Turboreanimacija – Punk Circus 1991-2006 (TR Records, 2009)

Ši grupė tiesiog privalėjo išleisti savo „greatest hits“, nes a) hitų jų biografijoje daugiau nei pakankamai; b) didžioji dauguma tų hitų savo laiku išleisti tik kasetėse, kurios jau baigia susitrinti; c) pirmieji fanai persirito per 30 ir daugeliui, įskaitant ir pačius muzikantus, šis rinkinys – vienaip ar kitaip įprasminta jaunystė.

1990-95 metais Turboreanimacija (prieš tai – Auka) buvo viena įtakingiausių Lietuvos pankroko grupių – be jos neapsieidavo nė vienas reikšmingesnis festivalis ne tik pas mus, bet ir Latvijoje. Vėliau buvo imta eksperimentuoti su ritmo mašina, o netrukus – flirtuoti su vietine popscena. Nors punk-ortodoksai suskubo apkaltinti TR parsidavimu, to meto Lietuvos provincijos jaunimas turbūt pirmą kartą išgirdo pankroką su „Sudorok Šleževičių“ ir “Aš nekenčiu radijo stočių“. Taigi, kaip ir kiekvieni talentingi kūrėjai, TR atsidūrė kryžminėje ugnyje ir 1997-aisiais tyliai pasitraukė. Metų sandūroje pagrindiniai TR mohikanai Kąstis ir Kriaučius pasikvietė vieną geriausių LT pankroko ritmo sekcijų Ve (bosas, ex-dr.Green, savo laiku taip pat grojęs TR) ir Afonia (būgnai, ex-Splitface, dabar – The Analfists) bei sugrojo keletą sėkmingų koncertų Vilniaus klubuose. Gal apsitvarkę savo buitį, netrukus-40-mečiai vėl paims gitaras ir įrašys ką nors naujo?

Gražiame digipake TR išleistą rinkinį lietuviškais ir angliškais tekstais pristato du ilgamečiai grupės bendrakeleiviai – fanzino „Koks nors kelias“ ir „Ore.lt“ įkūrėjas Jonas Oškinis bei egzotiškų pankroko įrašų medžiotojas ir „TAM89“ leidybinės kompanijos galva Luk Haas iš Prancūzijos. Viskas romantiška ir gražu, bet… Visų pirma, užpildytos tik 45 minutės – neatleistina, žinant, kad TR išleido 6 albumus ir daug gerų gabalų į rinkinį nepateko. Antra, tai subjektyvu, tačiau norėtųsi daugiau kūrinių iš grupės iki-bombinio laikotarpio, nors visi esminiai hitai, žinoma, yra. Įdomu, kad grupė savo “top16” išdėliojo atbuline tvarka, pradėdami nuo vėliausiai sukurtų gabalų ir užbaigdami savo pradžių pradžia – neužmirštamu himnu „Dar liko nenugertas butelys“, prieš Nepriklausomybės atgavimą dainuotu dar TR pirmtakų Aukos.

TurboReanimacija – Esk Baznycia Balta Triusi

Punk Circus 1991-2006 – puiki TR vizitinė kortelė, atskleidžianti grupės evoliuciją nuo purvino ir primityvaus pankroko, techniškai sudėtingo hardkoro, ekstremalaus grind, bandymų su industrial ir shoegaze indie iki melodingo ir nerūpestingo pop-punk. Punk Circus tiražas yra ribotas, jo nerasi supermarketuose, bet dar gali pabandyti knygyne „Eureka“, Vilniuje.

7/10