Deeper Upper ir jų “veidrodžiai”

Deeper Upper vietinėje indie muzikos scenoje šmėsčioja jau šeštus metus. Savo CV jie įsirašę: pirmą vietą „EuroMusic Contest“ konkurse (alternatyvi eurovizija), pasirodymus užsienio publikoms, o užkabinančią dainą+klipą Unity negėda parodyti ir draugui iš kitos šalies.

Po kurį laiką trukusios t y l o s, Deeper Upper į akiratį grįžta su naujienomis:

“Mirrors” – jausmų, kuriuos išgyvena grupės nariai garso takelis ir dainos padedančios nusimesti kaukes – taip albumą pristatę Deeper Upper vaikinai supažindino susirinkusius į pirmąją įrašų perklausą “Liverpool” bare, dieną prieš gyvą grupės pasirodymą “Lofte”.

Pirmasis grupės pilnas albumas “Mirrors”, lyginant su ankstesniais singlais ar EP, turi stipresnę elektroninę pusę ir kaip patys muzikantai sako, šiuo albumu jie pasirodo labiau subrendę ir atradę savitą skambesį.

Pats materialus albumo objektas taip pat limpa į rankas: atsiverti ir veidrodyje netikėtai išvysti save, belieka tik pašauti CD, imti lyrics‘us, surašytus lyg sąmonės srautu, ir nerti į muzikines tamsumas. Beje, pristatymo koncerte veidrodžiai buvo ir ant vokalisto batų. Anksčiau mokyklose tokią gudrybę naudodavo berniukai, norėdami pažiūrėti merginoms po sijonais. Gal ir iki šiol tebenaudoja.

Iš naujausių įrašų klausytojams pirmiausia buvo pristatytas kūrinys “No Regrets” ir jo vaizdo klipas, kiek prisotintas politiniais aspektais ir vaizdiniais, pasakojantis apie kartą, gimusią po nepriklausomybės atgavimo ir ją persekiojančias praeities šmėklas.

(( Man asmeniškai pirmus kartus žiūrint n i e k a i p neįstrigo melodija, tarsi vaizdas būtų suvalgęs visą garso takelį, bet išgirdus “No Regrets” tyloje suvoki, kad gabalas turi savo svorį ir kuo daugiau klausant, tuo labiau užkabina ))

“Lofte” pirmą kartą buvo galima išgirsti naujajį albumą gyvai. Klausytojams besirenkant, Black Water, grojantys minimal/techno/house garsus, pradėjo gana smagų apšildymą, tik kaip dažnai būna koncertuose, patys pirmieji išstoję gauna mažai dėmesio, nors ir pasirodo gerai. Pamenu, kažkuriuo metu per LRT Opus‘ą vis sukdavosi jų gabalas “Saddest day”, užkabinęs toliau pasidomėti atlikėjais, ir galiausiai maloniai nustebti, kad jie – lietuviai. Šiuo kūriniu ir baigę, Black Water užleido sceną to vakaro kaltininkams – Deeper Upper.

Pasirodžius muzikantams suskambo pirmasis naujojo albumo kūrinys “Rolling Tide”, po kurio sekė kiti darbai iš “Mirrors”, besimaišantys su ankstesne grupės kūryba. Gabalai geri, garsas geras, įgarsinimas taip pat, publika kažkiek pajudėjo, viskas iš principo buvo gerai,

bet

susidėjo antradienis-mėnulio fazės-šaltis-žiemos įmigis ar velniais žino kas, tačiau, kaip Erica Fisher pasakytų, nebuvo grįžtamojo ryšio kilpos. Grupė iki galo neįsikvėpė nuo publikos, o pastaroji prasijudino, bet taip santūriai. Paskutinėmis koncerto akimirkomis, skambant visiems gerai žinomai dainai “Unity” ir vienu naujesnių hitų tapusį “Paradox of time”, viskas jau panašėjo į tai, kokį vakarėlį galėtų Deeper Upper užkurti. Tačiau taip ir baigėsi, su tokiu awkward jausmu, kuris persekiojo per visą koncertą, padidėjusiu muzikantams nulipus nuo scenos, o ne itin gausiai susirinkusiai publikai net neprašius pakartot.

Rizikingas sprendimas buvo albumą į interneto platumas paleisti vos dieną prieš gyvą pasirodymą, nes su kiekvienu nauju kūriniu reikia savo klausytojus tarytum iš naujo prisijaukinti, duoti jiems laiko įsiminti tekstus bei pamėgti garsus.

Apskritai “Mirrors” pavadinčiau kokybišku albumu, kuris puikiai įtaiko į dabartines indie muzikos scenos madas, neatsiejamas nuo ’80-aisiais dvelkiančių sintezatorių, elektroninių būgnų ir užkabinančių melodijų. Atrodo, kad Deeper Upper tiesiog surado formulę, kaip sukurti fainą bei įsimintiną gabalą, o ir smagius bytus daryti jiems sekasi.

Koncertą apibūdinčiau nuobodžiai geru. Iš techninės pusės grupei nieko blogo negalėčiau pasakyt, viskas super, gal vis tik pasijuto publikos šiaurietiškumas, iki galo neuždegęs muzikantų.

o dabar, klausytojai, marš mokytis naujų gabalų, kad per kit1 koncertą nebūtų gėda:

Deeper Upper “Mirrors” pristatymo koncertai:

12 03 Kaunas, LARGO
12 09 Klaipėda, Raketa
12 10 Šiauliai, Blic Bar