Italai Soviet Soviet laukia nuotykio Anykščiuose

Trio iš Italijos, mums labai lengvai įsimenančiu pavadinimu, Soviet Soviet pateko į pirmąjį festivalio “Devilstone” patvirtintų atlikėjų paketą, paskelbtą dar pavasarį ir pasirodys Rytų scenoje penktadienį. Kaip ir dauguma muzikantų, italai nenori būti kategorizuojami ir ginasi grojantys energingą tamsoką post-punk, bet pripažįsta, kad vieno kritikų apibūdinimas “Peter Hook-ish bass lines, Daniel Ash-like guitar riffs and Paul Banks-ish vox make a great post-punk band” jiems visai patinka ir neslepia, kad Joy Division/New Order, Bauhaus ir Interpol padarė didelę įtaką.

Pernai išleistas trečiasis Soviet Soviet albumas “Endless” susilaukė didelio susidomėjimo ir gerų įvertinimų. 2016-aisiais įrašą išleido italų leiblai “Coypu Records” ir “Black Candy Records”, o vėliau “felte Records” perleido JAV. Beje, pastaroji valstybė, tiksliau jos policinė santvarka, suvaidino nemažą vaidmenį grupės karjeroje. Kovo 9-ąją trio turėjo gyvai pasirodyti žinomos Sietlo radijo stoties “KEXP” laidoje “The Morning Show”. Vėliau jų laukė albumo pristatymo koncertai Vakarų pakrantėje. Deja, Soviet Soviet nepasirodė nei radijo stoties studijoje, nei kituose koncertuose. JAV imigracijos pareigūnų neįtikino italų argumentai, kad jie atvyko reklaminiais tikslais, be tikslo užsidirbti. Nepadėjo nei raštiški minėtos radijo stoties ir festivalio “SxSw” kvietimai, nei pareigūnų pokalbiai su “felte” vadovais. Vienas imigracijos tarnybos ekspertas pateiktame sąraše rado kelis koncertus su mokamu įėjimu ir to užteko, kad iš Soviet Soviet būtų pareikalautos darbo vizos, kurių jie, žinoma, neturėjo. Muzikantams buvo uždėti antrankiai, jie praleido naktį kalėjime, o kitą dieną buvo deportuoti iš JAV. Kas galėtų paneigti, kad amerikiečiams tiesiog nepatiko italų grupės pavadinimas? Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą – grupės pavadinimas nuskambėjo per visą muzikinį pasaulį.

Nepaisant to, Soviet Soviet vos mažiau nei prieš mėnesį baigė sėkmingą turą Europoje ir dabar namie kaupiasi pasirodymui “Devilstone” Anykščiuose. Jungiame šalia San Marino respublikos įsikūrusi Pezarą ir kalbamės su mažakalbiu grupės bosistu ir vokalistu Andrea Giometti. Tikėkimės, koncertas Lietuvoje nebus toks asketiškas, kaip Andrea atsakymai.

Kur dabar esi ir koks oras lauke?

Esu namuose, už lango saulėta

Mano pirmoji neakivaizdi pažintis su Pezaru įvyko, kai Kauno “Žalgiris” kažkada susidūrė su Pezaro “Scavolini” Europos taurėje. Kada tu pirmą kartą sužinojai apie Lietuvą?

Man irgi tai buvo pirmoji pažintis!

Kaip nutiko, kad 2008-aisiais subūrėte Soviet Soviet? Ar anksčiau grojote kitose grupėse?

Taip, grojome kitose grupėse, tačiau norėjome suburti kitą muzikinį projektą.

Lietuvoje nacių ir sovietinė simbolika oficialiai uždrausta, nes abu režimai pridarė daug žalos vietiniams žmonėms. Taigi, kai kam jūsų pavadinimas gali skambėti beveik kaip Nazi Nazi…

Mūsų pavadinimas neturi politinio atspalvio. Tiesiog patiko pasikartojantis žodžio “soviet” skambesys, primenantis kažką galingo ir energingo.

Jau grojote buvusiuose sovietiniuose kraštuose? Kokie įspūdžiai?

Mūsų įspūdžiai labai geri. Grojome buvusiose Rytų bloko šalyse ir sutikome puikių gerbėjų. Iš tų žmonių susilaukėme puikių atsiliepimų.

Pavasarį jus deportavo iš JAV kaip nelegalius imigrantus. Ar šis įvykis kaip nors paveikė jūsų nuomonę apie imigracijos bangą Europoje, ypač Italijoje?

Mūsų atvejis skiriasi nuo imigracijos istorijų Italijoje ar Europoje iš esmės. Jie bėga nuo karo ir labai svarbu jiems padėti. Mes tiesiog norėjome sugroti keletą koncertų JAV ir mums ši patirtis padėjo suprasti, kokia galią turi jėgos struktūros panašiose situacijose.

Ar duosite JAV dar vieną šansą?

Dabar nežinome, gal kada nors ateityje.

Vienoje apžvalgoje sakoma: “Peter Hook-ish bass lines, Daniel Ash-like guitar riffs and Paul Banks-ish vox make a great post-punk band”. Ar Joy Division/New Order, Bauhaus ir Interpol jums atrodo kaip tobula kombinacija? O gal labiau patinka kitas apibūdinimas: “Joy Division and the B-52s had a food baby. Then asked the Pixies to sweep with them later” ?

Čia išvardintos visos grupės, kurios mums patinka ir mums smagu, kad kažkam mūsų kūryba jas priminė. Mūsų muzikoje yra daugybė įvairių grupių ir muzikos žanrų įtakų.

Italijos muzikoje kažkodėl linksta į tamsiąją pusę. Kokie vietiniai praeities ar dabarties atlikėjai labiausiai patinka?

Yra tiek daug grupių, kad net negaliu atsakyti… (spėjame, bent dalį jų gali rasti grupės itališkame leible “Black Candy Records” – ore past.)

Neseniai baigėte turą Europoje. Paskutinis koncertas vyko “Wave Gothic Treffen” festivalyje Leipcige. Ar turite ką nors bendro su gotikine subkultūra?

Mes laimingi ir džiaugiamės kiekvieną kartą, kai grojame savo gerbėjams. Mums tas pats, ar jie gotai, ar metalistai, ar rokeriai.

Kaip manot, ką patirsite “Devilstone” festivalyje?

Manome, “Devilstone” bus puikus nuotykis!

Internete:

facebook.com/sovietsovietband

sovietsoviet.bandcamp.com

instagram.com/soviet_soviet