“Stilyagi” – ne ant bangos, bet išsiskiria iš minios

Balandžio 26d. (penktadienį) Fluxus Ministerijoje Kaune renginių organizacija EPas (Gerda Kazakevičiūtė, Gerda Kvietinskaitė, Agnė Masiliūnaitė) organizuoja neeilinį mados ir muzikos vakarėlį –  „Stilyagi“. Tai pavadinimas filmo, pasakojančio apie jaunuolius, gyvenusius Sovietų Sąjungoje ir  pradėjusius vystyti subkultūros judėjimą. Visa tai vyko apie 1960-uosius – ar kas nors iš esmės pasikeitė mūsų laikais?

Organizatorės dalinasi filmo sukeltomis emocijomis ir dėsto iš to kilusią idėją suorganizuoti renginį, atkuriantį tų laikų dvasią būti laisvam, stilingam, besidominčiam naujausiomis tendencijomis plačiajame Vakarų pasaulyje, ne tik mados, bet ir muzikos, kitomis kultūros ir technologijų sferomis, nebijančiam išryškinti savo išskirtinumo ir jaunatviško polėkio.

http://www.youtube.com/watch?v=KOwK0kr1gZI

Su dviem Gerdomis kalbuosi apie Kauno naktinio gyvenimo aktualijas, Vakarų klubinę kultūrą ir, žinoma, nuo to neatsiejamą madą:

„ Norisi parodyti nuo ko viskas prasidėjo, kad egzistavo laikai, kada nebuvo galima rengtis kaip nori, skustis galvos šonų…“ –  Gerda Kazakevičiūtė.

„Žinoma, nesiorientuojame į renginį, kuris turėtų pritraukti tam tikras subkultūras. Norime, kad tai būtų renginys saviraiškos ir laisvės nestokojantiems žmonėms ir nesvarbu kas tai bus:  tatuiruotės, vintage‘as ar skiauterė ant galvos“  – Gerda Kvietinskaitė.

Kaune gyvenančios ir jau ne pirmą renginį organizuojančios merginos pasigenda mieste renginių ar vietų, kuriose burtųsi ir turėtų savo erdvę tam tikra bendruomenė žmonių, besidominčių tais pačiais kultūros dalykais ir nestokodamos entuziazmo tiki, jog savo renginių serijomis bei išmone, jos patrauks tam neabejingų dėmesį:

„ Manau, kad tam pačiam Vilniuj yra tikrai daugiau nišinių klubų, vakarėlių. Kaune jų labai trūksta” – Gerda Ka.

„Mums labai imponuoja teminiai renginiai. Tarkim, organizavome renginį „ART‘erija“, kurio tema buvo vilkas. Bandėme tai išpildyti nuo A iki Z. Kalbant apie Kauną, tokių vakarėlių mažai, dažniausiai jie būna naujametiniai ir apseinama užsidedant tik kokią skrybėlę ar klouno nosį. Todėl tikimės padaryti renginį, kuriam žmonės galėtų ruoštis, norėtų pasipuošti “ – Gerda Kv.

Knietėjo sužinoti, ar Kaune iniciatyvių žmonių nėra daugiau nei besidominčių jų inicijuojama veikla. Iš šalies stebint Kauno kultūrinį gyvenimą, rodos, jis atsigauna, tačiau neretai nuvykus į gerą renginį tenka nusistebėti, kur dingo publika?

„Nemeluojant – yra sunku. Atrodo, kas klausoma Vilniuj žinom, o Kaune yra rizika kviest tam tikrus atlikėjus. Iš kitos pusės, nuėjus, tarkim,  į „Punto Jazz“, pamatai, kad susirenka žmonės, klausantys kokybiškos elektroninės muzikos ir supranti, jog tokios muzikos poreikis visgi yra. Dėl to ir pasirinkom būtent šios krypties muziką” – Gerda Ka.

„Reikia žmones pratinti prie to, gerai pateikti renginį ir informuoti“ – Gerda Kv.

Patirties ir įkvėpimo merginos semiasi iš užsienio ir tai nėra vien tik internetinė erdvė. Gerdai Kv. teko nemažai laiko praleisti Anglijoje, Amerikoje, o Gerda Ka. dalinasi savo prisiminimais iš laikotarpio, kuomet ji gyveno JAV:

„Esam Vakarų fanės, kitaip nė nežinau kaip mus įvardinti (juokiasi). Domimės netradiciniais vakarėliais, pavyzdžiui tokiais, kurie vyksta Detroite. Tarkim, Mičigano valstijoje alkoholį pardavinėti galima tik iki 2-os valandos nakties. Todėl pas juos labai daug įslaptintų loftų, netradicinių erdvių, kuriose vyksta vakarėliai ir į kuriuos beveik neįmanoma patekti. Kai gyvenau Amerikoje bandžiau visų klausinėtis, kaip į tokį vakarėlį galima pakliūti. Man sako „Gal juokauji?! Ten neįeisi.“  Plius tokiuose vakarėliuose visuomet rizikuoji, nes bet kuriuo momentu visus gali „parišti“. Girdėjau atsiliepimus, kad ten būna vakarėliai su tokiom pridėtinėm vertėm, kad tai neprilygsta net tam, kas rodoma filmuose. Žinoma, mane tai labai nustebino, bet pagalvojom, kad ateity gal ir mes taip pavarysim (juokiasi)!”

Gyvenimo laikotarpis praleistas svetur organizatores verčia Kaune pasigesti bendros vienybės, maišto, atviresnio požiūrio vienas į kitą, skatina nepasiduoti siekiant savo tikslo – įnešti naują požiūrį Kauno ar netgi visos Lietuvos vakarėlių kultūroje, suteikti jiems kitokią reikšmę:

„Aš pasigendu, kad nepažįstami žmonės komunikuotų. Juk dažniausiai pas mus su nepažįstamu bendraujama tik tada, kai išeinama parūkyti. Čia yra gryna tiesa! Vakaruose visiškai atvirkščiai. Manau, kad pas mus žmonės pradėjo labai individualėt. Labai daug kompleksų įvaro ir facebook‘as. Ten žmonės bendrauja atviriau, o kai reikia išeit į realybę, komunikuojama visai kitaip. Arba kai susipažįstama ir einama į pasimatymus per facebook‘ą… O kur dingo tie gražūs pasimatymai, kai tavęs atvažiuoja pasiimti iš namų? Žiauriai to pasiilgau (juokiasi)! Tikiuosi, kad atsiras tų maištautojų, kurie nebenaudos facebook‘o. Tai greičiausiai bus hipsteriai (juokiasi)“ – Gerda Ka.

„Kartą buvau tokiam gimtadieny, kur paklausus žmonių iš kur pažįsta jubiliatę, jie sakė, kad susipažino prieš dvi savaites per facebook‘ą, o dabar pirmą kartą pasimatė… Nežinau, ar dėl to, kad mes kosmopolitiškėjam… Kalbu ne apie patį bendravimą su žmogum, ne „labas labas kaip tau sekas“, o apie bendruomenes. Manau, kad jos dažniausiai atsiranda kai kažko žmonėm trūksta. Dabar mes visko turim per daug. Norim atnešt šiek tiek tos Vakarų kultūros, bet tuo pačiu, truputį paliekant ir lietuviškumo. Išspaust viduriuką tarp ateities ir praeities (juokiasi)“- Gerda Kv.

„Mada užkuria muziką“ – organizatorių šūkis su kuriuo jos pasiruošusios plėtoti savo renginius. Gerdos pasisako, jog yra pakvaišusios dėl mados, tačiau susidomėjimas ja gimsta ne iš stereotipinio požiūrio, jog tai kas stilinga ir madinga – tik išvaizda ir išoriniai dalykai:

„Madingas, stilingas, šiuolaikiškas žmogus man yra išsilavinęs, kosmopolitiškas, viskuo besidomintis, savo akiratį nuolatos plečiantis ir vietoje nestovintis žmogus. Tai yra mokslas, tik tu ne teoriją kali, o žiūri blogus, skaitai žurnalus, keliauji, susipažįsti su naujais žmonėmis. Turi būti įdomus savim, o ne toks kuris labai gražiai atrodo ir tuo bando sudominti“ – Gerda Ka.

„Mano nuomone, toks žmogus turi būti savitas.  Jis gali nesidomėti kas šiandieną madinga, bet svarbu, turėti savo požiūrį, skirtis nuo kitų. Gali nepataikyti, kad ir į tas šiuolaikines mados tendencijas, bet būti kitoks. Tarkim, tokių žmonių matau toj pačioj Laisvės Alėjoj. Vertinant stilių, žmogus nėra ant bangos, bet  išsiskiria iš minios – Gerda Kv.

Kad jau kalba pasisuko apie madą, buvo įdomi organizatorių reakcija į madingu patapusį žodį „emigruoti“. Nepaisant to, jog merginoms jau teko gyventi svetur, dabar Gerdos sugrįžusios į Lietuvą ir nestokoja entuziazmo daryti pokyčius:

„Apie tai su Gerda daug kalbėdavom, kad reikia pirmiausiai čia padaryti kažką gero ir tada jau galima išvykti kitur“ – Gerda Ka.

„Jau geriau iš Vakarų nešk kultūrą į Lietuvą, negu į Vakarus vežk Rytus (juokiasi). Gal ir per žiauriai čia pasakiau, bet aš visai nematau, kuo svetur  galėčiau būti naudinga? Dabar mėgaujuosi tuo ką darau ir tikrai, manau, kad visi galim susikurti sau tokias darbo vietas, kuriose darytumėm tai ką norim, nereikia verkt. Keista, kai yra skundžiamasi. Pasisodink žmogų, kuris tai daro ir paklausk kodėl? Dažniausiai visos problemos būna įsikalbėtos, o konkrečių blogų dalykų kaip ir nėra“ – Gerda Kv.

“Stilyagi” organizatorės džiaugiasi, jog per keletą metų Lietuvoje mados suvokimas pradėjo keistis. Atsiranda daug daugiau ja besidominčių ir kuriančių, o individualios, pavienių kūrėjų krautuvėlės ėmė klestėti ir atrasti savo žmonių ratą:

“Džiaugiuosi, kad daugėja mados boutique‘ų, mažų krautuvėlių, kūrėjų, kurie kuria,nors yra nežinomi masėms. Tačiau kas tuo tikrai domisi, juos susiranda. Va, tokių kūrėjų reikia! Realiai, su “Stilyagi” tą ir bandysim padaryti. Mada domiuosi nuo 6-ių metų. Smagu, kad atsiranda tokių kūrėjų kaip „labàdienà“. Mados infekcijoje jie pasirodė labai stipriai! Manau, Lietuvoj yra daug stilingų žmonių, bet kai kurie per daug akcentuoja savo apsirengimą. Dauguma rengiasi vienaip ar kitaip ne dėl to, kad jie gerai jaustųsi, o kad kiti juos pastebėtų, pasakytų, kad „jo, gerai atrodai“ – Gerda Ka.

Stilingi žmonės – saviti iš savęs. Jei turi gyvenime tikslų, esi patenkintas, tau tikrai nereikia kažko vaizduoti prieš kitus“ – Gerda Kv.

Daugiau apie “Stilyagi”