MountainRock’vol.3

Į gana gausų Lietuvoje dabar vykstančių gyvos muzikos renginių (“Rudstock”, “Bliuzo naktys”, “Roko naktys”, “Mėnuo Juodaragis”, “Naujas kraujas”, “Kultūros tvartas”, “Ferrum Frost”, “Antipops”) gretas sėkmingai įsiliejo ir Kauno muzikantų organizuojamas roko festivalis “MountainRock”. Po įspūdingo pirmojo renginio, įvykusio 2003 m. balandį, sekė gerokai blankesnis antrasis festivalis 2003 m. spalį, po kurio stojo metai tylos. Petrauka buvo naudinga: kovo 4 d. klube “Los Patrankos” įvykęs “MountainRock’vol.3/A.Šančių roko scenai – 10!” pritraukė apie 600 žmonių ir nustebino jaukia ir labai šilta atmosfera.

Šį kartą festivalis buvo skirtas paminėti Kauno Aukštųjų Šančių rajone susiformavusios roko muzikos scenos dešimtmečiui. Renginyje pasirodė visos rajone dabar grojančios grupės – “Angis”, K.A.N.G., “Mano Juodoji Sesuo”, “Xess”, “Mountainside” bei svečiai – latviai “SoundArcade” ir legendiniai šiauliečiai “Bix”.

Gana marga publika, kurią sudarė ekstravagantišku imidžu pasižymintys gotai, intensyviai galvas “skalaujantys” metalistai ir paprasti rokui prijaučiantys žmogeliai, labai šiltai priėmė visas grojusias skirtingų stilių grupes. Taip būna labai retai. Tradicinės “patrankų” publikos beveik nebuvo, ją matyt atbaidė stebuklingas žodis “rokas”.

Nors į renginį nepavyko atvykti laiku ir išgirsti festivalį atidariusių pagan metalo atstovų – grupės “Angis”, tačiau iš atsiliepimų susidariau vaizdą, jog muzikantai pasistengė, kad ištikimiausi jų gerbėjai kaip reikiant pakratytų savo garbanas, o festivalis gautų galingą metalo užtaisą. Tai tą vakarą buvo vienintelė metalo grupė. Nors prie scenos vyrukus palaikė gana gausus būrys metalistų, kita publikos dalis buvo linkusi užimti pozicijas toliau nuo scenos ir nevarginti savo ausų.

Po “Angies” ant scenos užlipusios street core grupės K.A.N.G. vokalistas Almis, nepaisydamas ligos, aiškiai parodė kas yra kriokimo į mikrofoną čempionas. Įstrigo linksmas “kangų” J.Browno coveris “I Feel Good”. Per K.A.N.G. pasirodymą taip pat bujojo nemažai žmonių, tačiau dalis žiūrovų ir toliau liko saugiose vietose atokiau nuo scenos.

Po “kangų” scenon lipo ramiausi vakaro dalyviai gotikinio roko atstovai “Mano Juodoji Sesuo”. Jų pasirodymas buvo kaip tik savo laiku. Visi pasipildė energijos užtaisus, o ausys spėjo atsigauti nuo triukšmo.

Po MJS pasirodė latviai “SoundArcade”, surengę įsimintiną ir publikai, ir jiems patiems pasirodymą. Latviai sužavėjo ne tik nepriekaištingu bei įdomiu psichodelinio roko kūrinių atlikimu, eksperimentavimu su garso efektais bei įvairiu įrankių, kuriais šnekino gitarų stygas, parinkimu, bet ir koncerto metu rodomais gerai parinktais trumpametražiniais filmais. “SoundArcade” sakė, kad per jų koncertus labai retai publika taip smarkiai ošia.

Po kaimynų koncerto sekė nedidelė pertrauka ir išstojo paskutinės “MountainRock” grupės. Industrial metalistai “Xess” pirmą kartą pasirodė tik tryse. Prieš kurį laiką koncertuose nustojo dainuoti viena mergina, o neseniai iš grupės pasitraukė ir klavišistė. Trio neatrodė taip įspūdingai ir galingai, kaip esame juos įpratę matyti.

Scenoje pasirodžius vakaro šeimininkei grupei “Mountainside”, pasigirdo garsus jau gerokai apšilusios publikos kvietimas nieko nelaukti ir tęsti muzikos šou. Nieko nelaukę festivalio šeimininkai aikštelėje prie scenos ūžaujančiai masei suleido įtikinamą rokenrolo dozę, pasibaigusią bisui sugrota nemirtinga “Birute”.

Festivalį uždarė “Bix”. Kaip ir dera tikriems scenos vilkams, jie kaip reikiant privertė paprakaituoti susirinkusias merginas bei bachūrus. Tik, kad ir kaip miela ir smagu išgirsti “Kas iš to” ir kitus atmintinai žinomus “bixų” hitus, jau norėtųsi kažko naujo, padėtį pataisytų net ir koks nors coveris.

Koncertui pasibaigus festivalį iki 4 val. ryto pratęsė rokoteka. Po renginio organizatoriai džiaugėsi, kad pavyko išvengti susistumdymų ir kitokių nesąmonių, dažnai aptemdančių koncertus. Teko nugirsti, kad sekantis “MountainRock’as”, kaip jau senokai žadėta, pagaliau atkeliaus ir į Vilnių