Sheep Got Waxed: depiliuojamos avelės verksmas džiazo kirpykloje

Neseniai, maždaug 2010-ųjų rudenį, ėmė ir susiformavo trio Sheep Got Waxed (lietuviškai tiesiogiai – „aviai buvo atlikta depiliacija vašku“). Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje, džiazo skyriuje studijuojantys/studijavę vaikinai pakalba atskirai, tuomet prieina bendrų išvadų ir palinksėję galvomis pateikia vieningą atsakymą į užduotą klausimą. Trejybėje – vienybė. Simonas, Paulius ir Adas sudaro improvizacinio džiazo pulsu riedantį vežimą, kurio keturi ratai – saksofonas, gitara, mušamieji ir laisvė.

Kas jums yra muzika? Juokauju. Jeigu reiktų sukonkretinti, tai ką ir kaip grojate?

Štai ir prireikė sukonkretinti. Post-jazz? Improvizacinis post-jazz? Mūsų judesys ir idėjų srautas yra atėję iš džiazo, tačiau į tai įdedam daugybę niuansų, kurie sukuria kartais ir visai kitokį bendrą paveikslą. Kaip grojame? Laisvai.

Koks satykis tarp improvizavimo ir planavimo?

Maždaug 50 ant 50. Būdami studijoje, visuomet ieškom naujovių. Užlipę ant scenos, jas improvizaciškai išplėtojam. Vienu metu tai būna ir apgalvota, ir improvizuota. Kartais susidarydami koncerto kūrinių sąrašą, ties vienu kūriniu tiesiog pasirašom sau tekstą “kas nors” ir minimaliai apsitarę pradedam improvizuot. O kartais ir labiau konkretinam viską. Bet kokiu atveju, laisvės yra tikrai nemažai.

Kokios muzikos klausotės patys?

Stengiamės klausytis kuo įvairesnių stilių muzikos ir kuo daugiau. Nuo minimalistikos iki visiško noise‘o. Visgi ieškom estetinio pasitenkinimo ir nelabai lendam į muzikine prasme pigią, banalią muziką.

Papasakokite kokią nors Jums reikšmingą istoriją.

Sudėtinga. Visos mums reikšmingos istorijos nutinka trio viduje. Ir visos jos susijusios tik su mūsų pačių muzikiniais išgyvenimais kartu. Deja, šios istorijos dažniausiai būna nenupasakojamos, netgi neapčiuopiamos, įvyksta idėjiniame lygmenyje ir be žodžių. Tie maži momentai ir yra mums reikšmingiausi.

Kas trukdo?

Šeimyninės krizės grupės viduje (juokiasi). Matyt, labiausiai ir trukdo tos mažytės muzikinės istorijos, kurios tuo pačiu ir padeda.

Kas pasikeitė Jūsų muzikoje nuo grupės susikūrimo?

Na, iš esmės per tą laiką suformavom savo muzikinį produktą ir turim tvirtą idėjinį pagrindą, kuriuo galime visada remtis. Sheep Got Waxed – kaip vynas, su laiku bręsta. Bet svarbiausia – dabar vienas kitą puikiai suprantam.

Kokio santykio siekiate su klausytoju?

Emocinio. Nors turim pavyzdžių, kai apie mūsų koncertus klausytojai atsiliepė paminėdami ir fizinius išgyvenimus – kaulus laužo, sveiką fizinę įtampą kelia ir panašiai.

Tai kaipgi sekasi Lietuvos džiazo scenai?

Nekaip, susiformavusios ir aktyvios džiazo scenos Lietuvoje beveik nėra. Džiazas tikrai egzistuoja, vyksta festivaliai, tačiau situacija, žinoma, nėra gera. Yra puikių muzikantų, netgi pasaulinio lygio muzikantų, tik jų per mažai.

Kaip sutariate su scenos baime?

Nelabai sutariam, nes nelabai ir bendraujam su ja. Labiausiai bijom kartais per repeticijas atsirandančios sienos tarp mūsų pačių, tačiau ant scenos taip nenutinka. Dažniausiai vienas kitą suprantam puikiai, iš mažiausių niuansų. Pasitaiko, kad pradėję vienur, improvizuodami nukeliaujam į visiškai kitą erdvę, kurioje atsidurt tikrai nesitikėjom. Bet keli repeticijų suformuoti žvilgsniai – ir vėl grojame kartu.

Kokie planai?

Groti čia, groti kitur, groti daug. Svarbiausia – kuo įvairiau.

(www.youtube.com/watch?v=ZNFdiz1vtpI&feature=related)

Puiki proga išgirsti šią vieną perspektyviausių eksperimentinio džiazo grupių Lietuvoje yra vieno kiemo festivalis „Alma Mater“, kuris bus įvykdytas Gegužės 21d., šeštadienį, keistame Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Sluškų rūmų kieme (Kosciuškos g.10, Vilnius), esančiame ant Neries kranto, šalia Kalnų parko. Šiame nemokamame vienos dienos festivalyje nuo 16val. iki bala žino kada vyks ir daug kitų įdomių dalykų – pasiskaityk (www.facebook.com/event.php?eid=154803924584997).