Inculto @ Galaxy, lapkričio 22

Savo muzikinę karjerą pradėję nuo pasirodymo Gravity, INCULTO nepamiršo didžiųjų Vilniaus klubų ir naujojo bei antrojo albumo „Marijos žemės superhitai” pristatymą surengė klube Galaxy.

Einant į renginį galvoje kaupėsi daug miglotų minčių. Naujasis albumas įvardijamas kaip šmaikšti Lietuvos popkultūros recenzija, o Jurgio Didžiulio teigimu, tai ne tik smagios dainelės, tačiau ir siekis žmones < ...> paskatinti susimąstyti, kaip jie save mato ir kaip nori, kad matytų kiti. Viskas šaunu, be to, INCULTO man visuomet atrodė ganėtinai kokybiška Lietuvos pop scenos atstovė (be to, mėgstanti SONIC YOUTH). Minėta šmaikšti ironija, sklindanti iš dainų, buvo įdainuota tokių Lietuvos grandų kaip Steponas Januška, Stasys Povilaitis ar naujųjų muzikos atradimų kaip Andrius Rimiškis. Ironija tekstuose, tačiau kuriuo galu interpretuoti tuos tekstus dainuojantį A.Rimiškį?

Tą ketvirtadienio vakarą Galaxy buvo artipilnis, o publika vis rinkosi. Galų gale, apie 21 30 ant scenos užlipo INCULTO vyrukai ir “Welcome to Lithuania, to the land of beautiful ladies” pradėjo vakaro pasirodymą. Juodi kostiumai, gan vangi publika, stilingos vizualizacijos – tokia buvo koncerto pradžia.

Ir tuomet visas šou, prabėgus įvadinei dainelei, įvažiavo visu gražumu! Įsivaizduokite: prasideda antroji daina slaviškais/Balkanų ritmais, grupė groja dainuoja ir, po kurio laiko, ant scenos priekyje esančios permatomos uždangos išnyra A.Rimiškio holograma (be to, dar ir dainuojanti). Žaibo trenksmas pasigirdo kažkur netoliese.

Toliau sekė duetas su hologramine E.Jennings, holograminiu S.Povilaičiu, daina „Jurgeli meistreli” su gyvu vaiku iš Tele Bim Bam, ir daugelis kitų dainų.

S.Povilaitis, tiksliau, jo didelė holograminė galva, atliekanti dainą „Seni laikai” susilaukė bene daugiausiai ovacijų bei publikos palaikymo. Senoji primiršta, tačiau liaudies neužmiršta žvaigždė, manieringai, išraiškingai atliko priedainį.

Dar viena gyvai pasirodžiusi vakaro žvaigždė buvo Steponas Januška (grupė „STUDIJA”), su INCULTO atlikęs kūrinį „Muzika”. Po jų bendro pasirodymo taip ir nesuvokiau, kaip dainos idėją supranta INCULTO, ir kaip ją interpretuoja S.Januška: ironija tai, ar senų gerų estrados laikų prisiminimas, ar kažkas kita. Daina, a la pop reggie ritmais, ispanišku Jurgio tekstu ir įsijautusiu Steponu, dainuojančiu: „Muzika duoda tą nuotaiką: balius, merginos, diskoteka. O man tenka būti su šypsena, kai šalta, kai lyja, kai man liūdna”.

Dainelė su A. Ramanausku – Greitai „Faundawei” priminė ARCTIC MONKEYS ir Radioshow miksą: rimtas ir ramus A.Greitai balsas („Daiktų pasiūlos demokratija/ Iš Kinijos suvežtas chlamas/ Net susirietęs jums smegenis…/ Kiekvienas reklaminis chamas “) bei šaižus, kapotas gitarų skambesys. Daina skambėjo gan įdomiai, energingai, geriau nei įraše.

Apskritai, visas renginys buvo didinga pop ironija popsiškai ironišku stiliumi: čia atėjo ir žmonės, kurie skambant kūriniams stovėjo su kreivomis šypsenomis veiduose, ir mergaitės bei berniukai, kaifuojantys nuo S.Januškos. Ganėtinai komiška situacija. Ant scenos pauzių metu sklandė užrašai „Somewhere between bubble cum pop”, „And our lives worth living without forgetting things that makes us who we are”. Linksma, ar ne?