„Sketch Up“ 07: Grafas Mordila

Vieną naujausių jo darbų gali pamatyti klaipėdiečiai, apsilankę bare “Lapė”. Skanaudamas “Devyniaragį” ar “Juodaragį” atkreipk dėmesį į jų etiketes. Klausydamas Skylės “Saulės kelionės” albumo ar skaitydamas Aleksandros Fominos knygą “Mes vakar buvom saloje” nori nenori pamatysi jo piešinius ant viršelių. Sako, netgi gali užsisakyti jo išpieštą vienetinį dviratį. O jį patį dažnai gali sutikti tamsesnės muzikos ar meno renginiuose. Paprastas kaip ir jo kūryba.

Artūras “Arcė” Rožkovas, feisbuke dar žinomas kaip Grafas Mordila, savo laiku veikė Kaune, paskui bandė skvoterio dalią Londone, o šiandien gyvena Vilniuje ir džiaugiasi draugais bei miesto jaukumu. Jau kurį laiką prieš akis šmėkščiojo jo darbai, o kai visi pradėjo dalintis naujomis “Dundulio” alaus etiketėmis, nusprendėme Artūrą pakalbinti…

Koks garsinis fonas lydės šiuos atsakymus?

Ramus sekmadienio vakaras – groja oOoOO ir šneka katės.

Kada ir kodėl Artūras “Arcė” Rožkovas tapo Grafu Mordila?

Grafo Mordilos titulą suteikė Laura Deadprincess, o man juokingi visokie titulai ir dabar, kai užsiauginau barzdą, veidrodyje matau pasišiaušusią mordikę.

Savo etsy.com profilyje rašai: “Nevadinu savęs profesionaliu menininku – mėgstu netobulumą ir nuostabias klaidas”. Ar grafinio dizaino studijos Vilniaus Dailės akademijoje (VDA) nenugludino iki tobulumo ir neištaisė visų klaidų?

Klaidos lydi visą gyvenimą. Į VDA grafikos katedros plakato ir iliustracijos specialybę įstojau tik dėl dėstytojų noro paeksperimentuoti ir priimti ką nors be dailės mokyklos pasiruošimo. Tai atsiradau ten lyg ir per klaidą. Trečiame kurse dauguma profesorių stebėjosi, kad moko moko, o aš vis neišmokstu, bet dėstytojas Kęstutis Vasiliūnas pasakė, kad gerai – nors vienas imunitetą turi. Taip ir iki šiol stengiuosi nesusirgti. Vištos kojos, kiaulės kanopos ir šuns uodegos technika man puikiai tinka.

Ar vaikystėje turėjai mėgstamų dailininkų ar jų kūrinių, galbūt pastūmėjusių tave imti į rankas teptuką, plunksną, markerį?

Vaikystėje labai patiko Stasio Eidrigevičiaus iliustracijos – mėgstamiausios knygos buvo „Miško Pasaka” , „Robotas ir Peteliškė‘‘, „Mano Draugas Pelėdžiukas“, flamandų dailininkas Piteris Breigelis Vyresnysis – vartyti jo kūrinių albumą būdavo ir baugu, ir labai įdomu.

Labai mėgau majų ir actekų meną, Šiaurės Amerikos indėnų piešinius. Daug įtakos padarė “Transformeriai”.

Kai kurie tavo kūriniai, atrodo, galėtų būti rasti ant kokio nors seno rūsio sienos ar išraižyti šimtamečio medžio kamiene. Ar tu pasirinkai savotišką primityvizmą, ar jis pasirinko tave?

Beveik niekada nedarau eskizų, pirmas dublis man pats geriausias. Negalvoju apie stilių– kaip gaunasi taip. Viskas kaip sakoma „iš lempos“.

Kelis metus praleidai Londone – koks tai buvo gyvenimo etapas? Kodėl nusprendei grįžti į Lietuvą?

Londone skvotinau, buvo įdomus nuotykis, o į Lietuvą grįžau, nes pasiilgau draugų ir Vilniaus jaukumo.

Tavo kūrybą galima rasti bent ant kelių muzikos albumų viršelių (Skylė, Žalvarinis, kt.?). Kaip muzika įtakoja vizualinę išraišką, jos formas ir spalvas?

Muzika yra vienas pagrindinių kūrybinių variklių, jos nuolat klausau kaip maniakas. Viršelius grupėms padariau, nes ten groja draugai– jie manęs nevaržė ir lengvai priėmė mano idėjas.

Kam labiausiai norėtum sukurti viršelį? Sutiktum nupiešti ką nors Sel’ui?

Labiausiai norėčiau padaryti viršelį Vilkdujai arba kokiai eksperimentinei grupei iš bet kurios šalies. Sel’ui, manau, mano kūryba netiktų, be to, aš jo neklausau, išskyrus dainą „Kontrolinis šūvis“.

Praėjusių metų pabaigoje sukūrei piešinius “Devyniaragio” ir “Juodaragio” alaus etiketėms. Kokį alų pats mėgsti?

Smagu visokio alaus paragauti, bet šiuo metu labiausiai mėgstu čekišką ir Indian Pale Ale. O etiketes paprašė nupiešti draugas iš “Dundulio” ir jų bus dar.

Kokia bendradarbiavimo su “Due fashion” patirtis? Norėtum matyti daugiau savo kūrybos ant drabužių?

Su drabužių dizainais dirbti yra super, na vėl gi, “Due Fashion” Indrė ir Linas yra mano geri draugai, taigi buvo lengva ir malonu su jais bendradarbiauti. ŽIAURIAI mėgstu visokius marškinėlius su keistais piešiniais. Ateityje su miela princese planuojam padaryti džemperių ir kitokių smagumų.

Domiesi liaudies menu, vaikiškų knygų iliustracijomis, fantasy, komiksais, plakatais, gatvės menu – kuris jų, o gal kažkas naujo, šiuo metu domina labiausiai?

Jaučiu vizualinės informacijos perkrovą, dėl to labiausiai domina katės ir maži šuniukai.

Na, o jei rimtai, šiuo metu patinka koliažistas, tapytojas, poetas Tony Fitzpatrick, šamaniška Christine Sefolosha, komiksų festivaliai “Novo Doba” Belgrade ir “Crack!” Romoje, skirtingų amerikiečių menininkų sukurti muzikinių grupių plakatai iš knygos “Gig Posters”, “50 Watts” – internetinis puslapis skirtas knygų iliustracijoms ir jų dizainui, “Le Dernier Cri” komanda, China Mieville, Lauren Beukes, Clive BarkerIan M Banks tekstai.

Vasarą vyko “Vilnius Street Art” festivalis – kaip jį vertini? Ar norėtum kitais metais jame dalyvauti? Ką pakviestum kartu?

Gatvėse tiek daug tuščių plotų– reikia juos užpildyti graffiti, freskomis, mozaikomis bei skulptūromis. Aišku, festivalis patiko, tik norėtųsi pamatyti daugiau darbų, o dalyvauti labai norėčiau ir kartu pakviesčiau Eglę Shaltmirą.

Ačiū ir telydi jus jėga.

Internete:

raamon.deviantart.com

etsy.com/people/raamon

saatchiart.com/account/profile/95363

Daugiau “Sketch Up’ų”:

01: Su plakatų kūrėju Pijumi Buraku

02: Su “I have no teeth” komiksų autore Migle Anušauskaite

03: Su trimatės grafikos kūrėju “CryingHorn” Andriumi Balčiūnu

04: Su menininke Jolita Vaitkute

05: Su iliustratoriumi Karoliu Strautnieku

06: Su tapytoja Inga Mrazauskaite