“Netikėti muzikos miksai” už komforto zonos ir su humoru

Lapkričio 21 d. (penktadienį) Kirtimų kultūros namuose startuoja renginių ciklas „Netikėti muzikos miksai“, kuriame įdomiausi Lietuvos muzikos veikėjai dėlios muziką, kurios paprastai niekada negroja. Idėja paprasta – kiekvienas renginio dalyvis sugalvoja muzikos temą-iššūkį, kuris atitenka kitam renginio dalyviui.

Taip žinomam kuratoriui ir www.secretthirteen.org įkūrėjui, sofistikuotų garsovaizdžių didžėjui Justinui Mikulskiui atiteko SCI-FI ANIME, muzikos kompozitoriui ir atlikėjui (fusedMarc , AVaspo, cutthroats) Vladui Dieniniui90‘S GANGSTA RAP, melomanei ir dizainerei, pasislėpusiai po Inga Confidential vardu – ROBOT VOICES, o žinomas renginių organizatorius ir performeris Armantas Gečiauskas, kitaip Arma Agharta, – panardins į 8 BIT estetiką.

Kiekvienas iš jūsų gavote muzikinį iššūkį. Kokia jūsų asmeninė patirtis su gautu stiliumi?

Justinas: Artima, bet ir tolima. Prireikė atkurti prisiminimus, t.y. ką įdomaus, prieš dekadą, teko žiūrėti ir išgirsti anime žanro kūriniuose. Į tai pažvelgiau kitomis akimis, buvo reikšmingai praleistas pasiruošimo pasirodymui laikas. Galutinis rezultatas – retro futuristinio pojūčio fikcinė drama, kuri savo skambesiu sukelia vaiduoklišką ar lengvai postapokaliptinę atmosferą.

Arma: Na, kas be ko, patirtis, visų pirma, eina iš begalės valandų grajinant 8 bitų žaidimus vaikystėj, tad šis garsas turi įspaudą manyje, kuriam jaučiu ir kažkiek nostalgijos, ir tuo pačiu su juo galiu deramai pašėlti. Žinoma, groti 8 bitus yra šioks toks iššūkis, nes man jie greit pabosta, todėl stengsiuos išlaikyti balansą tarp grynų žaidimų soundtrekų iki remiksuotų hitų, tam, kad šį muzika iš esmės primintų kažką.

Vladas: Įdomus faktas, kad pirmoji mano nepersirašyta, o nusipirkta kasetė buvo kažkoks hiphopo rinkinys, kurį įsigijau piratinių įrašų parduotuvėje “Zarraza”. Nors intensyviai hiphopo ir neklausiau, planavau nusipirkti ką nors iš punk, techno arba drum’n’bass, bet nepasigailėjau. Prasukęs kasetę keletą kartų užkibau ilgam, laikui einant keitėsi susidomėjimo laipsnis, tačiau pats susidomėjimas neišgaravo ir šiuo metu labiausiai domina abstraktusis ir eksperimentinis hiphopas. O renkant 90‘s setą, turbūt teks kuriam laikui pavirsti paaugliu, nes tik tokia sąveika mane ir sieja su duotaja tema.

Inga: Pirma mintis perskaičius pavadinimą –  minimoogai, buchla, korg muzika. Nesu pašalinis praeivis. Vėliau blaškėsi mintys su įvairiomis interpretacijomis, skirtomis mano temai: ir apie Kraftwerk, ir apie transformerius. Bus smagu ir įdomu, nusikelsiu į kitą laikotarpį ir šaltą rudens vakarą šildysiu ritmais.

Ar dažnai bandote išeiti iš savo komforto zonos ribų, t.y. ieškote ir gilinatės į tokias estetikos formas, kurios jums iš pirmo žvilgsnio nėra artimos?

Justinas: Retai. Tačiau, jeigu imuosi, tai būna maksimaliai ištirta, išjausta.

Vladas: Esu atviras įvairiems estetiniams patyrimams ir neturiu nuolatinės estetinės srovės, kurią apibrėžčiau kaip asmeninio identiteto pagrindą, o jei naujų estetikų paieškas vadinti išėjimu iš komforto zonos, tuomet nelabai ir užsuku į tą komforto zoną, bet gal reikės pradėti savosios komforto zonos paieškas.

Arma: Negaliu pasakyt, kad dažnai. Iš esmės muzikoje arba tiesiog garse, ieškau to, kas ir tolima, ir artima tuo pačiu metu. Žinoma, tai turi atitikti emocinę būseną. Visumoj tai yra komforto būsenos paieškos, kurios vyksta tiek kūrybiniame procese, tiek ir klausantis kitų žmonių muzikos ar aplinkos garsų.

Inga: Man patinka vis kažką naujo atrasti, nors galbūt tam tikra stilistika ir nėra man labai artima. Vedama susidomėjimo ir smalsumo paieškoti plačiau, kartais pati save nustebinu, kuo galiu susidomėti. Kai kada nauja estetikos forma prilimpa, o kartais į ją pasigilinus plačiau, visiškai nesudomina. Nesu kategoriškas žmogus, patinka paklaidžioti nežinomybės labirintuose.

Kiekvienas turime muzikinių guilty pleasures. Praskleiskite šydą: kokio patinkančio kūrinio niekada nepostintumėt asmeniniame profilyje?

Vladas: Nėra tokio kūrinio. Visi kūriniai gali atsirasti asmeniniame profilyje, jei šalia yra gerai suformuluotas aprašas, kodėl jis pateikiamas, kodėl šiuo metu, ir ką juo norima pareikšti, sukelti ir pan.

Arma: Man ne gėda postint nei popsūchos, nei šitkoro. Ačiū humoro jausmui.

Kaip bebūtų, turiu gan intymų santykį su The Cranberries. Ši grupė prieš 20 metų labai užkabino ir, galima sakyti, atvėrė tokios griežtesnės muzikos pasaulį. Pamenu, labai ieškojau, kur įsigyti kasetę, ir radau Panevėžio turguje, tai buvo man labai brangus pirkinys. O pagal gabalą „Salvation“ aš ir dabar galiu šokti ir dainuoti.

Inga: Kartą gera bičiulė užleido Pompeya. Retsykiais tenka sugrįžti.

Justinas: SEL “Tu Neišeik” ir Dinamika “Abejingumas”, nes tai per daug asmeniška.

https://www.youtube.com/watch?v=XvYMTLTPXpM

Lapkričio 21 d., 19 val., Kirtimų kultūros centras

Įėjimas – kaip visada

Daugiau informacijos apie “Netikėti muzikos miksai”.