S13 – apie technologijas, romantiką, dnb ir ne tik…

S13 jau seniai mus svaigina atmosferiniais d’n’b garsais. Vienas perspektyviausių Lietuvos elektronikos talentų puikiai balansuoja tarp intensyvių ritmų energingumo ir stiprios bei įtraukiančios atmosferos, taip sukurdamas puikią savo kūrybos visumą. Visa tai ataidi iš kolonėlių nuostabių garsų pavidalu. Išleidęs savo pirmą EP, vyrukas nesnaudė ant laurų ir paruošė savo antrąjį leidinį. Apie jį, kūrybines inspiracijas, muziką, gyvenimą ir ne tik – šiame gražiame interviu.

Kaip priėjai iki dabartinio skambesio? Kada pradėjai kurti muziką?
Muzika mano gyvenime atsirado pakankamai anksti, tačiau tik būdamas dvidešimties metų galutinai nusprendžiau, kad ji ir bus mano gyvenimo tikslas, kuris augs kartu su manimi. Techniniai dalykai buvo pasiekti nuosekliu darbu, o mano muzikos įvairovė atsiranda per skirtingus potyrius ir inspiracijas.

Kokie tolimesni planai? Ilgagrojis? Singlas?
Tolimesniuose planuose yra vardinė įrašų leidykla ir debiutinis albumas joje (tam greitu metu bus skirtas visas mano dėmesys). Taip pat jau pradėti ruošti keli nauji studijiniai miksai, kurie turėtų pasirodyti šią vasarą.

Kodėl toks pavadinimas
Tai simbiozė to, kas mane lydi visą gyvenimą – skaičius trylika ir metafiziniai klausimai, neturintys konkretaus atsakymo (secret).

Tavo muzika – gana atmosferiška. Tačiau tuo pat metu ir energinga. Kas svarbiau: d‘n‘b energija ir aršumas ar labiau ambient atmosferiniai fonai? Kaip tą suderini?
Atmosferos man reiškia daug, tačiau visi naudojami garsai yra tolygiai svarbūs, kiekvienas jų turi savo paskirtį.. Mano kūryboje svarbiausia yra visumos būsena, kurią kiekvieną kartą klausytojas interpretuoja savaip.

Kokie atlikėjai šiuo metu įtakoja?
Klausau ganėtinai įvairią elektroninę muziką, tačiau šiuo metu galėčiau išskirti šiuos tris gana skirtingus atlikėjus – Autechre, Dam Funk ir Instra:Mental – už, mano nuomone, teisingą ir kokybišką muziką.

Tarp savo inspiracijų esi minėjęs D.Lynchą. Kas dar be muzikos tave įkvepia? Galbūt kinas? Kokie kiti menai? Rašytojai?
Mano visas gyvenimas yra viena didelė inspiracija ir jos šaltiniai yra ganėtinai įvairūs, o kinas yra tik maža dalis to, kas mane įkvėpia. Žmogus, naujausios technologijos, astronomija, menas, kelionės. Prisiminimai ir pojūčiai daro didelę įtaką man kaip individui. Iš nemažo rato autoritetų išskirčiau keletą – Google, NASA, Youtube.

Ar kada galvojai kurti muziką filmui
Taip, esu tai svarstęs ir, manau, esant tvirtam pasiūlymui, jį priimčiau.

Kaip vertini dabartinę LT elektronikos sceną
Įvairiapusiškai. Tvirtus atlikėjus ar grupes galima suskaičiuoti ant rankos pirštų, o, kalbant plačiąja prasme, manau, kad šiuo metu Lietuvoje elektroninės muzikos (įskaitant renginius, leidinius ir visa kita, kas su ja susiję) lygis yra gerokai nukritęs.

Kas svarbiau: priversti judinti kojas ar emocija, nuotaika
Visada stengiuosi, kad būtų visa ši kombinacija, todėl vakarėlius kruopščiai atsirenku.

Kiek žinau, eksperimentuoji ir su dubstep muzika? Ar dubstep neužgožia d‘n‘b? Kaip vertini jų santykį? Kaip planuoji kurti?
Taip, man patinka keisti muzikos greičius. Į dubstepą visada žiūrėjau su meile. Nematau didelės konfrontacijos tarp šių stilių.

Tarp savo inspiracijų esi minėjęs Pharell Williams? Ar nežadi įjungti į muziką hip hop elementų? Bendradarbiauti su kokiais MC
Taip, tolimesniuose planuose tai yra numatyta. Savo akiratyje turime keletą perspektyvių vokalistų iš JAV. Viskam savas laikas.

Kuo dar gyvenime užsiimi be muzikos?
Esu socialus zmogus, taigi nemažai laiko praleidžiu bendraudamas su žmonėmis iš viso pasaulio. Taip pat ieškau įvairios informacijos ir dalinuosi ja su kitais, skaitau edukacines knygas ir mėgstu padėti kitiems žmonėms gerais tikslais. Visada su malonumu skiriu savo laiko dalį artimiems draugams ir šeimos nariams.

Svajonių kolaboracija?
Kraftwerk.

Kokią techniką naudoji?
Stacionarus kompiuteris, garsiakalbiai, midi kontroleris, keletas virtualių sintezatorių ir garso redagavimo priedų, bet svarbiausias “įrankis” yra smegenys. Ir norėčiau pridurti skambią frazę – Less is more.

Ar negalvoji apie eksperimentus su gyvais instrumentais?
Visi mano eksperimentai vyksta su midi kontroleriu ir virtualiu sintezatoriumi, nes šiame technologijų amžiuje to visiškai pakanka, tačiau vertinu ir tuos atlikėjus, kurie tai daro su gyvais instrumentais. Mano manymu, tai yra kiekvieno individualus pasirinkimas, beieškant “kažko” savita.

Kada palankiausias metas kurti?
Asmeniškai man tai yra ganėtinai netikėta. Nesu konvejeris.

Ar tavo muzikoje yra romantikos?
Sukauptos emocijos visada įgyja muzikinį pavidalą, tad galiu teigti, kad mano muzikoje yra ir romantikos.

www.myspace.com/s13prod
grotuvas.ore.lt/grupe.php?id=406
www.s13yourself.org (naujas EP)