Teatrinis turizmas Rygoje

Rytinės kavos puodelis rankose sėdint laiptinėje. Prasiveria durys ir galvą iškiša Martynas. Pasakoja Tiltnamio savaitgalio nuotykius, kuriuos praleidau būdama Latvijoje. Užbaigia: „Nesuprantu, ką galima veikti Latvijoje – man tai paskutinė šalis, kur norėčiau keliauti. Nuoširdžiai nesuprantu, ko tu ten vis važiuoji“. Galbūt citata ir netiksli, bet svarbu čia yra žinutė („It‘s not about how, it‘s all about sending the message“). Taigi, Martynai ir tūlas tautieti, svarstantis ką toje Latvijoje veikti – šis kelionių gidas tau.

Pirmasis mano teatrinis savaitgalis Rygoje turėjo labai aiškų tikslą – pamatyti jauno ir perspektyvaus (žavus, bet jau pradedantis įgristi epitetas) režisieriaus Valters Sīlis spektaklį „Leģionāri. Diskusija ar kaušanos“ („Legionieriai. Diskusija su skerdynėmis“), kurio įrašą Lietuvoje parodė mano etatinė Rygos tyrinėjimo partnerė Aušra. Šis spektaklis ir atvedė mane į pirmąjį mūsų kelionės tašką  – Gertrūdos gatvės teatrą (nr.1  žemėlapyje).

Gertūdos gatvės teatras (Ģertrūdes ielas teātris) – vienas nepriklausomų teatrų, įsikūrusių Rygoje. Jame nepamatysite pompastikos, kailiniuotų tetų ir dailiai apsirengusių rūbininkų. Jus pasitiks žavios ir besišypsančios Gertrūdos mergaitės, o paltą ant kabyklos teks pasikabinti pačiam. Šiame teatre kuria jauni, bet turintys ką pasakyti režisieriai ir choreografai, vyksta tarptautiniai projektai. Nenustebkite, jei lipant laiptais pamatysite katės dubenėlį – tas padaras čia ir gyvena. Tiesa, dar niekada neteko jo matyti –  ko gero, šmirinėja po teatro užkulisius. Kas galėtų jį(ją) kaltinti – aš irgi taip elgčiausi. Taip pat nenustebkite, jei jus po spektaklio sumanys pavaišinti. Kartą braliukai mūsų neišleido, kol neprisikimšome pilnų žandų morkų, ropių ir karamelizuotų riešutų, kuriuos paruošė spektaklyje „Nykštukas Nosis“ veikusios voveraitės. Mikčiojimas „tai… tegul vaikai valgo… tai mes.. gal…“ nepadėjo ir teko kirsti iš peties, sekant budriam šeimininkų žvilgsniui. Jei draugiškai pavaišinti nebūsite, visada galėsite pasiimti puodelį kvepiančios arbatos ar, pagal pageidavimą, “stipriau” iš improvizuoto bariuko pačiame teatre.

Gertūdos gatvės teatrą nėra taip lengva surasti, bet tikrai verta. Eidami Ģertrūdes gatve ir namo numeriams artėjant prie 100, pamatysite ryškų žalią veterinarijos gydyklos ženkliuką ir tuoj už jo sukite į kiemą. Jei prieisite mašinas remontuojančius dėdes besikeikiančius rusiškai – nuėjote per toli.

Kitas mūsų kelionės taškas – nepriklausomas Dirty Deal teatras (nr.2). Nors apie jį girdėjau ir planavau užsukti seniai, tai padariau tik priversta bičiulio scenografo iš Latvijos, kurio paroda ten buvo eksponuojama. Dirty Deal taip pat kuria jauni teatro žmonės. Pasitaiko tokių, kurie dienomis dirba etatinį darbą Nacionaliniame teatre ir kuria puošnius spektaklius ten, užsidirba pakankamai latų ir viską išleidžia pastatymams Dirty Deal. Čia jie gali kurti tai, kas arti dūšios, pasakoti apie tai, kas jaudina ir tai galima aiškiai pajusti žiūrint spektaklius. Dirty Deal be spektaklių vyksta ir įdomios parodos, kurias galima nemokamai aplankyti kasdien teatrui atidarius duris nuo 16:00.

Surasti Dirty Deal irgi gali būti gana „dirty“, nes teatras įsikūręs kieme, kuris dabar yra išraustas buldozerių. Eidami palei Dauguvą Lietuvos link ir, palikę už nugaros geležinkelio/autobusų stotis bei ex”cepelinų” garažus – dabartinį turgų, netrukus pamatysite pastatų kompleksą, taip vadinamą Spīķeri kvartalą. Beje, jame be teatro, yra daugiau lankytinų vietų bei dėmesio vertas naktinis daržovių ir vaisių turgus.

Nepamirštu ir valstybinių teatrų. Norintiems išvysti klasikinių dramos pavyzdžių teks traukti į juos. Na žodis „teks“ čia gal ir netinka. Norint pamatyti gyvos latvių legendos režisieriaus Alvio Hermanio spektaklius, geriausias pasirinkimas yra Naujasis Rygos teatras (nr.3). Jame, beje, rodomi ir visai smagūs vaikiški spektakliai. Pliusas, kad jie rodomi vidurdienį, todėl galima ne tik spėti į vakarinius spektaklius, bet ir prasmingai suvirškinti pietus. Yra ir nacionalinis teatras (nr.4): jauki mažutė ir puošni salė bei išlikusi pagarba teatrui – net vieta batams persiauti yra. Žavus reiškinys.

Teatro mylėtojams (ir ne tik) smagu bus aplankyti Latvijos teatro legendos Eduardo Smilgio muziejų. Jame krūvos jam priklausiusių daiktų, autentiškų teatro kostiumų, scenografijos detalių, butaforijos, užrašų. Istorinį kartų scenos jaudulį gali pajusti pažvelgęs į grimo veidrodžius. Malonios muziejaus darbuotojos užleis ir spektaklių muzikos, ir atsakys į pabudusius klausimus, ir įsileis į muziejaus sceną.

Pavargote nuo teatrinių įspūdžių maratono? Atsipūsti ir išgerti alaus ar mėtų arbatos (labai labai gardi!) siūlau mano mylimame Kanapės kultūros centre (nr.6). Smagi vieta, kur, greičiausiai, sutiksite ne vieną minėtuose teatruose matytą veidą. Tai mėgiama kultūringų latvių vieta (neveltui KULTŪROS centras). Bet nesuklyskite – čia vyksta didelis vakarėlis. Tikras kultūros koncentratas: gyvo garso koncertai, reivai, filmų vakarai, parodos, performansai. Atšilus orui viskas persikelia į centro kiemą. Vieta, kurią verta aplankyti. Pastatą atpažinsite iš didelio ant sienos kabančio juodo liūto. Žemyn galva.

Turėtų kilti klausimas: kokia prasmė žiūrėti spektaklius nesuprantama kalba. Puiku, jei kilo! Atsakymas: verta pasidomėti spektaklio medžiaga. Žinant pjesę, latvių kalba nebėra tokia jau ir nesuprantama. Pastaba: latviškai briedis yra alnis, o elnias –briedis. Turint tai omenyje, didesnių nesusipratimų neturėtų kilti. Be to, nevalstybiniuose teatruose vyksta daug šiuolaikinio šokio spektaklių – kur teksto nėra arba beveik nėra, taip pat – užsienio trupių gastrolės, todėl mokantis angliškai problemų neturės. Pradžiai siūlau tuos pačius „Legionierius“, kur daugiausia kalbama angliškai ir gvildenama lietuviui aktuali Antrojo Pasaulinio karo drama.

Toks buvo šis trumpas teatrinis kelionių gidas po Rygą. Latvijos sostinė žavi tuo, kad čia galima atrasti daug. Net neieškant. Tai tik trumpa teatrinių karštųjų taškų, ir toli gražu dar ne visų, apžvalga. Ir nors pramintais keliais eiti paprasčiau, bet linkiu leistis į savo kelionę ir sukurti savą žemėlapį.

Kontaktai ir informacija:

Ģertrūdes ielas teātris (1)
Ģertrūdes iela 101, Ryga
http://git.lv
Dirty Deal Teatro (2)
Maskavas iela 12, Ryga
http://dirtydeal.lv/teatro
Jaunais Rīgas Teātris (3)
Lāčplēša iela 25, Ryga
www.jrt.lv
Latvijas Nacionālais teātris (4)
Kronvalda bulvāris 2, Ryga
www.teatris.lv
Eduarda Smiļģa Teātra muzejs (5)
Smiļģa ielā 37/39, Ryga
http://www.teatramuzejs.lv
Kaņepes Kultūras centrs (6)