“Vilniaus kontekstai”

VILNIAUS KONTEKSTAI 17-os šiuolaikinių autorių tekstai, kurie nuo 2017 m. liepos 17 dienos tris savaites puoš Vilniaus viešąsias erdves. Projektas nekomercinis.

Vilnius buvo ir bus neišsenkantis inspiracijos šaltinis, kuris tapo ne vienos istorijos pagrindu ar dalimi. Kiekvieno mūsų santykis su šiuo miestu, patirtys jame skiriasi, kiekvienas „prakalbiname“ jį savaip. Projekte „Vilniaus kontekstai“ įvarias miesto vietas „kalbina“ 17 autorių. Pačių pasirinktoms lokacijoms jie sukūrė kitur nepublikuotų esė, linkėjimų, eilėraščių, haiku ar sentencijų ir užrašė juos ant reklaminių stendų. Taip ryškiaspalviai reklaminiai plotai Vilniuje kelioms savaitėms nurimo ir tapo nereklaminių tekstų erdvėmis. Erdvėmis, kurios kelias savaites veda dialogą su miestu, miesto gyventojais ir svečiais.

Visi projekto dalyviai yra vienaip ar kitaip susiję su rašymu. Jų stilius ir išraiškos formos labai skiriasi. Palangos gatvėje galite sutikti nacionalinės premijos laureato Rolando Rastausko istoriniais faktais grįstą pokalbį su Palangos gatve, tuo tarpu Naujamiestyje kabo Luko Šidlausko (geriau žinomo pseudonimu Šidlas, „Lietuvos istorijos repo“ autoriaus) lengva satyra. Auksiniu scenos kryžiumi apdovanoto pjesių kūrėjo Mindaugo Nastaravičius eilės kalbina Katedros kardinolus, o Žygimantas Kudirka aiškinasi santykius su Vincu Kudirka jo gatvėje. Ir tai tik keli pavyzdžiai. Nors projekto autoriai labai skirtingi, turi stiprų ryšį su Vilniaus miestu ir pasirinkta vieta. Kiekvienas kūrėjas siūlo patirti ir ištirti Vilnių, realią vietą, jos charakterį.

„Vilniaus kontekstų“ nekomercinio projekto tikslas – kiek įmanoma labiau nutolti nuo reklaminės stendo paskirties, pasitelkti jį kaip žinutės – ne komercinės, o poetinės, romantinės, estetinės, nostalginės nešėją. Juodo teksto baltame fone (išskyrus V. Klimašauską ir R. Praspaliauską) funkcija – pailsinti miestiečių akis nuo vizualinio triukšmo, kuris mus supa šiandien.

Tekstų autoriai: Rolandas Rastauskas (RoRa), Mindaugas Nastaravičius, Valentinas Klimašauskas, Gabija Grušaitė, Aušra Kaziliūnaitė, Gabrielė Labanauskaitė–Diena, Dangiras Bugas, Lukas Šidlauskas, Žygimantas Kudirka, Stefanija Jokštytė, Tautė Bernotaitė, Remigijus Praspaliauskas, 209, Viktorija Ivanova, Dovilė Bagdonaitė, Viktorija Mačkinytė, Direktorius.