„Bendra kalba“ @ „229“ The Venue, Londonas

Virš Regents Parko nulijo pavasario lietus, ir kažkur Vilniuje matyti pubo „The Albany“ lankytojai bei staffas iškišo nosis į Great Portland gatvę. Kol muzikinė spauda reklamuoja šio-sezono-MGMT The Friendly Faces ar visiškai nerealius Micachu and the Shapes, priešais „229“ salėje vyksiančiam antifašistiniam gigui „Bendra kalba“ pristatyti užtenka vienos eilutės.

Iš „International Students House“ išneša kėdes, kampe įsikuria būsimo „Love Music Hate Racism“ karnavalo kioskas, ir per repeticiją jau aiškėja, kad ko jau ko, bet garso šio vakaro akcijai nepritrūks. Baro kampe zirzia televizorius su per BBC3 transliuojama „Eurovizija“, užkulisiuose siautėja diasporos spauda su muzikantais (atvyko net speciali lenkų televizijos TVN brigada), o antirasistai kviečia visus dalyvius bendrai nuotraukai.

Koncertą pradeda antirasistinės organizacijos spykeris, dar kartą primindamas apie šovinistinės partijos BNP išrinkimo ir visos Europos ksenofobų susivienijimo pavojus. Scenon žengia bene energingiausia grupė – vietiniai rokenroleriai O TITUS!. Kažką Caleb-Followiliško savyje turintis gitaristas Roy McDonough keičiasi vokalo pareigomis su varlyte pasirišusiu Friskin’ Whiskersu, viską aplieja slovakiškai energingas būgnininko Ivano Komarniko padažas. „Mrs Ali Darling“, „Columbia Market“, „Monkeys in a Pickup“ ir hitukas „Girls Girls Girls“ – visa tai nuoroda, koks trankus, keičiantis tempus ir dermes bei ugniakamuolingas turi būti rokenrolas, jei nori prasimušti Londone.

O Titus! @ Bendra kalba

Adamui Ficekui, tiems blaiviams ir pareigingiems klijams, kurie išlaike vienoje vietoje netgi Babyshambles chaosą, prisistatinėti ir nieko įrodinėti nebereikia. Šį vakarą stilingasis būgninkas pasirodo kaip solinis atlikejas, su akustine gitara atliekantis savo projekto Roses Kings Castles dainas. Viena po kitos liejasi „Shut Your Little Stupid Mouth“, „Some Things Are Better Left Untold“, „Sparkling Bootz“. Dar kartą ištaręs merci bei palinkejęs publikai „išmesti porą burnelių“ mandagusis Adomėlis išlaviruoja tarp jį kalbinančių namo. Sunku patikėti, bet gal rytoj jau jis tvarkys perkusiją naujo Babyshambles albumo, pasak jo pačio, panašaus į Stone Roses, įraše.

Adam Ficek @ Bendra kalba

Pietinėje Anglijoje įsikūrę lenkai The Poise Rite – savotiški rokenrolo scenos veteranai, savo muzikoje derinantys Black Rebel Motorcycle Club ir Joy Division inspiruotą energiją. Prie scenos padaugeja žmonių (ir fotoaparatų), ir kol grupe važiuoja per savo „Kill The Pain“ ir „RockNRoll“, nuo bosininko Krystian Kwolek valdomo Hammondo dažnio ant lentynos sustatytos tuščios alaus skardinės pradeda kristi žemyn. Pasirodymo viduryje grupė atlieka keletą dainų gimtąja kalba, ir kai gitaristas Bartlomiej Zaborowski pakviečia kartu „Glowa do gory“ (pažodžiui „Galvą aukštyn“) sudainuoti žinomą džiazo dainininkę Aleksandrą Kwasniewską, tikrai matosi, kad šis kolektyvas imigranto gyvenimą bei „stiklines lubas“ žino ne iš pasakojimų.

The Poise Rite @ Bendra kalba

Po jų apie BNP pavojų ir būtinybę registruotis ir balsuoti kalba dar vienas lenkų agitatorius.

Prieš vidurnaktį dar gyva likusi publika išeina į vidurį salės, nes iš Lydso į akciją atvairavusių Black Diamond Bay vokalistas Ben Ziapour skaldo pokštus apie „nepamirštamą minutę, apie kurią pasakosit vaikams ir anūkams“. Ir tikrai – nuo scenos smogia gaivus, gyvas electro-pop (ne folk-pop!), kur scenos viduryje elektriniai būgnai, o iš jos kraštų rungiasi dvi savaip sexy vokalistės – lietuvaitė Agnė ir nelietuvaitė Holly Thomas. Beklausant „I Wont Forget You“ (arba „Philharmonic Bubbles“, arba „We Know In Our Hears You Lied“) jau darosi pavydu tiems, kurie juos pirmą kartą išvys „Be2Gether“ naktyje.

Black Diamond Bay Live @ Bendra Kalba

Kitą rytą susitinkame St. James parke po klevu – liudijamas organizatorių sprendimas tęsti „Bendra kalba“.