Ko liūdi „Linksmosios pėdutės“?

Jeigu rytais pasiduodate tinguliui ir nepavedžiojate savo šuns, jis jums tikriausiai atleidžia. Tačiau jeigu tokių šunų būtų penkiasdešimt, tingėti nebūtų kada. Panaši yra gyvūnų globos namų „Linksmosios pėdutės“ kasdienybė. Tik čia gausaus būrio globotinių priežiūra – malonus atsipalaidavimas po to, kai tenka ieškoti, iš kur gauti lėšų gyvūnų globos namų išlaikymui.

Linksmosios pėdutės“ ≠ „5 pėdutes“

Lapkričio pradžioje gyvūnų globos namų „Linksmosios pėdutės“ socialinėje paskyroje buvo išplatintas pranešimas, jog ši organizacija neturi nieko bendro su „5 pėdučių“ veikla. Prieš tai bendradarbiavusios komandos atsiskyrė prieš kiek mažiau nei metus. Prieglaudų pavadinimų panašumą lėmė tai, jog „Linksmųjų pėdučių“ komanda organizacijoje „5 pėdutės“ buvo atsakinga už šunų terapiją ir taip papildė gyvūnų globos namų veiklą.

Keliai išsiskyrė po to, kai „5 pėdučių“ steigėjos atleido tuometinę gyvūnų globos namų direktorę, o kartu su ja išėjo ir visi darbuotojai. Įkūrėjos pasisavino banko sąskaitoje buvusius 60 tūkst. litų, susirinko visus daiktus, o gyvūnus paliko „Linksmųjų pėdučių“ žinioje.

„Taip likome su 46 be globos likusiais gyvūnais ir be būtiniausių daiktų. Iš prieglaudos, užsiimančios šunų terapija, per vieną dieną tapom gyvūnų globos namais su panašiu pavadinimu“, – rašoma pranešime.

Nepaisant to, kad „5 pėdučių“ globėjiška veikla jau seniai sustojusi, ši organizacija vis dar surenka daugiausiai gyventojų pajamų mokesčio (GPM = 2%) paramos Klaipėdoje.

„Skaudžiausia, jog matydami mūsų darbus, daugelis galvoja, jog esame „5 pėdutės“ ir skiria savo 2% GPM būtent šiai organizacijai. Iš tiesų, su ja neturime nieko bendra“, – rašoma „Linksmųjų pėdučių“ Facebook paskyroje.

Neįsakmaus bendravimo terapija

„Linksmosios pėdutės“ savo veiklą pradėjo kaip organizacija, užsiimanti kaniterapija. Pagrindinis vaistas tokios terapijos metu yra bendravimas su šunimi. Viena „Linksmųjų pėdučių“ steigėjų Simona Šakinytė sako, jog dauguma neteisingai įsivaizduoja, kaip šunų terapija veikia iš tiesų.

„Didelė dalis žmonių mano, kad šuo terapeutas turi būti gerai išdresuotas ir paklusti įvairioms komandoms. Tačiau kaniterapijos esmė – paprastas, neįsakmus bendravimas. Šuo gali būti ramus, neagresyvus, bet jeigu jis įsitempęs, tai yra, sveikindamasis gali suloti, apuostyti žmogų – terapeuto darbui jis netinka. Šunys terapeutai turi būti neagresyvūs ir visiškai atsipalaidavę, kiekvieną žmogų priimti ramiai“, – pasakoja S. Šakinytė.

Jos nuomone, tokios terapijos paslaptis – teigiamų emocijų sužadinimas. Simona prisimena, jog yra pasitaikę atvejų, kai po kaniterapijos seansų autizmu sergantys vaikai pradėjo kalbėti ir patys sugalvojo naujų žaidimų. Tačiau labiausiai „Linksmųjų pėdučių“ šunys terapeutai, gyvenantys vienuose namuose su kitais globotiniais, yra laukiami senelių namuose.

Namai – pragarai, be namų – negerai

Darbas gyvūnų globos namuose nėra toks paprastas ir malonus, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Dėl to ir savanoriais tampa ne visi to panorėję.

„Savanorių daug neturime ir reikalaujame, kad visi jie būtų pilnamečiai. Jaunesniuosius į pagalbą kviečiame tik su tėvų priežiūra, nes darbas su augintiniais kartais gali būti rizikingas“, – sako Simona.

„Linksmosios pėdutės“ labiausiai vertina tuos savanorius, kurie prieglaudoje pasiruošę lankytis dažnai ir augintiniams gali skirti daug laiko – tik tokiu atveju jie prie žmogaus pripras ir jausis saugiai. Kaip sakė Simona – norint savanoriauti prieglaudoje, mylėti neužtenka.

Sudėtinga ne tik išsirinkti savanorį, bet ir atiduoti globotinį į naujus namus. Būna, jog žmogus iš pirmo žvilgsnio atrodo visiškai nepasiruošęs šuns ar katės auginimui – tada gyvūnų globos namų darbuotojai bando nuo skuboto, neapgalvoto poelgio jį atkalbėti. Bet atspėti pavyksta ne visada: „Gali atrodyti, kad atiduodame gyvūną į atsakingų žmonių rankas, o po kurio laiko jis vėl grįžta į prieglaudą. Arba atvirkščiai – išleidžiame su širdgėla, o po kurio laiko šeimininkas mums atsiunčia laimingo, naujus namus radusio gyvūnėlio nuotraukų.“

Gyvūnų globos namų steigėja sako, kad buvusius globotinius, reikalui esant, visada priima atgal: „Tačiau kartais tokios garantijos žmonėms duoti nesinori – reikia, kad jie suprastų, jog gyvūnas nėra tik daiktas.“

Aukų daugėja, bet nepakanka

Simona Šakinytė džiaugiasi pastebėjusi, kad žmonės vis dažniau ir labiau noriai aukoja gyvūnų prieglaudoms: „Praėjusiais metais iš gyventojų gavome 46 tūkst. litų. Palyginus su tuo, kiek kasmet išleidžiame augintinių priežiūrai, ši suma yra labai nedidelė. Bet žinome, kad Vilniaus ar Kauno gyvūnų prieglaudos gauna po 200 tūkst. litų ir daugiau.“

Papildomų lėšų reikia ne tik būtiniausiems daiktams įsigyti bei gyvūnų globos namų augintinių gerovei užtikrinti, bet ir vykdyti „Linksmųjų pėdučių“ sugalvotiems socialiniams projektams. Šiuo metu vienas organizacijos rūpesčių yra išleisti vaikišką knygą – pasaką apie prieglaudoje „direktoriaujančią“ kalytę Riką.

Knyga jau paruošta spausdinimui – čia papasakota ir iliustruota šuniška gyvenimo istorija. Visi pinigai, gauti pardavus knygą, bus skirti „Linksmųjų pėdučių“ globotinių išlaikymui, o keletas jos egzempliorių bus padovanoti vaikų namams. Vienintelė problema – rasti spaustuvę, sutiksiančią padaryti nuolaidą knygos spausdinimui.

Tradicinis būdas būti Kalėdų seniu ir paremti gyvūnų globos namus „Linksmosios pėdutės“:

Sąsk. Nr.: LT967300010135165888

Paramos gavėjo kodas: 303039292

https://www.youtube.com/watch?v=lrjcQN8WywE&feature=youtu.be

Alternatyvus būdas – „Blenderis “

Gruodžio 20 dieną Klaipėdos naktiniame klube „Roxy“ vyks didžėjų varžytuvės, skirtos „Linksmosios pėdutėms“ paremti. Visi vakaro metu surinkti pinigai (bilieto kaina nuo 10Lt) bus skiriami mūsų keturkojiems draugams.

Renginys uostamiestyje vyks jau antrą kartą, jo metu varžysis tokie šalyje žinomi muzikos selektoriai kaip „Kaštono“ Audrius, E-Roott, Alko, Swix, Makdett, Deep Shoq, Loranas Vaitkus bei vakarėlio rezidentai Skar, Eight-Eight ir renginio organizatoriai Sunday Bug. Tai puiki proga Kalėdų sezono linksmybes pradėti gerais darbais.

Internete:

Daugiau informacijos apie renginį: http://on.fb.me/136Pbl3

„Sunday Bug“ (Zip FM) radijo interviu su Simona Šakinyte: http://bit.ly/smnasknt

„Linksmosios pėdutės“: http://on.fb.me/1wxUbLf