Mįslingi „The Gardens“ parodiniai sodai

Parodų erdvė „The Gardens“ šį šeštadienį (sausio 21) atveria duris su Mark Geffriaud paroda „Opening“ ir Molly Nilsson koncertu.

Savarankiškas institucijų, erdvių ir buvimo vietų kūrimas ir išlaikymas – sveikintinas dalykas, todėl Ore.lt nusprendė pasidomėti nauja vieta ir skype pakalbino parodinės erdvės kūrėjus ir kuratorius Inesą Pavlovskaitę, Gerdą Paliušytę ir Edgarą Gerasimovičių.

Jūsų puslapis kol kas labai asketiškas, tai gal pradėkime nuo to, kas yra „The Gardens“ ir kodėl galerija atsiranda būtent dabar?

Puslapis bus papildytas po pirmos parodos atidarymo. „The Gardens“ yra parodų erdvė, įsikūrusi Vilniuje, planetariumo komplekse. O kodėl dabar? „The Gardens“ atsirado dėl elementaraus poreikio ir jaunatviško entuziazmo. Turim savą požiūrį į meno procesus, kurie pristatomi tik keliose institucijose Lietuvoje, todėl dabar atsiradus idėjoms ir bendraminčiams supratome, kad atėjo laikas „The Gardens“.

Galbūt galėtumėte plačiau papasakoti apie savo požiūrį į meno procesus, apibūdinti tuos procesus ir pasakyti su kokiomis institucijomis juos siejate?

Sunku teoriškai apibrėžti mus dominantį meno lauka. Lengviau kalbėti apie patinkančius menininkus ar jų priėjimus. Nors svarbu meninė kokybė, visgi yra ir subjektyvaus skonio kriterijus. Iš esmės, domina šiuolaikiniai menininkai, kurie dirba su objektais, tekstais konceptualaus meno lauke. Šiuolaikinis menas yra klampus reiškinys, kai tenka jį reflektuoti. Kiekvienąkart bandant apibendrinti patinkančias šiuolaikinio meno tendencijas jauti lyg kažką eliminuotum pats to visai nenorėdamas.

Tai pakalbėkime apie patinkančius menininkus ir apie tai, koks menas yra/gali/turi būti „The Gardens“ erdvėje?

Ateikit, sekit mūsų internetinę erdvę ir pamatysit.

Kaip matote meno sceną dabar Vilniuje, kas Jūsų nuomone joje ypatingo ir verto dėmesio?

Jaunoji šiuolaikinių menininkų karta, kurie retkarčiais rodomi ŠMC Vilniuje, tačiau nepakankamai: jiems reikia matomumo. Taip pat 90-ujų menininkai, kurie matomi dar rečiau, tačiau vis dar labai aktualūs. Nesiekiame sukurti sąjūdžio norime veikti su tuo, kas mums įdomu ir kame matome potencialą. Žodžiu, su tais kurie geba kurti ir veikti kritiniame lauke.

Kokį savo santykį matote su dominuojančiomis meno instutucijomis kaip NDG arba ŠMC? Apskritai, kokia reikšmė mažų galerijų Vilniui, Lietuvai?

Šios didžiosios institucijos yra svarbus Lietuvos kultūrinio lauko veikėjai, todėl mums būtų įdomu bendradarbiauti ir mes tikrai esame tam atviri. Kita vertus, mūsų erdvės kitas galimybių laukas, ji valdoma kitais kriterijais ir norais, nei didžiosios institucijos.
Mes ne galerija, o parodų erdvė. Iš esmės, galerijos yra labai sveikas ir reikalingas reiškinys, be jų necirkuliuoja meno rinka, tačiau Lietuva dar nėra tinkama terpė joms atsirasti dėl daugelio faktorių, kurie ne kartą jau buvo aptarti. Kad meno rinka Lietuvoje neegzistuoja turbūt visiems matomas ir aiškus dalykas.

Sakote „Jaunoji šiuolaikinių menininkų karta, kurie retkarčiais rodomi ŠMC Vilniuje, tačiau nepakankamai: jiems reikia matomumo.“ Galbūt sukonkretintumėte?

Mūsų parodų erdvė siekia būti nuolat tampantis, procesualus reiškinys, aktyviai reaguojantis į naujus reiškinius ar idėjas. Apibendrinimas ar sukonkretinimas užkerta kelią ateičiai arba tampa melu.

Tinkle: thegardens.lt

Sausio 21 d. (šeštadienį)
The Gardens atidarymas (Vilniaus planetariumo patalpose (Konstitucijos pr. 12A):
18:00 Mark Geffriaud paroda
20:00 Molly Nilsson koncertas
FB nuoroda