Urban ritualai su Patricia Kokett

Gediminas Jakubka – lietuviško elektroninio pogrindžio veikėjas, pažįstamas iš tokių projektų, kaip Flesh Flash ir Cutthroats. Nuo eksperimentinės, ambientinės elektroninės muzikos kūrimo iki didžėjavimo plečiantis savo muzikinių galių spektrą, Gediminas dabar pažįstamas DJ Patricia Kokett vardu, o jo plokštelių miksavimo bandymus jau galėjome girdėti spalio viduryje vykusiame poezijos festivalyje „TARP‘14“. Šį savaitgalį DJ Patricia Kokett trauks į Kauną, ten festivalio „Centras“ baigiamojoje dalyje žada sukti vinilus ir audio kasetes. Savo tarpdisciplinišku skambesiu, maišant įvairiose analoginėse laikmenose užfiksuotus garsus, DJ Patricia Kokett vainikuos visą „Centro“ festivalio idėją – ribas laužančią meno išraišką, disciplinų sintezę. Spalio 23, 24, 25 dienomis vaizdo ir garso normas „Centras“ tikrins tarpukario architektūros pažiboje, centriniame Kauno pašte, o 25-osios vakarą visi į „Kultūrą“ – kultūringo ir koketiško after‘io.

Kodėl toks koketiškas tavo DJ vardas?

Koketiškas tiek, kiek trunka mano setas. Šį alter-ego vardą turiu nuo 2008-ųjų ar 2009-ųjų metų, tais metais kūriau synth-pop estetikai artimą muziką. Susirinkdavom su draugais ir sukdavom vieni kitų trackus, tad vardas egzistavo kitoje formoje ir labai siauram rate.

Žiniasklaidoje esi pristatomas kaip multiinstrumentalistas. Kokiais instrumentais groji ir kaip juos atradai?

Esu baigęs muzikos mokyklą, ten baigiau klasikinę gitarą, paraleliai pabrūžindavau bosą ar elektrinę gitarą metalo manierose, buvo ir kitokių amateurinių eksperimentų su stiliais. Dabar daug groju elektrine gitara ir kompiuterį naudoju kaip neišmatuojamų galimybių mobilų instrumentą.

Esi „Flesh Flash“, „Cutthroats“ narys, bet pradėjai ir didžėjauti. Ar nejauti diskomforto pereinant nuo muzikos kūrimo, jos atlikimo instrumentais prie svetimų gabalų sudėliojimo išreiškiant savo emociją?

Jei būtų tikrai diskomfortas – nelįsčiau į šitą sritį, bet žinia, DJavimas ir muzikos selektinimas yra labai malonus. Manau, svetimų gabalų sudėliojimas irgi kūryba, įmanoma išgauti stipriai stebinančių sąskambių ir apskritai “svaigti” su dviem patefonais vienu metu grojančiais kontrastingą muziką ar net neadekvačiai skirtingą. Kaip ir kūryboje, veikia “čia ir dabar” efektas. Nemanau, kad tai gali apriboti muzikos kūrėją, nes yra aibė priemonių išreikšti emocijas DJaujant.

Vinilai, audiokasetės – iššūkis didžėjui. Kodėl nepabūgai analoginio skambesio pasirodyme, kai gali rinktis lengvesnį kelią?

Visi keliai yra vienodai sunkūs. Visur yra “fun” elementas ir visur galima kokybė. O analoginis skambesys ir fizinė laikmena yra mano dabartinis pasirinkimas. Bet jau senokai esu priklausomas nuo fizinės laikmenos ir man atrodo tai dar ilgai tęsis, tad ir pasirodymuose groju iš įrašų, kurie man turi nevienareikšmišką prasmę.

Kaip DJ miksuoji muziką, neapibrėžtą nei stiliaus, nei laikmečio. Kokius kriterijus turi atitikti dainos, kurias parenki setui?

Neturiu poreikio apsibrėžti stiliumi ar laikmečiu. Iš tiesų tai mėgstu labai skirtingą muziką, o skirtingose formose gali būti labai panašus turinys ir atvirkščiai. Bet turiu tokią kategoriją urban ritual, į kurią bandau įrėminti gan įvairią muziką, sutelpa ir industrial, ir world muzika. Dažniausiai prieš pat grojimą susimetu vinilus, kurie tą minutę atrodo tinkami.

Ar alternatyvus skambesys ir nukrypimas nuo normos gali klausytojus išjudinti šokiui, ar labiau priverčia mąstyti ir įsiklausyti? Kiek festivalio “Centras” metu į pasirodymą dėsi vienų, kiek kitų garsų?

Aš nežinau, kas yra norma ir kas yra nukrypimas. Alternatyvus skambesys gali išjudinti šokiui ir tuo pat metu priversti susimąstyti. O įsiklausymas yra visuomet svarbus. Ne vien ritmas gali judinti šokiui – gali būti tiesiog paprastai skambanti harmonija ambient kūriny ar atitinkama nuotaika, kuri paliečia šokio taškus. “Centre” pagrosiu ir ritminių, ir beritmių plaukiančių kūrinių, o kiek ir kokių jų bus, dar nežinau, vietoje paaiškės.

Kaip ir tu pats savo pasirodyme, taip ir festivalis “Centras” maišys disciplinas ir meninio atlikimo būdus. Kurie atlikėjai/menininkai tave labiausiai žavi šių metų programoje?

Visų pirma, tai pati vieta labai vilioja, kurioje vyks pasirodymai. Kalbant apie atlikėjus – nesu susipažinęs su jų kūryba, tad kol kas negaliu išskirti, kurie žavi. Bet visa programa atrodo vienodai įdomi.