Genys iš O.E.S. vienijasi su savo tėvu ir čekų klarnetistais

Netipinės muzikos gerbėjų lapkričio 18 d. turėtų prigužėti į Klaipėdos Valstybinį Muzikinį Teatrą. Žinomas Lietuvos didžėjus ir elektroninės muzikos kūrėjas Genys, jo tėvas dirigentas bei kompozitorius, Klaipėdos muzikinio teatro choro vadovas Vladimiras Konstantinovas bei garsus čekų klarnetų kvartetas Clarinet Factory čia pristatys bendrą projektą.

Apie naująjį darbą vienas svarbiausių lietuviškos elektroninės muzikos pradininkų, legendinės One Ear Stereo didžėjų komandos, senos repo grupės UZI ir kadaise Dublicate kolektyvo narys Eugenijus „Genys“ Konstantinovas kukliai prakalbo tik internete pasirodžius informacijai apie patį renginį.

„Mano tėvas susipažino su libretistu Petr Čensky iš Prahos, kuris pasiūlė jam jungtis su garsiu ir didžiai gerbiamu čekų klarnetų kvartetu Clarinet Factory bei sukurti crossover (muzikinių žanrų samplaika) kūrinį. Taip pat, pasidomėjęs, kas toks yra Vladimiro sūnus Eugenijus (t.y. Genys), Petr pasiūlė į šį projektą pakviesti ir mane. Jam patiko Dublicate (tuo metu dar dalyvavau) ir kita mano veikla. Clarinet Factory lyderiui Jindrich Pavliš taip pat šis bendradarbiavimas pasirodė esąs įdomus“, – apie visa ko pradžią kalbėjo pastaruoju metu dubstep vakarėliuose dažniausiai grojantis atlikėjas.

Genys šiame projekte nėra vienintelis moderniosios muzikos atstovas. Jo tėvas, V. Konstantinovas yra sukūręs keletą netradicinių ir išskirtinių kūrinių, tarp kurių – ir „Requiem Reborn“. Šiame kūrinyje simfoninė muzika susipina su roku, tačiau kūrinys sulaukė daugiau susidomėjimo užsienyje, o ne Lietuvoje. Be to, dirigentas kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru buvo pasiryžęs koncertuoti pavasario pabaigoje buvusiose prekybos bazėse vykusiame renginyje „Loftinės“, tačiau dėl prapliupusio lietaus pasirodymą teko atšaukti.

Didžiai gerbiamo kvarteto Clarinet Factory nariai – atviri inovatyviems projektams. Apie tai daugiau gali pasakyti jų pačių darbai, kuriuos rasite čia: clarinet-factory.cz/en

„Gavę šiokį tokį kultūros ministerijos palaikymą, kibom i darbą, – tęsė Genys. – Viskas pradžioje vyko internetu: diskusijos, bandymai, svarstymai koks turėtų būti projektas. 2008 m. vasarą nuvažiavom su tėvu i Prahą, susipažinom su Jindrichu ir viską aptarėm jau trise, akis i akį. Pokalbis truko gal vos valandą, bet pajutom vieni kitų vibracijas labai gerai ir supratom, kad kažkas bus.“

Grįžę atgal į Lietuvą jie pradėjo kurti muziką ir darbas vėl persikėlė į internetą. Buvo nuspręsta, kad Vladimiras, būdamas Klaipedoje kurs muziką styginiams, čekai – klarnetams, o Genys, būdamas Vilniuje – elektroniką. Darbai vyksta viename mieste kuriant temą, kitame – pridedant garsų ar natų, o tada dar kitame užbaigiant instrumentuotę. Galų gale visi kartu pasitaria bei nusprendžia, kaip tai bus grojama gyvai.

„Tėvas naudoja programą „Sibelius“ ir rašo natas, kurias paverčia į sempleriu sugrotą styginių orkestrą. Aš su „Cubase“ ir „Ableton“ darau elektroniką, kurią gyvai grosiu su tuo pačiu „Ableton“ ir kontroleriais. O čekai savo studijoje įrašo klarnetus, FTP ir talpūs mail’ai– musų geriausi draugai.“ – skaitmeninio pasaulio privalumais džiaugėsi pašnekovas.

Šiuo metu programa jau sukurta, vyksta tik gyvo grojimo subtilybių derinimai, repeticijos su orkestru ir Geniu, Clarinet Factory kvarteto repeticijos. Visų projekto dalyvių intensyviausias darbas vyks prieš pat renginį.

„Pats projektas vadinasi CZECHOBALT. Ties pavadinimu ilgai nesėdėjom – tiesiog viena programos dalis taip vadinasi, tad be ilgų svarstymų buvo nuspręsta taip pavadinti ir visą projektą, – teigė Genys, – Kaip bebūtų, mūsų visų manymu – ne pavadinime esmė.“

Klaipėdoje įvyksiantis koncertas bus kol kas vienintelis. Tikimasi kitais metais atlikti programą Čekijoje, gal būt ir ir kituose Lietuvos miestuose. Taip pat planuojama išleisti ir kompaktinę plokštelę.

Tad lapkričio 18 d. (18.30 val.) Klaipėdos muzikiniame teatre neabejotinai galima tikėtis kokybiško renginio, kurį vaizdu papildys ir video žokėja Eglė Eigirdaite, dar žinoma, kaip Suckmafinger. Išankstiniais bilietais jau prekiauja Bilietai.lt.

Daugiau informacijos apie renginį:
Klaipėdos muzikinis teatras internete

Nuorodos

www.myspace.com/czechobalt
www.soundcloud.com/genys
lt.wikipedia.org/wiki/Vladimiras_Konstantinovas