MOUNTAINROCK skambina antrą kartą

Tai yra interviu, kurį mes padarėme su dviem pagrindinėm MOUNTAINSIDE asmenybėmis – broliais Šarūnu ir Ryčiu Bulotomis. Abu baigė politikos mokslus Kaune, abu groja grupėje gitaromis (tiesa, vienas – bosine). Tiesa kai kuriuos klausimus išmetėme (“Kas geriau – “house” ar progressive?) – nesugebėta atsakyti :), “Geriausias gautas SMS” – neatsakyta), apie degtinę stengėmės nekalbėti. Tačiau, MOUNTAINSIDE pasirodė esantys labai korektiški, apsiskaitę ir taip toliau jaunuoliai. Tikiuosi, kad bus nors šiek tiek įdomu ir jums.

Organizuojate roko festivalį. Papasakokite, kaip kilo idėja tai padaryti?
Šarūnas: Viskas labai paprasta. Mes patys esame muzikantai ir norime groti ne tik nedideliuose klubuose ar masinėse šventėse, tačiau ir geruose roko festivaliuose, kuriuose susirenka ne atsitiktinė publika, kaip pavyzdžiui per „Kauno dienas“, o gyvai muzikai neabejingi žmonės. Tai vat mes kelerius metus įdėmiai stebėjom rinką ir padarėm labai paprastą išvadą: visi kalba apie mirusį roką, bet niekas nepadaro kokybiškų renginių, kurie akivaizdžiai parodytų ar šita muzika yra įdomi žmonėms, ar ja domisi tik trys entuziastai.

Tai štai nutarėm pabandyti pajudinti Lietuvos sceną ir šių metų balandžio mėnesį įvyko pirmasis mūsų organizuotas festivalis „MountainRock“, kuris pirštu prikišamai parodė, kad gitarinę muziką atliekantys kolektyvai yra įdomūs ne trims žmonėms, o visiems 500 susirinkusių vaikinų ir merginų. Festivalį užbaigė legendiniai „Bix“, per kurių pasirodymą kilnojosi lubos;))

Rytis: Idėja kilo jau senokai. Atsibodo groti koncertuose su nekokybišku garsu arba mažuose klubeliuose, kuriuose nėra kuo kvėpuoti ir kur nei gali normaliai grupių paklausyti, nei su draugais pabendrauti. Todėl nusprendėme daryti festivalius sau, taip, kaip mums atrodo gerai.

Papasakokite, ką pasikvietėte į svečius. Kaip atrenkate? Tai jūsų sugėrovai, ar jie siunčia demo ir kur?
Šarūnas: Kol kas grupes atrenkame pasitarę tarpusavyje, mums turi patikti jų muzika, pvz. „Pelenų“ ar „Studijos“ tikrai nekviesim, nes mes jų muzikos „neužskaitom“. Beje, jau numatytos grupės ir dar keliems renginiams į priekį. Aišku kol kas neišduosime jų. O ateityje prašysime, ir jau dabar prašome, kad norintys dalyvauti festivalyje atsiųstų savo įrašus. Smagu, kad antrasis, spalio 25 d. įvyksiantis festivalis, sudomino daug muzikantų: apie 10 grupių išreiškė pageidavimą pagroti „MountainRock“.

Rytis: Kai kas sugėrovai, kai ką girdėjom įrašuose arba koncertuose ir jie mums paliko gerą įspūdį, kai kas yra scenos legendos. Apskritai, reikia pabrėžti, kad mus domina tik jau normaliai grojančios grupės, ir tokios grupės, kurios turi mažiau progų pakoncertuoti undergrounde. Galiu pasakyti, kad tokie stiliai kaip pop punk, Britpop ir nu-metal mūsų nedomina. Net nekalbu apie elementarų popsą.

Čia kviečiamės tik tas grupes, kurių muzika mums patinka, kurių muzikoje mes matome potencialą arba kurių nariai yra mūsų sugėrovai. Šiaip visuomet kviesime ir metalo grupes, nes mane siutina tas arogantiškas daugelio indie ir alternatyvaus roko atstovų požiūris į metalą. Mes patys gal jau ir negrojam metalo griežtąja prasme, bet mes mylime tą muziką ir stengsimės mums patinkančioms grupėms padėti.

Ką reiškia “Mountainside”? Kaip susikūrėte?
Rytis: MOUNTAINSIDE reiškia „Pakalnė“. Išvertėm pamėgto baro pavadinimą į anglų kalbą – štai ir visa paslaptis.

Šarūnas: Mūsų internetinėje svetainėje www.mountainside.lt yra ilga ir išsami biografija įdėta.

Užsienyje dabar apie grupes klausiama: “What is your message”? Esą, neužtenka pasakyti vien savo muzikos stilių, bet ir ką ta muzika norite pasakyti. Taigi.
Rytis: Tiesą sakant, nesam tiesmukai idėjinė grupė. Man nekelia susižavėjimo komunistinės, antikapitalistinės, krikščioniškos, satanistinės, rasistinės ar dar kokios nors grupės su ryškiai išreikšta ideologine orientacija. Mėgstu tekstus, kurie atviri interpretacijai, ir kur kiekvienas klausytojas gali išgirst skirtingus dalykus.

Bet jei jau reikia išskirt kokį konkrečiai mes pranešimą transliuojam, tai labai supaprastinus jis vadinasi „galvok savo galva“ – mus mausto tiek valdžia, tiek multinacionalinės korporacijos, tiek antiglobalistai ir antikapitalistai. Todėl prieš priimant kokią nors pasaulėžiūrą reikia gerai ją apmąstyt, o ne paklausius keleto grupių eit ir tą savo pranešimą brukt kitiems į gerkles. Labai nemėgstu dogmatiškumo ir fanatiškumo. Nesvarbu iš kurios pusės. Sveikas nepasitikėjimas viskuo – that‘s what I preach

Esate jau gana patyrusi grupė, bet išleidote dar nedaug įrašų. Gal jums tiesiog patinka sėdėti savo repeticijų salėje? Ar dažnai repetuojate? Kur?

Šarūnas: Tiesa, kad mes per mažai esame išleidę įrašų. Kol kas tik albumą „Distorted“ galima įsigyti . Tačiau jau dabar įrašinėjame antrąjį albumą, kuris pasirodys kitų metų pradžioje (bent jau taip mes tikimės;))

Mes turime sukūrę labai daug dainų, bet jas įrašyti trukdė keletas objektyvių priežasčių: visų pirma mūsų sąstatas buvo nestabilus. Vienu metu buvome likę tik Ryčiu, neturėjome pastovaus būgnininko, tačiau, padedant „Empy-X“ būgnininkui Arnui ir Indrei (ex F.A.K.S.), mes įrašėme porą dainų, tik jos nebuvo oficialiai išleistos. Realiai apie albumo įrašus galėjom galvoti tik tuomet, kai į grupę įsiliejo Karolis, tačiau vėlgi, jis buvo mažai grojęs su kolektyvu, todėl kurį laiką turėjome apsiprasti tarpusavyje ir susigroti.

O „Distorted“ leidyba užtruko beveik du metus todėl, kad Karolis viską darė pats, todėl kartu ir mokėsi praktiškai garso režisieriaus profesijos. Tikimės, kad dabar viskas bus greičiau. Taip pat įrašai „suvalgo“ labai daug laiko, kurio mes neturime. Tarkim šiuo metu vardan naujo albumo, mes pristabdėme koncertus.

Kodėl Kauno toks populiarus rokas? Nuo ko tai priklauso?
Šarūnas: A velnias žino. Manau, kad rokas visur populiarus, tik tiek, kad Kaune publika labai geranoriška ir nesusiskaldžiusi, kaip pvz. Vilniuje, todėl dažniausiai alternatyvinės muzikos renginiai Kaune pritraukia daug žmonių.

Rytis: Nuo to, kad yra aktyvių žmonių, kurie rengia roko koncertus. Festivalis „Antipops“, kas savaitę vykstantys “jam” bare „Orleanas“, Arvio organizuojami undergroundiniai tusai „Galeroje“, galų gale, MountainRock. Jeigu tik yra entuziazmo, publikos atsiras. Tik nereikia verkt, kad sunku, kad niekam neįdomu, ar dar kas nors.

Prisiminkite labiausiai patikusį roko festivalį. Girdėjau, teko lankytis užsienyje?
Šarūnas: Man teko šią vasarą būti Danijoje „Roskildės“ festivalyje. Renginys paliko didžiulį įspūdį, net tik todėl, kad pamačiau „Metallica“, „Iron Maiden“ ar „Quuens Of The Stone Age“, bet ir dėl puikios ir draugiškos atmosferos. Grįžęs namo kurį laiką stengiaus negirdėti populiariosios Lietuviško muzikos, nes ji labai bloga, bijojau, kad mane gali supykinti;))
Rytis: Neturiu didelės festivalinės patirties. Buvau Taline RockSumer, kokiais 1992 metais, mačiau vieną savo mėgstamiausių grupių „The Stranglers“, tai galiu pasakyt, kad man ten buvo labai smagu.

O Lietuvoje? Kokia daina skambėjo?
Rytis: Lietuvoj? „Purvina žiema“ – pirmasis pankroko festivalis Kaune, 1988 metais. Ten buvo tikra autentika. Smagiausia, kad pats ten grojau. O įsiminė SA SA gabalas, kur buvo dainuojama „įsikiški fantaziją savo …“. Apskritai tas renginys išliks mano atmintyje.

Ar tikrai roko festivalio užkulisiuose prie durų išsirikiuoja grupies? O muzikantai tuo metu mėtosi tuščiais degtinės buteliais?
Šarūnas: Nežinau ką tiksliai turi omenyje;) Bet jei užkulisiuose susirenka smagių muzikantų būrys, tai būna tikrai linksma, bet tuščiais buteliais niekas specialia nesimėto, nebent netyčia;))

Jūsų mėgstamiausias filmas. Tas, kuris tikrai įkvėpė sukurti dainą.
Šarūnas: Norėčiau sukurti dainą su „Twin Peaks“ serialui muziką parašiusiu Angelo Badalamenti. Labai vykęs kūrinys „Black Lodge“, kuri kartu sukūrė Badalamenti ir mūsų labai mėgstama grupė „Anthrax“. „Metallica“ lyderis James Hetfield sakė, kad tai – tobulas kūrinys.
Rytis: Kad įkvėptų parašyti dainą, tai tokių neturiu. O šiaip man patinka Tarantino filmai, gal ir banalu, bet toks jau mano skonis. Pulp Fiction mačiau kokius 15 kartų.

Knyga ar internetas?
Šarūnas: Žiūrint kam? Darbui – internetas, poilsiui – knyga. Labai mėgstu skaityti, gaila, kad laisvo laiko lieka labai nedaug skaitymui.
Rytis: Knyga.

Futbolas ar krepšinis?
Šarūnas: Krepšinis. Esu „Žalgirio“ fanas!

AC/DC ar Metallica?
Rytis: AC/DC.
Šarūnas: Mano mėgstamiausios grupės yra „Slayer“, „Crowbar“ ir „Bravo“, kai ten dainavo Valerijus Siutkinas.

Pankrokas ar metalas?
Rytis: 50 /50
Šarūnas: Rokenrolas.

Darbas nuo 8 iki 17 val ar menininko stipendija iš korporacijos?
Nei tas nei tas…

Ačiū!