Būk mano mygtuku, o paskui tave suvalgysiu

Viskas labai paprasta, tereikia pasirinkti objektą, prijungti spalvotą laidą ir jis tampa kompiuterio mygtuku. Jei objektas  valgomas, iš jo vėliau galima pasidaryti sriubą, kompotą arba salotas.

Taip veikia dviejų studentų išradimas MakeyMakey. Jo atsiradimo istorija skamba kasdieniškai. Jay Silver ir Eric Rosenbaum kamavo klausimas, kaip įvairius objektus paversti kompiuterio mygtukais ir ką po to su jais veikti.

Taigi jie pasinaudojo jau egzistuojančia ir elektronikos mėgėjų tarpe neblogai žinoma Arduino mikroschema, ją truputį patobulino ir taip atsirado MakeyMakey.

Jis veikia taip: visų pirma USB jungtimi sujungiate MakeyMakey ir kompiuterį. Tuomet prie mikroschemos tam skirtose vietose prijungiate laidus, kurių vienas galas turi būti susietas su objektu, kurį norite paversti mygtuku. Tada prijungiate dar vieną laidą, vadinamąjį įžeminimą. Ir viskas. Belieka čiupti įžeminimo laidą ir paliesti objektą.

Klausimą, kodėl tai veikia, būtų galima atsakyti keliais sakiniais. MakeyMakey laidais siunčia silpną elektros srovę, ją objektas (laidininkas) perduoda, o kai jį paliečiate, ratas užsidaro (prisiminkite, kad rankoje laikote dar vieną laidą). Taip MakeyMakey žino, kuris ratas uždarytas ir pasiunčia signalą kompiuteriui, kuris mygtukas buvo paspaustas.

Ore.lt išbandė MakeyMakey su įvairiais vaisiais ir grafitu (patys pieštuku nusipiešėme rodykles ir mygtukus ant popieriaus lapo). Ir jis veikė. Sunkoka aprašyt jausmą, kuris apima sujungus laidus, prisidėliojus visokių keistų objektų ir juos paverčiant mygtukais.

Atrodo, kad pasaulis už durų nutolsta ir lieki vienas mažytėje laboratorijoje. Turbūt ne veltui and MakeyMakey dežutės rašo, kad tai gali būti užkrečiama. Velnias, ir dar kaip…

Čia MakeyMakey kūrėjas Jay Silver pasakoja apie tai plačiau:

Tiesa, kai kuriose mokyklose mokiniai jau mokomi, kaip naudotis tiek MakeyMakey, tiek truputi sudėtingesniu RaspberryPi. O kai kurie muzikos atlikėjai naudojasi MakeyMakey koncertų metu: salėje esančius objektus paversdami mygtukais ir leisdami klausytojams juos liesti jie paverčia juos interaktyvaus eksperimento dalimi.

www.makeymakey.com