Dalius Naujokaitis: “Kuria ugnį arba degtuką. Mes grojam”

Šių metų pradžioje legendinio improvizacinės muzikos kūrėjo John Zorn klube “The Stone” skambėjo šiuolaikine muzika apkaišyta lietuviška polifoninė muzika – sutartinės. Amerikos lietuvis Dalius Naujokaitis-Naujo su savo kompanija pristatė unikalų projektą su lietuvaitėmis Rasa Rasa. Smalsesni melomanai šį projektą galėjo pamatyti prieš kelis metus per spalvingą “Fluxus ministerijos” uždarymą Vilniuje. Negana to, jau laukiamas šio projekto albumas, kurį išleis to paties John Zorn kompanija “Tzadik”.

Idėjinis projekto variklis – Dalius Naujokaitis – avangardinės, eksperimentinės muzikos bei džiazo piligrimas. Iš Niujorko į Lietuvą ir atgal keliauja Daliaus muzika, įvilkta į vis kitą projektą, grojant su vis kitais žmonėmis: Himalayas, Wollesonic Laboratories, Now We Are Here, Bombshell Boom Boom, the Nublu Orchestra – tai tik dalis pavadinimų, kuriuose vienaip ar kitaip išsilieja Daliaus energija.  Šįkart jis grįžta su Užatlantyje jau pristatytu projektu, kuriame derina lietuvišką folką ir džiazo elementus. Laukiam netikėto mišinio “Kodėl loja šuo” renginių cikle ir, prieš susitikdami Kirtimų kultūros centre, apie šią “avantiūrą” kalbam su Daliumi Naujokaičiu.

Namai Niujorke ar Vilniuje?

Fuck… Kalbant apie namus, kur atsirakini duris, miegi arba klausai muzikos, tai namai yra Niujorke. Kol kas Vilniuje neturiu nei sodo, o Niujorke turiu savo palėpę.

Niujorke pavasarį pristatėt sutartinių ir džiazo sąskambių eksperimentą. Kaip lietuvišką folką priima Amerika?

Mano draugai ir muzikantai, kuriuos pažįstu ir su kuriais groju, sužavėti sutartinėmis. O apie visą Ameriką kalbėti negaliu. Reikia įsigyt didelį gramofoną, uždėti ant Empire State Building ir garsiai garsiai paklaust: „America, how do you like Lithuanian folk?“

Šis junginys skamba radikaliai. Kurdamas sutartinių ir džiazo derinius žaidi skirtybėmis ar visgi ieškai tarp jų kažko bendro?

Pirma, tai ne džiazas. Ten yra kiek kitokie dalykai. Šiuolaikiniai garsai, elektrinė gitara, Kenny Wollesen „Wollesonic laboratories“ instrumentai, modernūs instrumentai, būgnai, bosas. Aišku, kai kuriuose kūriniuose yra džiazo elementų, tačiau negalėčiau pasakyti, kad tai džiazas. Neieškau tarp to nieko bendro, ir nekuriu. Kuria tik ugnį arba degtuką. Mes grojam.

https://vimeo.com/75133469#embed

Jonas Mekas – draugiškas kolega ar tėviškas globėjas? Kaip apibūdintum šio menininko kompaniją?

Jonas yra geras draugas ir mokytojas, o ne globėjas. Jis visada pasako labai tiesiai ir aiškiai ir tuo labai padeda kažką suprast. Kompanija – draugų, esam nuostabūs draugai, kas yra labai svarbu.

Daliniesi scena su pasauliniais muzikos grandais, tačiau nenusisuki ir nuo jaunų kūrėjų. Kuo skiriasi koncertavimas su vienais ir kitais? Su kuriais mieliau kurti projektus?

Man miela grot muziką, o su kuo – irgi labai svarbu. Nesvarbu, kas tai bebūtų, ar Himalayas, ar Užupusians, ar Traffic trio. Dažniausiai groju su draugais. Man labai miela groti su jaunais atlikėjais, va, kad ir nauja modernios muzikos grupė Electric Potato, kurioje groja Dovydas Stalmokas, Dominykas Vyšniauskas, Aaron Keane, Moacir P. de Pereira ir Kenny Wollesen buvo prisijungęs paskutiniame koncerte.

Kuria linkme per paskutinius dešimtmečius pasikeitė Lietuvos džiazo scena?

Tiesą pasakius, nelabai girdėjau. O kur galima paklausyt to lietuviško džiazo? Juk dabar niekas negroja šiom dienom, kol aš čia esu. Tik žinau, kad atsirado labai šaunaus jaunimo, tai matyt viskas keičiasi į gera.

Rodos, tu toks, kaip tavo muzika – nenustygstantis vietoje ir improvizuojantis. Jau žinai, koks projektas bus sekantis?

Dabar bus projektas „Kodėl loja šuo?“, kuriame dalyvaus Electric Potato nariai, Rasa Rasa merginos, Kenny Wolleson, Sean Francis Conway, Aaron Keane ir kiti. Dar vienas projektas – Užupusians. Įrašinėsim muziką avangardiniam Bill Morrison filmui. „Honk“ festivalyje Bostone spalio mėnesį grosime su Himalayas. Planuojam ir su Rasa Rasa Niujorke groti. Taip pat yra trio su Jonathon Haffner ir Aaron Keane – Tiger Lithy, kuris jau koncertavo Vilniuje, Kirtimų kultūros centre, planuojam groti Nublu klube Manhattane.

Paskutinis klausimas: kodėl loja šuo?

Oh… Loja todėl, kad paskui nelotų. O neloja todėl, kad paskui vėl lotų.

Internete:

www.facebook.com/dalius.naujokaitisnaujo

Rugpjūčio 13-osios pasirodymas Kirtimų kultūros centre

Daugiau apie renginius “Kodėl loja šuo”