Festivalio „Postcosmos“ startas – “Ore” scenoje

Lietuvos atviro oro renginių žemėlapyje jau įsitvirtinęs festivalis „Postcosmos“ rezervavo dar dvi paras Molėtų observatorijos kupolų kaimynystėje. Muzikos, mokslo ir meno gijas vienijantis įvykis birželio 7 d. prasidės šešių originalių kūrėjų garso performansais.

Penktadienio popietę Dangaus šviesulių stebykloje, šalia Molėtų observatorijos ir Etnokosmologijos muziejaus užsikurs Ore.lt kuruojama scena. Joje šeimininkaus įvairios muzikos atlikėjai ir selektoriai: Patris, Monikaze, Direktorius, Paul Sadness, Carol, Polyester.

„Penktadienio naktis bus kupina svajingų, kabinančių ir šviežių garsų, kuriuos lydės šviesos instaliacijos, ežero bangavimas ir šiltas žvaigždžių spindesys. Tai bus puiki įžanga į antros dienos koncertų siautulį. Šiuo metu kaip tik rikiuojame didžiosios scenos atlikėjų gretas ir apie jas paskelbsime netrukus“, sako „Postcosmoso“ rengėjai.

Birželio antrąjį savaitgalį vyksiantis festivalis bus jau dešimtasis renginys po „Postcosmoso“ vėliava ir ketvirtasis po atviru dangumi. „Turime gan solidų bagažą, bet kartelė kyla vis aukštyn, tad iš visų jėgų stengiamės savo publikai pateikti tik tai, kas yra aktualu, šviežia, netikėta, įdomu. Ir tai nebūtinai stambus kalibras, tačiau visuomet ryškiai žibantis“, žada festivalio organizatoriai.

Viena tokių atlikėjų Ore.lt scenoje – profesionali jaunosios kartos kompozitorė Monika Zenkevičiūtė, žinoma kaip Monikaze. Ji kuria eksperimentinę elektroniką su išraiškingomis boso linijomis, kuriose ataidi džiazo, ambiento, IDM ir kiti stiliai. Mergina taip pat skiria dėmesį instrumentinei ir vokalinei kūrybai, kuria muziką teatrui, aktyviai dalyvauja festivaliuose ir konkursuose. Daug kam netikėtai Monika apšildė Vilniuje koncertavusius amerikiečius Algiers ir susilaukė daug teigiamų atsiliepimų, o “Postcosmose” atlikėja pasirodys su specialia šviesų instaliacija.

Patrio Židelevičiaus muzikoje dera klasikinio instrumento violončelės melodijos, skaitmeniniai garsynai ir analoginių sintezatorių išgaunami pasažai. Jo sceniniai pasirodymai kartais primena žmogaus mini-orkestro solo, kuriuose improvizuotos muzikinės gijos susiveja į nuoseklias bei plaukiančias kompozicijas. Joms būdingos tiek subtilios, lyriškos nuotaikos, tiek ir išradingai formuojami abstraktūs garsų sluoksniai, paverčiantys klausymąsi melomano nuotykiu.

Polysester pakvies į judresnę diskoteką. Po šiuo vardu slepiasi tamsesnės muzikos scenoje gerai žinomas asmuo Vaidotas Ambrozaitis, kurioje vizitinė kortelė subtiliai tamsūs rimtai, gruboki sintezatorių garsai, post-punk ir minimal-wave nuotaikos. Vaidotas taip pat žinomas kaip renginių organizatorius bei FB grupės “Post-punk community Lithuania” adminas.

Dar vienas iš matymo pažįstamas veikėjas Direktorius – penktadienio programos kuratorius ir “Ore” redaktorius. Buvęs DIY kolektyvo dr.Green vokalistas jau kurį laiką nebesutelpa į jokius rėmus ir įgarsina skirtingo kolorito ir kalibro erdves nuo ramaus įvairių atlikėjų apšildymo iki ekstremalios rokotekos iki paryčių.

Aitrokas pogrindinės scenos kvapas dvelkia iš didžėjaus Caroil pasirodymų. Ne vieną dešimtmetį scenoje esančio Caroil sąskambiai suveržti tvirtais, energijos kupinais body music/techno pop gnybtais, kaskart be gailesčio drebinančiais rūsių ir festivalių šokių aikšteles. Pastaruoju metu didžėjus kuruoja “Schlag” vakarėlių ciklą “Kablyje” ir domisi sidro gamybos subtilybėmis.

Linkstantiems link melancholijos ir svajų subalansuotas Paul Sadness grojimas greičiau eksperimentiškai apmąstantis beprotiškos skubos gyvenimą. Pradėjęs didžėjaus karjerą su “Žvėriuku” komanda Kauno reivuose, pastaruoju metu Povilas veda kassavaitinę laidą “Liūdesys” radijo stoties “StartFM eteryje.

Iš viso per dvi dienas „Postcosmos“ klausytojai išgirs beveik dvi dešimtis įvairaus post muzikos žanrų atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio. Tradiciškai „Postcosmose“ vyks dangaus tyrinėjimo ekskursijos į greta esantį Etnokosmologijos muziejų, poetiniai pasirodymai, mokslines žinias gilinančios paskaitos, meninės šviesos instaliacijos bei kitos kūrybinės atrakcijos išskirtinio grožio Labanoro gamtoje.

Daugiau apie festivalį