Mano septyni mylimieji 2007 metais

Jeigu būtumėme geri savojo laiko vadybininkai, įvertintumėm, ką nuveikėm bei ko sieksime kitais metais. Tačiau tai nėra taip įdomu bei paprasta, kaip stebėti ir vertinti kitų darbus. Pavyzdžiui, video klipus.

Youtube.com populiarumas neblėsta, o mano pripratimas prie šio puslapio vis auga. Kaip neaugs. Tai bene vienintelė vieta, kur rasi viską: nuo jau nešvankių Britnės klipų iki Pete Doherty, paišančio sienas krauju, nuo šizofreniškų BLACK DICE vaizdinių iki socialinio – politinio Bjork muzikos posūkio.

2007 metai baigiasi, taigi pabandysiu apmąstyti visą savo Youtube.com bei kompanijos patirtį ir išrinkti muzikinius klipus, kurie įsirėžė į atmintį: savo muzika, vaizdais, montažu ir tuo, ko net negalėčiau išsakyti. Taigi, visiškai subjektyvi 2007 metų video klipų prezentacija jums prieš akis. Spauskit play.

ANIMAL COLLECTIVE – „Peacebone” (rež. Timothy Saccenti)

Vieni negali pakęst, kiti dar nežino, dar kiti nieko apie juos nežino. Yra ir tokių, kurie kankinasi klausydami, bet niekas nepakeis fakto, jog ANIMAL COLLECTIVE yra geriausia eksperimentinės muzikos atstovė vakar, šiandien, o rytoj jie dar labiau patobulės. „Peacebone” – tai cunninghamiško stiliaus klipas iš naujausio grupės albumo „Strawberry Jam”, sodriu scenarijumi bei kapotu montažu perteikiantis amerikietiškąją psichodeliką.

Režisierius ir fotografas Timothy Saccenti darė klipus PEACHES ir BATTLES (apie “Mirrored” skaitykite žemiau), o fotografavo visą govėdą nišinių atlikėjų kurie Bruklino baruose dabar maudosi apkalbų liūne, nuo James Murphy iš LCD SOUNSYSTEM iki TV ON THE RADIO. Jo vaizdai tikslūs ir skaidrūs, o modernybės sterilumas gundo akį.

TO MY BOY – „Model” (rež. Squarelips)

Tiek ryškių spalvų, kiek matome TO MY BOY klipe „Model” nėra net ant Varšuvos priemiesčių daugiabučių. Labai linksmas electro gabalas, visiškai paprastas ir nuoširdus video klipas, kuriame šokinėjantys muzikantai priverčia šokinėti ir tave.

Klipo režisieriai Squarelips nelabai kam žinomi video menininkai iš Glasgowo, kuklus 109 draugų skaičius MySpace irgi byloja savo.

Be TO MY BOY “Model” jie dar yra padarę asociacijomis pribloškiančią Kylie Minogue “Slow” video versiją, SHITDISCO “Reactor Party” ir keletą kitų.

LCD SOUNDSYSTEM – „All My Friends” (rež. Tom Kuntz)

Šiame melancholiškame dance – punk klipe nėra jokių super-specialiųjų efektų, nėra ir veiksmo, yra tik LCD SOUNDSYSTEM lyderio Jameso Murphy galva. Spalvos, pseudo – lietus bei fone išryškėjantys likę grupės nariai – tai beveik nieko, o kartu viskas – ir to užtenka mėgėjų tituluojamai geriausiai metų dainai.

Tom Kuntz – reklamų ir trumpametražių filmų režisierius. Kartu su Mike Maguire (su kuriuo kartu pabėgo iš MTV) kūrė klipus THE AVALANCHES ir ELECTRIC SIX, o taip pat JAV iš proto vedusias Bud Light reklamas.

BEIRUT – „Elephant Gun” (rež. Alma Harel)

Ukulelės, Balkanų ritmai bei originalios muzikos idėja – tai vieni iš daugelio aspektų, kurie BEIRUT daro viena iš įsimintiniausių šiuolaikinių grupių. Kūrinio „Elephant Gun” klipas, kuriame vokalistas Zachas Condon atrodo pasenęs ne pagal amžių, įveda mus į matinių spalvų, pikto šokio, aistringo džiaugsmo bei liūdnos nostalgijos pasaulį.

Alma Harel izraelietė fotografė ir režisierė, savo karjerą pradėjo fotografuodama viršelius albumams, dirbo televizijoje ir žurnaluose, o po to nusprendė režisuoti video klipus. Kai pagalbos ateina prašyti FOO FIGHTERS būgnininkas Taylor Hawkins & The Coattail Riders ir BEIRUT, atrodo viskas sekasi puikiai :

http://www.youtube.com/watch?v=kjeh6P4sRfw

OF MONTREAL – „Heimdalsgate Like a Promethean Curse” (rež. Mike & Matt Chapman),
„Gronlandic Edit” (prod. David Barnes ir Nico Danger)

Ši grupė kuria fantastiškus klipus ir nesuvokiamus dainų pavadinimus bei priklauso ganėtinai mistiniam Elephant Six kolektyvui. Daug gyvūnų, piešinių, blizgučių, lengva melodija ir žiaurūs/liūdni tekstai – tai būdinga naujojo grupės albumo „Hissing Fauna, Are You The Destroyer” klipams. Grupės lyderis Kevinas Barnes teigia, kad šio albumo kūriniuose atsispindi jo to meto emocinė būsena, ir koncertų metu toliau rengiasi įdomiai arba koncertuoja nuogas. Nenoriu pasirinkti vieno iš dviejų, tad pateikiu abu: „Heimdalsgate Like a Promethean Curse” bei „Gronlandic Edit”.

Broliai Mike & Matt Chapman, režisavę „Heimdalsgate Like a Promethean Curse”, iš Georgios Atlantoje į interneto platybes išlindo per legendinį animacinį projektą “Homestar runner” apie geraširdį, bet žioploką bėgiką Homestar, kuris nuolatos kovoja su savo klastingu varžovu Strong Bad.

http://www.youtube.com/watch?v=yp_K6yyfxuA

Heimdalsgate..

http://www.youtube.com/watch?v=ljQokg8fxJo

Gronlandic

BATTLES – „Atlas” (rež. Timothy Saccenti)

Man patinka nuo savo muzikos kaifuojančios grupės, klipai, kuriuose jos rodosi, būna gyvi ir pilni energijos. Amerikiečiai BATTLES ir jų ritmiškas math rock, odė kubui bei instrumentams ir balsas iš vaikiško košmaro – klipe „Atlas”.

+ Allen Ginsberg, Paul McCartney – „Ballad Of The Skeletons” (rež. Gus Van Sant)

http://www.youtube.com/watch?v=dq7GMJH9qFc

Pabaigoje – vienas pliusas prie buvusiųjų septynių, daina – poema iš legendinio bytniko, poeto, rašytojo Alleno Ginsberg lūpų. Tai jo kooperacija su Paulo McCartney pavadinimu „Ballad Of The Skeletons”, kuri yra sena kaip velnias, bet pamačiau ją tik šiemet, ir sudomino labai. Buvo aktuali anksčiau, aktuali ir dabar. Klipo režisieriaus Gus Van Sant, mūsų mintis nusinešusio su tokiais filmais kaip “My Own Private Idaho”, “Good Will Hunting”, “Elephant”, “Last Days” ir kt., turbūt, pristatinėti nereikia.

„Said Nancy’s skeleton
Just say No
Said the Rasta skeleton
Blow Nancy Blow!

< ...>

Said the TV skeleton
Eat sound bites
Said the Newscast skeleton
That’s all Goodnight”