Lo-fi house su Baltra

Pameni, kaip eidavai iki kasečių nuomos punkto? Labai gerai, kad nebereikia to daryti, bet niekas nepaneigs, kad tie laikai dabar kelia nostalgišką žavesį. Ir tas jausmas toks stiprus, kad per pastaruosius pagimdė ne vieną lo-fi estetikos muzikinę sensaciją. Savo klubo VHS bibliotekoje jau priglaudėme DJ BORING ir Ross From Friendss, tačiau atėjo metas priglausti ir paskutinį šio sezono autsaiderį – Baltra. Vos prieš porą metų sužibėjęs, tačiau jau spėjęs paleisti 6 plokšteles, Baltra atvyksta su gyvu lo-fi house muzikos pasirodymu, o amerikiečiui kompaniją palaikys visa gvardija „Lizdo“ sentikių. Braukiam dulkes nuo treningų, griebiam distancinį ir leidžiam klubo videką, nes juk kasetes reikia grąžinti.

Gal gali papasakoti apie savo lietuviškas šaknis ir ryšius?

Mano proseneliai (tėvo pusės) kilę iš Lietuvos. Tikriausiai aš vis dar turiu net ir giminių Lietuvoje, kurių nepažįstu.

Ar turuodamas jauti klubinės kultūros skirtumus tarp JAV ir Europos?

Manau, pagrindinis skirtumas yra tai, kad Europoje klubinė kultūra eina koja kojon su muzika ir tai yra smarkiai įsišakniję. Jungtinėse Valstijose yra šiek tiek kitaip: turi šiek tiek lįsti giliau tam, kad rastum keistesnės ar įdomesnės, nepopuliarios muzikos. Klubai ten nėra tiek apie muziką, kiek apie vakarėlį. Dėl to ir įdomesnius renginius ten surasti sunkiau. Niujorkas, be abejo, gal ir išimtis, bet apskritai aistra klubinėjimui Europoje yra nepralenkiama lyginant su JAV.

Kaip didmiesčio (Niujorko) gyvenimas daro įtaką tavo muzikos skambesiui?

Gyvenimas tokiame dideliame mieste kaip Niujorkas kartais gali būti rūstus ir įtemptas. Vis dėlto, būtent tas šiurkštumas ir nepagražintas vaizdas man ir yra gražiausia. Pasąmoniškai tai tikrai kažkaip persiteikia ir mano kuriamoje muzikoje.

Daugelis galvoja, kad naujasis (lo-fi) house muzikos skambesys yra tik žaidimas nostalgiškais jausmais ir tame nėra nieko kūrybiško. Kaip tu vertini šią situaciją?

Dalis jos tikrai turi tą nostalgišką, paviršinį sluoksnį, bet manau, kad tai reliatyvu, priklauso nuo kūrinio. Kaip ir bet kuriame kitame muzikos žanre čia galima rasti tiek super kūrybiškų muzikantų, kurie stumia žanro ribas į priekį ir pateikia pažangias idėjas. Be abejo, yra ir tų, kurie tiesiog kopijuoja. Asmeniškai daug apie tai negalvoju, bet tikrai labai gerbiu tuos, kurie daro kažką šviežio ir geba padaryti įtaką ateities kūrėjams.

Ar Baltros muzika daugiau remiasi muzikinėmis ar emocinėmis įtakomis?

Emocinės įtakos lemia kiekvieno kūrinio jausmą, o muzikinės įtakos diriguoja kaip aš tą jausmą išverčiu klausytojui.

Lo-fi house muzika tapo milžiniška sėkmės istorija per itin trumpą laiką. Kaip manai šis judėjimas keisis po tokio milžiniško bumo?

Tiesą pasakius, nesu tikras. Aš be galo dėkingas visai šios muzikos entuziastų bendruomenei, kuri išreiškė milžinišką palaikymą, ir su nekantrumu laukiu kas bus toliau.

Ar turavimas tave vargina? Kaip išlaikai gerą savijautą kiekvieną vakarą ir neatsilieki nuo naujausių leidinių?

Norėčiau sakyti, kad ne, bet kasdienis keliavimas po vėlyvų vakarų tikrai vargina. Stengiuosi gerai ir sveikai maitintis, nuosekliai prižiūrėti savijautą, kad išlikčiau šviežias. Nuo naujausių leidinių tikrai neatsilieku, nes tai yra tai, ką aš myliu!

Ar turi kokių lūkesčių dėl koncerto Kaune?

Aš girdėjau tiek daug gerų dalykų apie Kauną ir jo sceną, kad tiesiog nekantrauju atvykti. Tikiuosi bus geras pasirodymas!

Baltra pasirodys gyvai klube „Lizdas“ jau šiandien (balandžio 20 d.). Renginio pradžia – 23 val.