K. Vaiginio džiazo kvartetas „Lithuania – Turkija” @ Havana social club

Ar žinai, kad Vilniuje kas antrą savaitę vyksta džiazo muzikos koncertai? Koncertuose grojantys džiazo atlikėjai skirtingi kaip ir jų grojama muzika – džiazo stiliai ir jų atlikimo technika. Antrąjį rugsėjo ketvirtadienį, Havana social club scenoje, grojo labai vykęs kvartetas: gitara – Bilal Karaman (Turkija), saksofonas – Kęstutis Vaiginis, mušamieji – Darius Rudis, kontrabosas – Eugenijus Kanevičius. Kvarteto pavadinimas iškarto suintrigavo: Kęstučio Vaiginio kvartetas „Lithuania – Turkija”.

Išgirdusi, jog kartu su trim gabiais Lietuvos džiazo muzikantais gros gitaros virtuozas Bilal Karaman iš Turkijos net neabejodama nusprendžiau ketvirtadienio vakarą praleisti džiazo aplinkoje. Prieš pat koncertą niekaip nedingo klausimas kaip Bilal Karaman Rytais kvepianti gitara skambės su kartais nacionalinį skambesį turinčiais muzikantais.

Visi keturi šio įdomaus kvarteto muzikantai yra unikalūs savo profesionalumu, grojama muzika ir žinoma, muzikine patirtimi. Saksofonininkas Kęstutis Vaiginis pradėjęs groti džiazą nuo 1999-tųjų metų su įvairiais muzikantais jau yra nekartą pristatęs savo muziką ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse bei JAV. Kęstutis, studijavęs Amsterdame ir stažavęsis Niujorke, taip pat yra sėkmingai pasirodęs ne viename tarptautiniame džiazo muzikos konkurse. Kontrabosininkas Eugenijus Kanevičius, dar žinomas kaip vienas iš aktyviausių lietuvių džiazo populiarintojų užsienyje, yra aktyvus muzikantas bei kompozitorius. Groja Kauno bigbende, Vilniaus džiazo kvartetuose, duete su V. Labučiu ir žinoma koncertuoja solo. Šis kontrabosininkas yra laikomas vienu universaliausių Lietuvoje. Darius Rudis neatsilieka nuo savo kolegų visapusiškumu muzikoje. Šis gabus, niekad energijos nepritrūkstantis muzikantas su įvairiais kolektyvais yra koncertavęs visuose Lietuvos džiazo festivaliuose ir įvairiose pasaulio šalyse. Vakaro svečias – Billal Karaman. Gitaristas iš Turkijos puikiai įvaldęs tiek klasikinę, tiek ir elektrinę gitaras. Muzikantas yra grojęs ir stažavęsis pas daugybę žymių muzikų, tokių kaip: Dogan Canku, Donovan Mixon, Ricky Ford, Can Kozlu, James Lewis, Erkan Ogur, Aydin Esen bei Wolfgang Muthspiel. Tokia plati muzikinė patirtis, bei skirtingų muzikinių kultūrų betarpiškas pažinimas suformavo Bilal Karaman tokį, koks jis yra dabar- profesionalų muzikantą, kompozitorių, žmogų scenoje, kuris jaučia visus aplink.

Nors koncertas ir vėlavo, laukti tikrai buvo ko. Šių keturių muzikantų pasirodyme skambėjo Kęstučio Vaiginio ir Bilal Karaman kurtos kompozicijos. „Havana Social Club” anaiptol nebuvo sausakimšas tą vakar, bet nuotaika aplink tvyrojo jauki. Pirmoji koncerto dalis buvo kiek rami emocine prasme, kai nėra itin aštraus antraplanio pulsavimo ir motyvai tiesiog rutuliojasi, rodos, niekad nesibaigdami. Kai nežinai kur prasideda improvizacija, o kur skamba prieš koncertą užrašytos mintys. Gurkšnodama kavą mėgavausi kompozicijomis su vis atsirandančiomis solo partijomis, ryškiu saksofonu ir prislopintu kontrabosu. Koncerto pirmos dalies pabaigoje muzikantai savo atliekamomis kompozicijomis priminė kas yra senas, gerai patikrintas, tvarkingas džiazas.

Po pirmos dalies pertraukėlės viskas persikėlė į emociškesnį lygmenį. Šypsotis privertė Bilal Karaman pokalbio su Kęstučiu nuotrupa: ,,people are happy?” (angl.k. – žmonės yra laimingi? – aut. past.) ir lyg atsakymas į šį klausimą prasidėjo antroji koncerto dalis. Antroje dalyje skambėjusios trys kompozicijos nustebino savo skirtingumu ir nuotaikų ryškumu. Tada tiesiog negalėjai atplėšti akių nuo scenos. Bilal Karamn gitara kartais skambanti šiek tiek psichodeliškai, kartais labai griežtai ir tvarkingai, visiškai užbūrė. Kęstutis Vaiginis įrodė jog gali groti visaip, Eugenijus Kanevičius charizmatiškai pulsavo, O Darius Rudis scenoje kaip ir visad buvo energingas. Kvartetas tikrai sužavėjo. Šie keturi muzikantai tą vakar scenoje parodė tai kuo gyvena. Vakaro kompozicijų stilistikos įvairovė ir atlikimas tik dar kartą įrodė jog muzika gali būti nenuspėjama.