Lóa iš FM Belfast: „Vilniuje laukiame žmonių su patogiais batais“

Likus savaitei iki vienu smagiausių metuose galinčio būti Islandijos indie pop žvaigždučių FM Belfast koncerto, susisiekėme su grupės vokaliste Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir trumpam interviu.

Nuo pavasario grojate beveik be atsikvėpimų. Energijos vis dar likę tiek pat, kiek jos galime tikėtis iš įrašų?

Manau, kad taip. Energija nėra problema – kiekvieną kartą koncertuojant vis kitiems žmonėms, mes jos pasigaminame iš naujo. Panašiai jautiesi, kai į namus atvyksta nauji svečiai – tada staiga supranti, kad visai nesi pavargęs, kad gali jiems pasakoti senas istorijas ir jaustis, tarsi niekada niekam nebūtum jų pasakojęs anksčiau.

Belaukdamas koncerto Vilniuje klausau jūsų įrašų ir skaitau biografiją. Ten apie grupės pradžią rašoma, „Árni ir Lóa sukūrė grupę, kad įrašytų kalėdinę dainą savo draugams“. Kuri tai daina? Galime ją išgirsti?

Žinoma, tai „Pump“, ji yra penktoji albume How to Make Friends. Tai Technotronic’s „Pump up the Jam“ koveris.

Dabar klausau „Underwear“ ir girdžiu: „Atėjome iš vietos, kur skaičiuojame dienas iki… nieko“ Ar čia apie jūsiškį Reikjaviką? Liūdna tuomet.

Daliai klausytojų greičiausiai tai išties yra apie Reikjaviką. Kitiems gali asocijuotis su tam tikra gatve, kvartalu, miestu, sala. Esu sutikusi daug žmonių, kurie pasakojo, apie ką jie galvoja, kai girdi šią dainą. Visi įvardija vis kitą, individualią vietą. Man tai labai patinka.

O paskui dainuojate, kad iš to nuobodulio bėgate gatvėmis vienais apatiniais. Ar tikrai yra tekę taip?

Tai paslaptis.

Kai Lietuvoje pasako „islandiška muzika“, pirmoji asociacija būna „Sigur Rós“, tada Björk, vėliau Gus Gus – gal dėl to, kad pastarieji visai neseniai taip pat koncertavo Vilniuje. Ką dar turėtume žinoti, ką išgirsti? Kokia yra islandų muzikos scena?

Scena yra žydinti. Naujos grupės atsiranda nuolat, atrodo, kad žmonės jas kuria iki pat senatvės. Būtinai paklausykit Lúdó og Stefán, Haukur Morthens, Ellý Vilhjálms, Grýlurnar, Q4U, Purkur Pillnikk, Sin Fang, Prins Póló, Sóley Stefánsdóttir, Skakkamanage, Nóló, Oj-barasta, Pascal Pinon, Snorri Helgason, Markús and the Diversion, Hjálmar… Tikrai yra ir daugiau, kurių šią akimirką nepamenu.

Laukia pirmasis turas Baltijos šalyse. Kaip jaučiatės?

Esame labai sujaudinti! Bent jau aš tai tikrai. Esu praleidusi šiek tiek laiko Estijoje. Tai buvo seniai, bet buvo nuostabu. Tikiuosi, šįkart bus neprasčiau.

Gal tekę pabūvoti ir Vilniuje?

Ne, deja. Bet Islandijoje esu sutikusi šaunių žmonių iš čia.

Biografijoje rašoma, kad jūsų narių skaičius svyruoja nuo 3 iki, hm, 40. Kiek bus Vilniuje?

Atrodo, kad šeši, bet tiksliai nepamenu. Na o 40 žmonių susirenka, kai klausytojai Reikjavike padaugina alkoholio, lipa ant scenos ir pradeda šokti. Viskas vyksta nekontroliuojamai, bet būna linksma.

Kokių žmonių laukiate koncerte?

Besišypsančių. Ir su patogiais batais

„FM Belfast“ Vilniaus klube „New York“ koncertuos spalio 7 d., po pasirodymų Taline ir Rygoje. Vėliau tęs turą Vokietijoje ir Šveicarijoje.

Nuorodos:

FM Belfast oficialus puslapis
FM Belfast @ MySpace
Bilietai į koncertą
Klubas „New York“