DENGUE FEVER – “Venus On Earth”

Vargu, ar būčiau išgirdęs apie šią grupę, jei ne Roskildės festivalio organizatoriai, surandantys muzikinių perliukų visame pasaulyje. Taigi, šią vasarą DENGUE FEVER pasirodys minėtame festivalyje, o grotuve sukasi jų šviežias albumas “Venus On Earth”.

Grupės pavadinimas – į maliariją panašios, moskitų sukeliamos ligos pavadinimas. Dažniausiai šia liga galima užsikrėsti tropinėse platumose: Singapūre, Taivanyje, Indonezijoje, Brazilijoje. Taip pat ir Kambodžoje. Kodėl būtent čia? Nes būtent šios šalies popmuzikoje DENGUE FEVER rado neišsemiamus klodus savo kūrybai.

2001-aisiais metais broliai Holcmanai ir jų sėbrai susirado talentingą, skaidraus soprano savininkę Chhom Nimol ir pradėjo veikti kaip DENGUE FEVER. Šių metų pradžioje pasirodė jau trečiasis grupės albumas.

Vietnamo karo metu regione buvo intensyviai transliuojama amerikietiška ir angliška popmuzika. Šios transliacijos pasiekdavo ir kaimyninę Kambodžą, kur susiformavo specifinis vakarietiško popso ir vietos folkloro hibridas. Po 1975-ųjų Pol Poto perversmo, be milijonų gyvybių, buvo sunaikinta ir beveik visa muzika.

DENGUE FEVER nusprendė atgaivinti šį kultūrinį palikimą ir, pradėję nuo Kambodžos ’60-ųjų popmuzikos koverių, vėliau pradėjo groti jos inspiruotą originalią kūrybą. Deja, naujajame albume, Chhom Nimol, dažnai kartu su Zac Holtzman, dainuoja angliškai. Egzotiška khmerų kalba greičiausiai dar labiau pabrėžtų ir taip egzotišką grupės skambesį. Šiuo požiūriu 2005-aisiais išleistas albumas “Escape From Dragon House” buvo įdomesnis.

DENGUE FEVER dreifuoja tarp skaidraus khmerų popso, “juodųjų” filmų garso takelių, svajingų surf melodijų, paaugliškų hitparadų, netgi bolivudiškos dvasios – 6-ojo dešimtmečio garsinio palikimo. Tokios kompozicijos kaip “Tiger Phone Card”, “Mr.Orange” ar “Ocean Of Venus” galėtų atsirasti Vilniaus retro-vinilo meistrų Mažylio aka Noruišio ar 2Fresh setuose. Kai kurie kritikai DENGUE FEVER vadina kambodžietiškaisiais B-52’s, Chhom Nimol – khmerų Diana Ross.

Pernai pasirodė filmas “Sleepwalking Through the Mekong” apie pirmasias DENGUE FEVER gastroles Kambodžoje. Grupės būgnininkas prisimena tą 2005-ųjų kelionę: “Grojome lūšnyne, atviroje scenoje, apšviestoje senų automobilių žibintais prieš 800 vietinių. Jautėmės kaip ką tik iš kosminio laivo išlipę ateiviai. Tai buvo vienas džiugiausių įspūdžių.”

Kaip patebi “All Music Guide”, permirkę nuo reverb’ų ir prakaito, užsimarinavę iliuziniame istorijos momente, tačiau vistiek aktualūs, DENGUE FEVER yra šviežesni ir išradingesni nei 99% atlikėjų, sulaukiančių 99% publikos dėmesio.

Ore vertina: 8 iš 10