„Opus 3“ turas @ Havana Social Club, kovo 27 d.

„Opus 3“ turas prasidėjo. Kokybišką muziką propaguojanti radijo stotis pasirūpino gero savo vardo išlaikymu, kovo 27-ąją į Havana Social Club sukvietusi perspektyviausius šalies muzikantus. Jie išsisklaidė į tris – „Gitarų“, „Elektronikos“ ir „Vakaro fantazijų“ – sales. Iš viso 16 talentų. Persiplėšti nepavyko, o Atikos, Sweetsalt, Flamingo ir Freaks on Floor rokas traukė labiau nei elektroniniai garsai. Tad atleiskit, Golden Parazyth, Driezhe ir kiti – šįkart apie jus nei žodžio.

Atika

Šalia visų jaunųjų, talentingųjų ir įdomiųjų atlikėjų nuo 1996-ųjų grojantys Atika atrodė kaip tikri veteranai. Tačiau ši klaipėdiečių kompanija nežada (dar kartą) trauktis iš scenos – o ir reikalo tam nėra. Lyrinio roko skambesys, apjungtas keistais tekstas vis dar žavi publiką, vieningai traukusią „Sekmadieniais lyja“ ir „Tu esi“. Sugroję didžiąją dalį „Po visko“ ir „Šalin rankas nuo rokenrolo, mama“ kūrinių, Atika išjudino žiūrovus. Su kiekviena daina „Gitarų“ salėn jų rinkosi vis daugiau.

Nors ir iškrito iš bendro „Opus 3“ turo konteksto, Atikos kolektyvas parodė, kad ir po 13 metų scenoje galima išlikti mylimiems. Duokdie po jų grojusiems kolektyvams tokio ilgaamžiškumo.

Atika – Laura, su gimtadieniu

Sweetsalt

Sweetsalt pasirodymas buvo visiškas kontrastas santūriai Atikos kompanijai. Be naujokams būdingo neužtikrintumo vokalistas Rokas sušuko: „Ar norime pašėlti?“. Ir tada prasidėjo. Daug gitarų brūžinimo, daug judėjimo scenoje. Sweetsalt šėlo, jų energiją greitai perėmė klausytojai, tiksliau, klausytojos – moteriškos lyties atstovių gitarų salėje tuo metu buvo turbūt 80 procentų.

Bėda ta, kad be jaunatviškos energijos Sweetsalt kol kas nelabai turi ką pasiūlyti klausytojui. Poprokas apie merginas, kurio tikslas turbūt yra tų pačių merginų dėmesys, patiks tik tiems, kam patinka Busted, McFly ir kiti boybandai, prisidengę roko atlikėjų vardu. O galbūt kaip tik tokios grupės ir trūko Lietuvos scenoje?

Kita vertus, populiariausios Sweetsalt dainos „Running In Circles“ ir „Jie man sakė“ nuskambėjo neblogai, kaip ir lig tol nedaug kam girdėta „Me and You“. Pastarąją pavyko nufilmuoti:

Sweetsalt – Me and You

Flamingo

Pusvalandį derinęsi gitaras Flamingo galiausiai pradėjo savo programą. Pastaruoju metu kaip niekad dažnai koncertuojantys anykštiečiai nenustebino niekuo, nebent naująja vokalisto šukuosena. Jalas, Syčius, Mikas ir Žilvinas grojo indie roką, klausytojams vis geriau pažįstamą iš Flamingo pasirodymų įvairiuose klubuose ir įrašų, patalpintų internete. Tiesa, „Shutdown Baby“ buvo netradiciškai linksma. Ar kas nors galėjo pagalvoti, kad ši daina turi ir… country variantą?

Flamingo – Shutdown Baby (Country version)

Freaks on Floor

Praėjusių metų Lietuvos alternatyvios scenos atradimui Freaks on Floor teko titano darbas – sudominti publiką laikrodžiui rodant 4 valandą ryto. Bet šie vaikinai turbūt nebūtų pasivadinę Freaks, jei to nebūtų padarę. Funk ritmai ir šimtaprocentinis visų trijų grupės narių atsidavimas muzikai pavergė publiką taip, kad galiausiai Freaks on Floor grįžo bisui net du kartus.

Išskirtiniai komplimentai grupės frontmenui Justui Jaručiui, kuris kuo toliau, tuo labiau primena užsienio muzikos žvaigždę, o ne prieš porą metų susikūrusios Lietuvos grupės narį. Jo gitaros rifai, bendravimas su publika, atsipalaidavimas scenoje – tai yra kažkas tokio.

Freaks on Floor – Touched

Freaks on Floor pasirodymas privertė Havana Social Club palikti visiškai bejėgiam, tačiau įkvėptam minties, kad jaunieji Lietuvos roko veidai mums dar parodys, ką gali. Visos čia trumpai aprašytos grupės turi pakankamai potencialo kurį jau yra išnaudoję (Atika) arba dar tik išnaudos (likusios). Artimiausia proga tai padaryti – balandžio 3-ąją vyksiantis „Opus 3“ turo koncertas „Opus Insanitus“. Šįkart Kaune, Sanito gamyklų tyrimų laboratorijoje, net su penkiomis muzikinėmis erdvėmis. Laukia nauji įspūdžiai.