjo prie witch house iškilimo (nors dabar tuo jis ir nelabai didžiuojasi), palaikau su juo ryšį, tad tai tik laiko klausimas, kada jį išvysime mūsų renginyje. Taip pat labai imponuoja Travis Egedy (Pictureplane). Jis – tikra post-kultūros ikona, su kuria irgi turėjau progą pabendrauti. Kiti muzikinių erdvių vardai būtų: Grimes, Zebra Katz, Mikky Blanco, Cold Cave, Lust for Youth, Chelsea Wolfe, WIFE, TRUST, Austra, White Ring, Purity Ring. Video fronte galėčiau išskirti šiuos tris darbus:

Kiek žinau, šiemet turėsite savo dalį ir “Satta Outside” festivalyje – ko ten galima tikėtis?

Mistikos, magijos, šaltų sintezatorių, tamsių beatų ir daug purvinų šokių.

Kodėl visa tai darai?

Seniau būčiau pasakęs, kad tai tiesiog hobis, tačiau kartą atsidūrus kryžkelėje, kai sudvejojau, ar vertą viską tęsti, supratau, kad tai yra kur kas daugiau, tai – savirealizacija. Muzika ir medijos man yra vieni svarbiausių dalykų, ir SHA:TRI:AH juos labai gražiai apjungia.

DAUGIAU