Užupio dramos teatras vasarai keliasi į Zyplių dvarą ir atidaro teatro festivalį

Užupio dramos teatras, neatsilikdamas nuo savo žiūrovų, vasarai taip pat iškeliauja į gamtą ir kitus miestus, bet kviečia nepamiršti teatro. Smagaus teatro. Neįprastoje aplinkoje. Senuosiuose Lietuvos dvaruose.

Birželio 28 d. Užupio dramos teatras atidaro Lietuvos dvarų teatro festivalį. Festivalio atidarymo spektaklis “Skapeno klastos”. Visų grasiausia Moljero kostiuminė komedija vyks žaviajame XIX a. Zyplių dvare, Šakių rajone. Šių žemių vienas pirmųjų savininkų buvo Napoleonas Bonapartas. Zyplių dvaras pirmasis iš Užupio teatro teatro lankomų, vėliau vasarą, teatras tęs savo gastroles po Lietuvos dvarus ir taip pradės dvarų teatro festivalio tradiciją. Visus žiūrovus kvies pasipuošti šelmiškojo Skapeno laikų rūbais, o taip pat turėsite progą išgirsti puikiąją Zyplių dvaro kapelą, vadovaujamą Remigijaus Poderio.

“Skapeno klastose” pagrindinis pjesės herojus – Skapenas. Gudrus ir vikrus tarnas sugeba apsukti apie pirštą ir godžius ponus, ir lepūnėlius jų sūnelius. Pinigai ir šlovė jaudina pjesės herojus – dėl jų jie pasiryžę atsisakyti net meilės. Kai įmantri meilės ir godumo istorija išsukama visiems palankia kryptimi, Skapenas mėgaujasi savimi ir laukia naujų painių situacijų. Pastatymas kupinas linksmų pokštų ir improvizacijų. Tai komedija su lengvu absurdo prieskoniu, kur vienas kitas iš sėdinčių salėje atpažins ir save, o senoji Zyplių dvaro aplinka leis pasijusti tarsi Skapeno laikuose.

Spektaklio režisierė Rita Urbonavičiūtė spektakliu siekė pagerbti vieno geriausio aktoriaus Rolando Butkevičiaus atminimą, kuris buvo pirmojo “Skapeno klastų” pastatymo pagrindinio vaidmens atlikėjas. Spektaklyje vaidina Linas Barauskas, Vytautas Mikalauskas, Saulius Čėpla, Aurimas Blaževyčius, Tomas Kliukas, Tautvydas Jancevičius, Rasa Strauzaitė, Rasa Syminaitė.

Zyplių dvaro žemės mena Napoleoną Bonapartą, kuris čia buvo įkūręs Varšuvos kunigaikštystę. Dvaro sodybos istorija prasidėjo, kai apie 1845-1855 m. Polocko gubernijos dvarininkas Jonas Bartkovskis iš Teresės Tiškevičienės nusipirko Zyplių turtus: visą žemę ir dvarą su pastatais. Ponia T. Tiškevičienė niekad nesilankė Zypliuose, ji gyveno Paryžiuje, bet būdama išlaidi ir pritrūkusi pinigų, dvarą pardavė. Paskutinysis Zyplių dvarininkas, grafas Tomas Potockis 1891-1901 m. iš pagrindų pertvarkė dvaro sodybą: pristatė dviaukščius korpusus, sukūrė vakarinę parko dalį, nutiesė parką ribojančias alėjas. Zyplių dvaro ansamblį sudaro vienuolikos pastatų grupė. Dvaras įsikūręs parke, kuris yra vienas didžiausių ir vertingiausių Lietuvoje. Jame auga gan reti medžiai: paprastieji ir raudonieji ąžuolai, platanalapis ir sidabrinis klevas, baltosios ir balzaminės tuopos. Šiuo metu dvaras aktyviai restauruojamas, o dvaro arklidėse veikia pagrindinė tautodailės ekspozicija, taip pat vyksta įvairūs kultūros ir meno renginiai.

Zyplių dvaro adresas: Tūbelių kaimas, Lukšių seniūnija, Šakių raj. (važiuojant Kaunas – Šakiai keliu, prieš pat Lukšius sukti į kairę).

Bilietus į Lietuvos dvarų teatro festivalio atidarymą galima įsigyti: www.bilietai.lt/lt/event/12650, o taip pat ir Zyplių dvare (tel. 834544123), Lukšių seniūnijoje (A. Tatarės g. 35, Lukšiai, Šakių r., Tel. 834544268), Lukšių kultūros centre, A. Tatarės g. 35, Lukšiai, Šakių r., tel. 834544123)

Daugiau informacijos www.uzupioteatras.lt