Katalonai Amaika – “įvairių muzikinių žolelių arbata”

Beveik visi bent kartą esame buvę Barselonoje, tačiau Katalonijos kultūra ir muzika, o ypač jos gatvės variantas, yra beveik nepažįstama. Tačiau mažėjant atstumams, atsiranda galimybė susipažinti ne tik su oficialiuoju “valstybiniu” menu, bet ir gerokai paprastesnėmis (bet ne prastesnėmis) jo formomis. 3 koncertus Lietuvoje surengsianti katalonų reggae, ska, rumba grupė Amaika ir jų projektas Radio Esperanza – bandymas užmegzti tiesioginį dialogą su Lietuvos publika, o gal ir atvežti pavasarį. Jų muzika – nuoširdi, linksma, paprasta ir trykštanti gera energija. Grupė gyvena ir kuria provincijoje ir Katalonijos sostinė Barselona jų netraukia: mažiau nei per metus jie didžiuojasi surengę daugiau kaip 40 koncertų nedideliuose miesteliuose ir kaimeliuose. Amaika diskografijoje 2013-ųjų albumas „Radio Malawo“ ir pernai išleistas „Pura Vida“.

Persimetėme keliais žodžiais su Amaika vokalistu, gitaristu, dainų autoriumi ir projekto lyderiu Jordi “Pujolet” ir trombonistu Roger “Xalors”.

https://www.youtube.com/watch?v=04vSEyDO1jw

Lietuvoje prisistatote dviem vardais Amaika ir Radio Esperanza. Kodėl?

Roger: Amaika gimė, kai Jordi, keliaudamas po pasaulį ir įrašinėdamas įvairius vokalistus, instrumentus, garsus ir triukšmą, vieną dieną gavo pasiūlymą pagroti jam session. Ir ką gi, žmonės jam patiko, magija įvyko ir jis pasiūlė suformuoti grupę. Ji atvėrė naują, ilgą, daugelio kilometrų kelią, pilną geros energijos. O motyvacijos buvo daug.

Vėliau atėjo tokia diena, kuomet kai kurie grupės nariai suprato, jog nenori vardan muzikos apleisti asmeninių ryšių, šeimos arba tiesiog išėjo dirbti darbo, už kurį mokamas fiksuotas kasmėnesinis atlyginimas. Normalu, kiekvienas turi daryti taip, kaip jam atrodo geriau arba kaip jam norisi. Bet buvo ir tokių, kurie norėjo pašvęsti visą savo laiką muzikai – taip ir gimė Radio Esperanza trio. Mes grojame tiek Amaika dainas, tiek savas. Radio Esperanza susikūrė su viltimi (ispaniškai esperanza – viltis) gyventi ir išgyventi iš muzikos, nešti ją taip toli, kaip tik įmanoma ir tai bus tas formatas, kuriuo gros Amaika 2015 m. turo metu.

Kaip galėtumėte įvardinti savo muziką?

Roger: Linksma ir energinga. Jei reikia dėti etiketę, tai būtų pasaulio muzika – paimame po gabaliuką kiekvieno mums patinkančio stiliaus. Daugelis sako, kad tai yra ska, reggae ir rumba sintezė, bet yra ir kitokių apraiškų.
Jordi: Mūsų muzika – įvairių kelyje ragautų muzikinių žolelių arbata.

Mačiau, kad anksčiau dalyvavote ir daugiau įvairių projektų. Papasakokit…

Jordi: Prieš Amaika, 2011 m. buvo toks projektas  La trupe xingona. Šią trupę sudarė 15 narių, paskyrusių save ne tik muzikai, bet ir šokiui, cirkui, vizualiniams menams. Tiesa, vėliau daug kas išsiskirstė, taigi nusprendžiau suburti Amaika.
Roger: Nuo vaikystės dalyvaudavau įvairiuose muzikiniuose projektuose, pradedant nuo muzikos mokyklos, į kurią ėjau: ten buvau Bellpuig miestelio grupės Juvenil Lo Castell narys, vėliau grojau Kein Reinfall (punkrock), Skabra‘s (ska) ir dar vienoje, kurioje grojo ir visi Radio Esperanza nariai – La Banda Ancha.
Radio Esperanza yra tarsi mobilus Amaika kelionės draugas, kuris transliuoja kiekvieną dieną, bet niekada nežino, nei kada nei iš kur.

Kur ieškote įkvėpimo?

Roger: Man labiausiai patinka, kai diena nebūna tobula, savaip nenusiseka, tai muzikoje atsispindi melodijoje arba žodžiuose.
Jordi: O aš dažnai įkvėpimą atrandu jausmuose, naktyje, gamtoje, žmonėse, gyvūnuose… įkvėpimas ateina ir išeina!

Apie ką dainuojate? Gal yra kokia žinutė, kurią norite perduoti?

Jordi: Mūsų dainų žodžiai yra apie patį gyvenimą, apie jausmus, apie situacijas ir realybę… apie neteisingumą, apie meilę ir apie jos trūkumą…

Girdime, kad Ispanijoje krizė, o Katalonija nori atsiskirti. Kokios nuotaikos tvyro kasdienybėje? Ar jus tai, kaip muzikantus, liečia?

Jordi: Viskas tęsiasi jau daug metų. Katalonija prašo Ispanijos teisingumo dėl praeities priespaudos, nes nori ying / yang pusiausvyros. Asmeniškai aš visuomet jaučiu ryšį su engiamomis pasaulio kultūromis, jaučiuosi kultūros, kurią iš mūsų bandė atimti, dalimi. Tačiau nesutinku su sienomis. Tegu viskas būna visiems ir svarbiausia: daugiau meilės!
Na, o mes bandome eiti savo keliu ir nenuklysti iš jo: sunku, bet įmanoma.

Koncertai Lietuvoje

Kovo 5 d. – Vilnius, Kirtimų kultūros centras

Kovo 6 d. – Šiauliai, Blic Bar

Kovo 7 d. – Kaunas, PuntoJazz palėpė

Internete:

amaika.org