Candee Train: garsai tarp miego ir nemiego

Metų pabaigoje nepriklausomos, taip vadinamos loungecore, muzikos grupė CANDEE TRAIN pristatė savo naują kūrinį, kartu su reperiu Doo įrašytą „No More Revolutions“. Antrasis būsimo Candee Train albumo singlas muzikaliai nutolęs nuo anksčiau paskelbto greito tempo kūrinio “Forest Ground” ir atskleidžia ramesnę, melodingesnę, tačiau kartu emociškai intensyvesnę “saldainių” pusę.

Nesišalinantys trip hop’o įtakos Candee Train seniai svajojo pabandyti bendradarbiauti su reperiais. Sukūrus instrumentinę versiją vyko intensyvios tinkamo žmogaus paieškos. Prie grupės prisijungęs Doo teigia, kad jam prisitaikyti nebuvo sudėtinga: “Man pačiam tema yra labai aktuali. Tikrai daug žmonių daro tą patį, kopijuodami ir nieko naujo neišgaudami. Jie nebekovoja už idėjas, neturi savų minčių, eina su mase. Jokios revoliucijos jų ir mūsų  ”kūnuose”. Mes virstame daržovėmis.”

Prieš 5 metus Laikinojoje sostinėje susikūrę Candee Train jau gana gerai žinomi Lietuvos scenoje. Pastaruoju metu jie pasirodė turbūt visuose svarbiausiuose vietiniuose popmuzikos forumuose: nominacija “T.Ė.T.Ė.” apdovanojimuose, “Satta Outside”, “Insanitus” ir kituose festivaliuose, “Vilnius Music Week”, “LRT Opus Ore” ciklo gimtadienyje ir kt. “Labai miela grupė” – sako grupės svetainėje pakabinta L.Donskio citata.

2012-ųjų pradžioje Candee Train išleido debiutinį albumą “Hypnopompic”, įdėtą į saldainių dežutę primenančią pakuotę. Kaip dabar jau įprasta, albumą galima nemokamai parsisiųsti iš grupės soundcloud’o arba bandcamp’o. Po metų pasirodė vis dar gana retas reiškinys mūsų platumose – remiksų albumas “Hypnopompic remixes”, kuriame savo interpretacijas pateikė IJOGolden ParazythNRK1ExhibitorShkema ir kiti veikėjai.

Paklausę “No More Revolutions” ir savo archyvuose radę tik kelias naujienas apie grupę, tarpušvenčio atokvėpyje trumpam pokalbiui susėdome su Candee Train vokaliste Agne Daujotaite. Beje, tinklaraščio “Agvintage” autore.

Apie Candee Train yra nelabai daug informacijos. Trumpai: kas, kur, kada ?

Candee Train – draugų kolektyvas, susibūręs Kaune 2008-aisiais. Grupė yra išgyvenusi ne vieną sąstato pakitimą, tačiau pastaruosius porą metų nariai išliko bemaž tie patys. Visiems tai buvo pirmoji, gimtoji, grupė, todėl muzikinis skambesys buvo ir yra nuolat besikeičiantis, augantis, tobulėjantis.

Kodėl Candee Train ?

Pradžioje norėjome groti psichodelinį roką, todėl sugalvojom, kad pavadinime reikia įmontuoti kažką apie keliones (tripus), tada sumąstėm, kad tai bus traukinys. O koks traukinys, apsispręsti padėjo bandnamemaker.com  (čia man brolis liepė prirašyt (žvengia)).

Savo kūrybą apibūdinate kaip loungecoreLounge – švelnu, ramu, o core dažniausiai priskiriama aštriems, laužytiems, radikaliems stiliams. Kaip visa tai susilieja Candee Train ?

Grupės vaikinai mėtėsi  žanrų pavadinimais, kol gavosi loungecore.  Vėliau pagalvojome, kad tai – labai taiklu.  Mūsų muzikoje galima išgirsti įvairių žanrų užuomazgų, įdomių muzikinių sprendimų, netradicinių kompozicijų. Neapsiribojame, kuriame drąsiai, kartu su tuo ateina ir įvairi dinamika – šlakelis sunkios muzikos suderinta su ramybe. Visa tai sėkmingai įsispraudžia į vieną žodį.

Vienas kritikų jus apibūdino, kaip “būseną tarp miego ir nemiego”. Lietuviškai tai vadinasi būdravimas. Ar tai jūsų mėgstama būsena?

Sunku vardinti, kiek kiekvienas grupės narys mėgsta ar nemėgsta tokią būseną. Viskas labiau atsiremia į tai, kad mūsų muziką įkvepia įvairios išplaukusios, keistos, nekontroliuojamos būsenos, ir tai visai nesunku pastebėti klausant mūsų kūrybos. Iš to kilo ir pirmojo albumo pavadinimas – “Hypnopompic”, kas ir yra būsena tarp miego ir nemiego.

Kaip sekasi alternatyviniams atlikėjams šiandienos Kaune ?

Kaune yra per daug barų ir per mažai scenų, todėl žmonės pasiskirstę baruose, o į koncertus susirenka mažuma. Ateina, jeigu koncertai nemokami, o kokie nors vargani 5LT atlikėjui sumokėti jau atrodo neįveikiamai didelė suma. Kita vertus, Kauno muzikantų bendrija šilta ir vieni kitus neblogai pažįsta. Vieningiausias yra repo gerbėjų frontas. Jie eina į visus repo renginius Kaune masiškai. Mes patys koncertų Kaune daug neturime,nes toje pačioje scenoje dažnai neprigrosi.

Kur mėgstate leisti laiką, kai nerepetuojate ir nekoncertuojate ? Kur verta nueiti Kaune ?

Mes, kaip ir didžioji dalis “alternatyvščikų”,  dažniausiai lankomės legendiniame bare “B.O.”, taip pat “Underground Pub”, tačiau tikrąjį Kauno grožį atvykėliai gali pamatyti tik vedami į specialias vietinių gyventojų ekskursijas,  nes mažų stebuklingų vietelių nėra nurodyta žemėlapiuose.

Kas inspiruoja jus kurti ? Rytas perone ? Garsai? Vaizdai? Knygos?

Kiekvienas grupės narys galėtų atsakyti už save, bet stengiamės įkvėpimo semtis iš nuosavų išgyvenimų, dalykų, kurie mus supa ir apie ką būtų sunku meluoti, stengiamės išlikti nuoširdūs, stay true. Be abejo, įkvepia tuntai filmų, knygų ir muzikos. Turiu polinkį tekstus rašyti dvejomis temomis – arba tai įvairūs apokaliptiniai scenarijai, arba meilės istorijos.

Kaip įsivaizduojat idealią savo koncerto aplinką ? Panašu, kad aplinką savo koncertams renkatės itin atidžiai.

Esame papuolę į koncertus, kur būdavom labai ne savo vietoje. Nuo tada tapome šiek tiek išrankesni. Koncertuojant norisi, kad būtų jauku, kad būtų gera atmosfera. Grodami nestandartine roko grupės sudėtimi (be boso ir el. gitaros prisideda dar ir du klepai) susiduriame su scenos ploto problemomis. Kartais tenka numest gitaristą ar bosistą kur nors „į žmones“, nes ant scenos jie tiesiog nebetelpa. Grodami Kaune, kaip kokia krepšinio komanda, turime nuosavo miesto pranašumą – t.y. koncertui susinešame visokio grožio iš namų: Kalėdinių lempučių, papuošimų, apsirengiame puošniau ir tt.

Kokį atlikėją norėtumėt apšildyti ?

SEL. Nes blemba, pagrotume su 5-iomis tonomis garso! :)

Ką išskirtumėt šiandienos LT scenoje ? Kurie moteriški vokalai labiausiai patinka ?

Mėgstame daug Lietuvos grupių, didžiuojamės turiningu undergroundu. Išskirtumėm mūsų gerus draugus O2 iš Panevėžio, kurie vadovaujami charizmatiško lyderio Dovaro (Doo), iš paskutiniųjų stumiasi, daro, kuria, įrašinėja. Taip pat labai stebime kaunietišką metalo sceną, už alternatyvias idėjas tame žanre mėgstam Extravaganzą ir Clockwork Creep‘us. Iš vokalisčių Agnė išskiria Giedrę Vokietytę, turinčią unikalų tembrą Lietuvos padangėje, linkėjimai.

Ačiū už pokalbį.

Candee Train internete:

http://www.candeetrain.lt

https://www.facebook.com/Candeetrain

http://music.candeetrain.lt

https://soundcloud.com/candee-train