Suaugę “Mother Eleganza” vaikiai iš gatvės

Šiandien apranga – ne tik praktinė, bet ir komunikacijos priemonė, kalbanti apie žmogaus pomėgius, pajamas, pažiūras. Supaprastėjus gamybos procesui, atsirado daug dizainerių, dažnai – neturinčių nieko bendro su VDA kostiumų katedra ar kitu profesionaliu auklėjimu. Bet pilnomis galvomis šviežių, netikėtų, išskirtinių idėjų. “Mother Eleganza” (toliau – ME) trio nuolat provokuoja savo šunų ėdalo kaulais-kryžiais-pakabukais ir panašiais. Pagrindinis ginklas – riebus juodo markerio dryžis, kaip jie patys sako, atpažįstamas iš tolo. Prisimeni, tą grubiai pieštą Karlo Lagerfeldo portretą, perpjautą Fredžio Merkurio galvą su karūna ar užrašą “Vogue” ant marškinėlių, “Bomber” bei, žinoma, “Ganza” ant fulkepų?

ME įdomūs tuo, jog aplink skleidžia bendrą vaibą nuo drabužių iki meno objektų, nuo muzikos iki vaizdo. Pavyzdžiui, 2009-aisiais jie sukūrė ir patys nusifilmavo festivalio “Satta Outside” promo video serijoje, kur vienoje serijoje skrečavo… pažiūrėk pats. Tiesa, ši kūryba nebuvo pažymėta ME treidmarku, tačiau savo stiliumi puikiai įsilieja į jų portfolio. O jame puikuojasi tokie kūriniai kaip kurpės iš batono, pagal žurnalą “Dezeen” patekusios į geriausių batų dešimtuką tarp tokių dizaino guru kaip Zaha Hadid ar Jean Paul Gaultier ar atlikėjo Shidlo albumo “Saliami Postmodern” pakuotės konceptas, nuskambėjęs visame pasaulyje. Užtenka pasižvalgyt po jų blogą, kad suprastum, kokios įvairios spalvos’n’formos ME gatvėje.

Jungiam monitorius, barškinam klaviatūras – ant laido Džiugas Val ir Do-re-me Vilniuje bei Egyboy Sidnėjuje.

Kada ir kodėl pasirodė „elegantiškoji mamytė“ ?

2000 metais, kai ore sklandė pasaulio pabaigos idėjos ir ekonominė krizė išvaikė visus iš darbų, teko pasikelti 1cm aukščiau kepures ir daryti (iš inercijos) kažką daugiau nei paprastai netekus darbo. O daryti norėjos, kas labiausiai patinka, prie širdies ir kuo visada tikėjom; nuo vaikystės rinkome paveiksliukų bagažą, gumos nuotykius, archyvavome gatvės „vandalų“ ir vaizdo meno bibliotekas.

Tai mes išvakarėse prie bendro stalo sumąstėm daryti street-fashion brendą – ideali idėja uždirbti “labai greitai daug pinigų” : )

Kiekvieną savaitgalį, dažnai po sunkios nakties whateverizmo legendiniame “Satta” klubelyje, refresh‘ui pradėjome praktikuoti šilkografiją VDA spaustuvėje. Viskas gimė iš gero laiko ir noro tai daryti toliau. Iškratėme senus stalčius, atsirado pirmieji DIY printai, o su laiku atėjo kitos problemos ir begalinis noras diktuoti savo madą, susirasti gerus fabrikus, medžiagas, savo būdus, iškilti į pasaulio viešumą, domėtis analogais, stumti vaibą, push the tempo. Sukurti naujus produktus, padaryti vieną kitą vakarėlį dėl promo.

Vieną šeštadienio rytą savo meną nusprendėm perkelti ant maikių, o kitą šeštadienį jau galvojom kokį darOm [õːːm] www…

Koks buvo pirmasis „Mother Eleganza“ kūrinys ?

Pavadinimas. Filmas “Paris is Burning”, inspiravęs mūsų pavadinimą a.k.a „Vilnius is Burning“, būti kuo esi, ir kuo nesi, būti kuo nori būti. Bet kuo, ne per daug kažkuo. Sukurti save. Būti savimi.

(siūloME pažiūrėti)

Paskui sekė eksperimentiniai-konceptual produktai, apranga, maikai – draftai, nepaMEnam… Gal labiau ranka traibinti, o gal maikiniai lipdukai su lygintuvu : ) ir Hand ŠilkPrintai. Atrodo, buvo trys pavadinimo idėjos: “Mother Eleganza”, “Kis Kis” ir kažkoks su 17(nepamenam). Nutarėm, kad su “Mother Eleganza” yra viskas taikliai pasakyta iki galo ir žaliai pradėjom biznį.

Jūsų kūriniai laviruoja tarp meno galerijų ir miesto mados parduotuvių, tarp teorijos ir praktikos. Kuriame pasaulyje geriau jaučiatės?

Atrodo, visada norėtųsi pasilikti dream pasaulyje, bet konservai parduotuvėje priverčia grįžti prie realybės, dar porą Warholo skarbonkių esame užsiseivinę ateičiai…

Prisistatot, dažniausiai bold’u, kaip kovotojai už jaunimą. Už kokį jaunimą kovojate?

Mūsų nusistovėjęs šūkis dabar yra ADULT KIDS, su kuriuo norime žengti toliau, kai jis atsirado, viskas atsistojo ant kojų. Užaugom gatvėje, kur praleidom didžiąją dalį vaikystės, kur išmokom savų taisyklių. Tai mes už visokį jaunimą, gerą, blogą, murziną, šventą, revoliucinį, nes tai yra jėga, variklis – žarstiklis. Patys dar tokie. O dėl boldo, tai čia mūsų išskirtinis koziris, nieko jau nepadarysi. Visada jėga vėl susėst ir prisimint vaikystės prikolus. (Gal kada galvojam knygelę tam dedikuoti)*

Ironija – vienas pagrindinių ME kovos akcentų. Sakoma, rimtu veidu revoliucijos nepadarysi, ar ne?

Arba yra pasakymas jūra iki kelių, dar po šiol šito nesupran… o kas link ironijos, nebijom ir iš savęs pasijuokti kartais, daryti klaidų, įspirti vieną kitą įvartį medalio link arba sau į subinę : ) su stickeriu pirmyyyyn. Ironijos pilnas pasaulis, tokia mada, kokia mada – tokia skalda.

Ar nusiuntėt ką nors su Karlo Legenfield’o iliustracija jos prototipui?

Dar ne, bet žiūrėjom su juo interviu; gerai paišo vaikis. Mados guru ir fainas jis, šaunuolis, pamoka – yra ko mokytis.

Įvairiausi perdirbiniai yra šiandienos kultūros dalis, remiksuoti įvairius reiškinius nevengia ir ME, ar pasieksime tašką, kai visa kultūra/menas bus tik ankstesnių originalių idėjų interpretacijos?

Ne, nes taškas irgi kažkada buvo vinis įkalta danguje, pasivadinusi žvaigžde, o žvaigždė – taškas supaprastintai. Manom, transformacijos yra tik į naudą, kaip ir noras visada keistis, būti origanaliu, išskirtiniu, nes robotų-klonų ir klounų žmonijos ateitis slypi kažkur anapus. Atrastos dar kelios galaktikos rodo, kad mes ne vieni taškeliai. Kultūra visą laiką nekultūringa buvo ir bus.

Kokių netikėtų atsiliepimų apie save esate girdėję? Ne vienam žmogui jūsų kūriniai gali atrodyti kaip… primityvios teplionės arba „Tokį galėčiau ir pats nusipiešt“ ir panašiai.

Kažkas yra pasakęs: “Tokius tik į Sibirą” – tai buvo reakcija į mūsų parodinius madingus batus tiesiai iš lietuviškos duonos : ) Daug visokių. Vienas garsus Lietuvos dizaineris, su kuriuo teko daryti kolaboraciją, sakė: “O aš pradžioj galvojau, kad jūs piešti nemokat” ir pan. Kritika yra gerai, bet šiuo laiku ir visais kitais gerai yra turėti tvirtą liežuvį, pastovėti už save, tvirtą it gipsas viziją, jeigu nori diktuoti savo madą, tai nėra lengva, ką mes ir darom!

Be No.1, not everyone!

Dėl stiliaus nesiginčijama, mūsų piešiniai yra mūsų kortelė ir atpažįstama iš toli, arti, apvertus visokiom pozom. Kaip futbole, gavai raudoną – eik iš aikštės.

Tarp savo inspiracijų minite ir Vidurio Rytų oldschool graffiti. Esu tikras, dauguma apie tai nėra girdėję – galima plačiau ?

(žinot ką nors plačiau…?)

Čia jau mūsų sena pačių domėjimosi sritis, punktas, gabalai ir kiti kvepalai. Mums tai prie širdies ir to nebandom slėpti kaip Banksy, nes su tuo esame susiję (turime reikalų, kitais žodžiais), mum tai patinka, ko daugiau reikia. Bandom daryti judėjimą/judesiuką į tą pusę.

Patinka visokie gatviniai užrašai ir gatvės kultūrkė. Vienas labai įstrigęs ir mėgstamiausias: “Nors ir buvo urodai pisomės visos!!!” (senas užrašas ant sienos Vilniuje, gerai matomoje vietoje, jeigu kas žino, kas autorius, prašome pasidalinkite informacija: love@mothereleganza.com).

Prieš kelis metus vienas iš jūsų trejybės persikraustė į Australiją, ar vaikščiojimas aukštyn galva ir laiko skirtumas netrukdo kurti ?

Vaikščioti dabar tenka su flipflopais – miksas su vandeniu, kas dėl garso link, suteikia gerų šviesių minčių : ) peno ir peneneneuuuu kūrybai. Daug suradau naujų dalykų, naujų žanrų, PO Palme su kokosais visko nutinka. Viskas on a flaiba! sako Egyboy su linkėjimais iš Sydney!

Kartu su kitais lietuviais vasarą dalyvausite „Bread and Butter“ mugėje Berlyne. Prie duonos ir sviesto trūks jau tik dešros – kas tai galėtų būti?

“Bread and Butteris” pristato gatvės ir urban pasaulinius ženklus. Džiaugiamės, kad pastebėjo ir mūsų šalį. Visi brandai pristatys spring/summer 2015 ateitį, bandysime ateities mašiną užkurti ir MEs.

Tai bus išgryninta kolekcija su geriausiais mūsų 4–ių metų pasiekimais vizualiniame mene, “Mother Eleganza” ID, traibais, black marker piešiniais, siurrealistiniais objektais ir dizaino produktais kaip visada.

Šia galimybe labai didžiuojamės ir nauji vėjai mums visą laiką į naudą. O dešra bus suvalgyta ant mašinos kapoto kelionės metu pirmame posūkyje.

Ką išskirtumėte iš kolegų Lietuvoje?

Vytautą Lanzbergį, be abejonės normaliai. “Labadiena” – mūsų draugai. Juokavom kažkada, kad jie yra PC, o mes “Apple” ;) Muzikologas (be skliaustelių) Šventinis Bankuchenas, daug draugų užsienyje, visų nepaminėsi, tik galima pasimokyti. DJ Genys, gyvenantis Berlyne, mums visada padėdavo su natom, Julijono Urbono gravitacijos estetika, Žilvino Landzbergo erdvėlaiviai, Nerijaus Ermino pasaulėžiūra ir siurrealistiniai pasauliai, Wild Duonis, Echidna Aukštyn, LMP, VRR, Ž.Kempino aštunkojų video kilpos, Vladimiro Tarasovo garso instaliacijos, menininkas ir meno kuratorius Raimundas Malašauskas, Gintaro Znamierowski Tapyba ir Piešiniai, Nesuplanuotas įsiterpęs Stasys Bonifacijus Ieva, Sportas, Benas Šarka, Varnelio optinio meno namai, Viliaus Orvido Dievo Trikampis-Akis-Sodyba. Daug gražių didelių žmonių gyvena Lietuvoje, visiem surašyti reiktų geros telefonų knygos, Statkevičius gerai varo.

Kiek žinau, ME (kol kas) yra jūsų laisvalaikio užsiėmimas, o pragyvenimui uždirbate kitur. Kas jus laiko kartu?

Laisvalaikis, jo. Žinai, Domai, badmintonas, atsimeni, kai pats žaidei. Ir kaip žiūrėdamas per tinklelį į parskrendančią plunksną į akį gaudavai saulės spindulį, o po sekundės jau traukdavai plunksną iš užstrigusios zylkos. Respectas kūrybai! Viskas ore!

Ačiū už fucking dėmesį.

*
– fanaras su cizų pakelio folija
– plastilinas su plunksnom, mėtydavom per balkonus; besileidžiantis suktukas
– varžtai su sierom, į sieną meti ir tokia dėmė ble; nubombinta siena
– bombioškės, tas žalias geltonas, per fortkes žiemą žmonėm mėtydavom į butus (į kokį 2ą aukštą)
– apmėtydavom trūliką, pravažiuojantį, su sniego gniūžtėm
– už dujotiekio teniso kamuoliuką mėtydavom, kašio turnyrai
– sekretai
– statybinis karabitas, kai imeti į pelkę
– iš kaučiukinių lyniuočių dūmavoškės
– būdavo tokia vonių šveitimo pasta “Jūra” ar “Soda”, tokie indeliai plastmasiniai kaip bačkutės, užsuki tuščią, kai kali su koja, boom! ir skrenda per pusę kiemo…
– dviejų dienų senumo kramtomoji guma su cukrumi
– karšti blynai (Užgavėnių proga) į pašto dėžutes laiptinėje
– skraidantis balandis, pririštas prie plytos kiemo centre
– kanalizacijos špaklio burbulai
– kramtomoji “Turbo” guma iš geltono plastilino (spekuliacija)
– rodyklės ir barabano žaidimas
– atsisėdus ant raumeų draugui įspjauti į burną
– trinti jūros putą į asfaltą
– mėtyti bombioškes į sieną (iš raktų ir degtukų)
– ragatkė iš vielos su vieliniais šovinukais
– peace rašyti su plytgaliu

Internete:

Oficialus ME puslapis, e-shop
http://mothereleganza.com/

Oficialus ME Fb fanu puslapis
https://www.facebook.com/pages/MOTHER-ELEGANZA/329918689194?ref=ts&fref=ts

FuckingYoung
http://fuckingyoung.es/bomber-caps-from-mother-eleganza-ss-2013/#.U1aqXaKl3d0